Το «Ελ. Βενιζέλος» τραβά ρευστότητα από το ταμπλό - Απώλειες στο ΧΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «Ελ. Βενιζέλος» τραβά ρευστότητα από το ταμπλό - Απώλειες στο ΧΑ
Πιέσεις στο ταμπλό λόγω της Δημόσιας Προσφοράς του ΔΑΑ. Τραβούν ρευστότητα για να μπουν στο Ελ. Βενιζέλος.

Είναι κάτι παραπάνω από λογικό πως μια τόσο μεγάλη δημόσια προσφορά, όπως του Ελ. Βενιζέλος, για την οποία εκδηλώνεται εκρηκτική ζήτηση από ξένους μεγάλους παίκτες αλλά και από εγχώριους θεσμικούς και μη, θα οδηγήσει σε μια πίεση στο ταμπλό.

Πιο βραχυπρόθεσμοι και επενδυτές από το retail πούλησαν χαρτιά που είχαν για να μπουν στην IPO του ΔΑΑ και αυτό έφερε σήμερα το αρνητικό πρόσημο, με όσους είχαν μείνει εκτός της ανόδου να τραβούν σε μεγάλο βαθμό την προσφορά και να εισέρχονται δυναμικά λαμβάνοντας θέσεις στο τρένο της ανόδου. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως η αγορά σταθεροποιείται και αφομοιώνει τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται (υψηλά δεκαετίας), προκειμένου να κινηθεί δυναμικά προς υψηλότερα.

«Τεχνικά φαίνεται να κινούμαστε με κάποιες αποκλίσεις παρόλα αυτά και από την στιγμή που τα stop μας έχουν έρθει αισθητά ψηλά μπορούμε να συντηρήσουμε την βραχυπρόθεσμη αισιοδοξία μας. Το 1.345 στον ΓΔ συντηρεί βραχυπρόθεσμα την τάση ενώ μία κατοχύρωση του 1.365 αναγκαστικά θα δώσει εκτόνωση. Θυμίζουμε ότι το ημερήσιο στοπ στον ΓΔ είναι οι 1.319 μονάδες σε κλείσιμο ημέρας με αρκετές πιθανότητες το επίπεδο να ανέβει ακόμα πιο κοντά. Υπενθυμίζουμε πως ουσιαστικά τα επίπεδα που διαπραγματευόμαστε τεχνικά είναι οι παρυφές των στηρίξεων του 2003 και 2008 αλλά και η κορυφή του 2014.

Ουσιαστικά μία επιβεβαιωμένη αλλαγή επιπέδου δεν έχει ιδιαίτερες αντιστάσεις ανοδικά. Η ερώτηση του εκατομμυρίου είναι αν μας προλάβει μία διόρθωση ή αυτό θα συμβεί άμεσα. Φυσικά δεν υπάρχει απάντηση οπότε τα stop μας είναι και η λύση και απάντηση στο τι θα κάνει η αγορά και παράλληλα και εμείς με τα χαρτοφυλάκια μας. Στα στατιστικά για το 2024 ο ΓΔ κερδίζει 5,24%, ο Ftse25 6,03%, ο τραπεζικός 8,02% και ο ftsem έκανε την μεγάλη επίθεση και πέρασε σε κέρδη της τάξεως του 3,90% καταγράφοντας νέα υψηλά 14 ετών!», αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance.

Ο ίδιος συμπληρώνει πως «το πολύ θετικό είναι ότι πλέον ψάχνουμε να βρούμε απαισιόδοξους με το κιάλι και εκτός από εφόσον και αν και ίσως όλοι βλέπουν το Ελληνικό χρηματιστήριο αισιόδοξα για το μέλλον. Άλλωστε τα χρήματα που μπαίνουν είναι και η απόδειξη για το τι μπορεί να περιμένουμε μπροστά».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η ζήτηση που εκδηλώνεται για τη δημόσια προσφορά του Ελ. Βενιζέλος είναι εκρηκτική και αρκετοί παράγοντες της αγοράς ποντάρουν σε μια υπερκάλυψη της τάξεως των εννέα με δέκα φορών από τη μεριά του retail. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η ζήτηση θα χτυπήσει κόκκινο μέχρι την Πέμπτη (ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ οι προσφορές), ενώ από την μεριά των ειδικών επενδυτών η υπερκάλυψη αναμένεται να κινηθεί στις 2-3 φορές, με το ειδικό βάρος να πέφτει στους ξένους που πιθανότατα «θα ορίσουν» και την τιμή.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κράτησε τις 1.350 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,73% στις 1.350,95 μονάδες, με τον τζίρο να παραμένει χαμηλός πέριξ των 87 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε απώλειες 0,86% στις 3.282,81 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,66% στις 1.139,17 μονάδες.

Στις τράπεζες ήταν σειρά των Eurobank και Alpha Bank να πιεστούν υποχωρώντας κατά 1,5% και κατά 1,4% αντίστοιχα με την ΕΤΕ να λυγίζει επίσης στις δημοπρασίες, κλείνοντας με απώλειες 0,20% στα 6,84 ευρώ. Κέρδη από την άλλη, 0,93% για την Πειραιώς στα 3,49 ευρώ.

Υψηλές πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της ΔΕΗ με πτώση 2,44% στα 12 ευρώ αλλά και στη ΜΟΗ που έκλεισε με απώλειες 1,85% στα 25,44 ευρώ. Απώλειες που ξεπέρασαν επίσης το 1% για τη Μυτιληναίος (-1,49%), ΜΠΕΛΑ (-1,73%), Aegean (-2,04%) και ΤΕΝΕΡΓ (-1,79%).

Στο κόκκινο επίσης Cenergy, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ με την Τιτάν να διαφοροπείται με κέρδη 0,43% και τα ΕΛΠΕ στο 1,09%.

Ισχυρό ράλι και νέα υψηλά για την ElvalHalcor στο 2,83% και τα 2,365 ευρώ με τη Viohalco να ακολουθεί στο 0,96% και τα 6,29 ευρώ. Ανοδικά επίσης Autohellas και ΕΥΔΑΠ.

Υψηλότερο profit taking για Intracom, Intralot μετά το ισχυρό ράλι των προηγούμενων ημερών, όπως και για τον ΑΒΑΞ που υποχώρησε κατά 4,13% και το Φουρλή (-2,98%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider