Σε κατακόρυφη αύξηση της τιμής στόχου για το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών προχώρησε η Goldman Sachs, με την εγχώρια αγορά να έχει ήδη καταγράψει μια άνοδο της τάξεως του 4,23% για φέτος, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι των ευρωπαϊκών αγορών και των ΗΠΑ.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο αμερικανικός οίκος προσαρμόζει εκ νέου τον στόχο του για το Γενικό Δείκτη στις 1.550 μονάδες από τις 1.375 μονάδες που ανέμενε, με την αγορά να βρίσκεται στις 1.347,90 μονάδες. Αυτό συνεπάγεται ένα περιθώριο ανόδου της τάξεως του 15% περίπου κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες (από τα τρέχοντα επίπεδα).
Ο δείκτης αποτίμησης P/E NTM (πολλαπλασιαστής κερδών για τους επόμενους δώδεκα μήνες) για την εγχώρια αγορά διαμορφώνεται στο 7,5x, χαμηλότερα από το στόχο της Goldman Sachs (8x) τη στιγμή που τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) εκτιμάται πως θα ενισχυθούν κατά 8% κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες, με το consensus σε μηδενικά επίπεδα. Παράλληλα, η μερισματική απόδοση εκτιμάται στο 5%. Ο αμερικανικός οίκος ενισχύει επίσης την εκτίμησή του και για την πορεία του δείκτη MSCI EM (MSCI αναδυόμενων αγορών) στις 1.125 μονάδες από τις 1.050 μονάδες προηγουμένως, με τον Stoxx 600 στις 500 μονάδες και τον S&P 500 στις 5.100 μονάδες.
Από κυματικής άποψης το insider.gr είχε αναφέρει εξαρχής πως ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί υψηλότερα ώστε να ενεργοποιήσει σε μακροπρόθεσμο γράφημα τον πρώτο σχηματισμό αντιστροφής (double bottom), με την υπέρβαση των 1.379,42 μονάδων (neckline). Επιπρόσθετα, η ενεργοποίηση θα σημάνει και επίσημα την αντιστροφή της τάσης στο Χρηματιστήριο. Συνεπώς εφόσον οι 1.379,42 μονάδες έχουν τόσο μεγάλη σημασία, το πιθανότερο είναι ότι η τιμή να πάει προς τα εκεί και να δοκιμάσει αυτό το σημαντικό επίπεδο. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε, πως το παραπάνω επίπεδο αποτελεί την κορυφή που δημιούργησε τον χαμηλότερο πυθμένα των τελευταίων ετών (420,82 μονάδες), άρα μας δίνει την πληροφορία ότι αποτελεί μια πολύ ισχυρή αντίσταση. Στη περίπτωση υπέρβασης των 1.379,45 μονάδων, θα έχουμε ενεργοποίηση του σχηματισμού και σύμφωνα με τη θεωρία του διπλού πυθμένα, η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci, μέσω δύο πιθανών σεναρίων.
Το πρώτο, αφορά την ανοδική διάσπαση των 1.379,45 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει σε υψηλότερα επίπεδα, πραγματοποιώντας ένα απίστευτο «ράλι» μέχρι να προσεγγίσει το 200% (2.342 μονάδες). Το δεύτερο πιθανό σενάριο έγκειται, στο να διασπαστεί το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων και εν συνέχεια να «συναντήσει» ο Γενικός Δείκτης τον ΚΜΟ 200 στις 1.421 μονάδες, όπου θα λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα τη διόρθωση από το 23,6% μέχρι το 38,2% και με την ολοκλήρωση αυτής, να συνεχίσει ανοδικά για το 200%.
Ευρύτερα στη στρατηγική της, η Goldman Sachs θέτει στις κορυφαίες επιλογές της, τις αγορές της Νότιας Αφρικής, της Κορέας και της Ταϊλάνδης καθώς και την αγορά του Μεξικό από τη Λατινική Αμερική. Οι αναλυτές αναμένουν μια σταθεροποίηση της αναπτυξιακής δυναμικής της Κίνας και επιτάχυνση σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των CE - 3 (Τσεχία, Ουγγαρία και Πολωνία), της Κορέας, της Νότιας Αφρικής, της Ταϊλάνδης και της Χιλής. Σε επίπεδο GARP (ανάπτυξη σε λογική τιμή) οι αγορές της Κορέας, της Νότιας Αφρικής και της Ταϊλάνδης διαπραγματεύονται σε αρκετά ελκυστικά επίπεδα (προσφέροντας ισχυρή ανάπτυξη με όχι τόσο απαιτητικά επίπεδα αποτιμήσεων).
Η Ινδία και το Μεξικό έχουν υπεραποεδώσει για τρία συνεχόμενα χρόνια και δείχνουν κάπως «ακριβές» αυτήν τη στιγμή, αν και οι αναλυτές βλέπουν πως η αγορά του Μεξικό θα υπεραποδώσει έναντι της Βραζιλίας εντός του πλαισίου της Λατινικής Αμερικής. Η αγορά της Χιλής βρίσκεται επίσης σε πολύ χαμηλά επίπεδα αποτιμήσεων αποτιμήσεις, αλλά η μελλοντική ανάπτυξη των EPS φαίνεται αμφισβητούμενη, ιδιαίτερα με τη χαμηλή ανάπτυξη στους κλάδους των εμπορευμάτων τα επόμενα δύο χρόνια.