Με την Πειραιώς και τη ΔΕΗ σε υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με την Πειραιώς και τη ΔΕΗ σε υψηλότερα το Χρηματιστήριο
Στο στόχο οι 1.380 μονάδες εν αναμονή της ολοκλήρωσης του IPO του ΔΑΑ. Τα βλέμματα και στον ΟΔΔΗΧ.

Τελ. ενημέρωση 15:25

Από ρεκόρ σε ρεκόρ απογειώνεται η Wall Street με την Ευρώπη να ακολουθεί κατά πόδας και το ΧΑ να αναμένει την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς του ΔΑΑ για να ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή του.

Όπως έχει εξηγήσει το insider.gr, οι πιο βραχυπρόθεσμοι και επενδυτές από το retail πούλησαν μέρος του χαρτοφυλακίου τους για να μπουν στην IPO του ΔΑΑ και αυτό έχει οδηγήσει προς ώρας σε κάποιες πιέσεις, με όσους είχαν μείνει εκτός της ανόδου να τραβούν σε μεγάλο βαθμό την προσφορά και να εισέρχονται δυναμικά λαμβάνοντας θέσεις στο «τρένο» της ανόδου. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως η αγορά σταθεροποιείται και αφομοιώνει τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται (υψηλά δεκαετίας), προκειμένου να κινηθεί δυναμικά προς υψηλότερα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η ζήτηση που εκδηλώνεται για τη δημόσια προσφορά του Ελ. Βενιζέλος είναι εκρηκτική και αρκετοί παράγοντες της αγοράς ποντάρουν σε μια υπερκάλυψη της τάξεως των εννέα με δέκα φορών. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η ζήτηση θα χτυπήσει κόκκινο μέχρι την Πέμπτη (ξεπερνούν ήδη τα 3 δισ. ευρώ οι προσφορές), ενώ από την μεριά των ειδικών επενδυτών η υπερκάλυψη αναμένεται να κινηθεί στις 2-3 φορές, με το ειδικό βάρος να πέφτει στους ξένους που πιθανότατα «θα ορίσουν» και την τιμή, προς το άνω τμήμα του εύρους, λόγω και της υψηλής ζήτησης.

Παράλληλα, ακρως θετική είναι η εικόνα που διαμορφώθηκε για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο μετά το roadshow που διεξήχθη από τη J.P. Morgan, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, στη Νέα Υόρκη, όπου φιλοξενήθηκαν 22 ελληνικές εταιρείες και development funds.

Σήμερα βγαίνει στις αγορές και ο ΟΔΔΗΧ, ο οποίος με μια νέα δεκαετή έκδοση στοχεύει στην άντληση 2,5 - 3 δισ. ευρώ, με τα βλέμματα να στρέφονται στην τιμολόγηση και το επιτόκιο που θα χτυπήσει.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ΧΑ έχοντας καταγράψει μια δεκαετή σχεδόν υποαπόδοση κινούμενο σε ένα στενό trade range όταν οι ξένες αγορές «έτρεχαν κατοστάρι» αρχίζει να δείχνει τις δυνάμεις του, με πολλούς αναλυτές να επισημαίνουν πως «ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα». Πρώτος στόχος που θα κρίνει το ανοδικό γύρισμα της μακροχρόνιας τάσης της αγοράς είναι οι 1.379,45 μονάδες.

Αν ο ΓΔ διασπάσει αποφασιστικά το συγκεκριμένο επίπεδο τότε μπορεί να συνεχίσει προς υψηλότερα επίπεδα, πραγματοποιώντας ένα απίστευτο «ράλι» μέχρι να προσεγγίσει το 200% (2.342 μονάδες). Το δεύτερο πιθανό σενάριο έγκειται, στο να διασπαστεί το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων και εν συνέχεια να «συναντήσει» ο Γενικός Δείκτης τον ΚΜΟ 200 στις 1.421 μονάδες, όπου θα λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα τη διόρθωση από το 23,6% μέχρι το 38,2% και με την ολοκλήρωση αυτής, να συνεχίσει ανοδικά για το 200%. «Είναι εφικτό τουλάχιστον θεωρητικά αλλά και με οικονομικά δεδομένα να δούμε μια κίνηση σε μέγεθος και ένταση που δεν θα περιμένει ούτε ο πιο αισιόδοξος», όπως έχει αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance.

Στην Ευρώπη, τα ομόλογα κατέγραψαν ένα μίνι ράλι, με τη βοήθεια των σχολίων αρκετών αξιωματούχων της ΕΚΤ, οι οποίοι συλλογικά έδειχναν προς μια dovish κατεύθυνση. Για παράδειγμα, ο Γάλλος Villeroy ανέφερε ότι «όλα θα είναι ανοιχτά στις επόμενες συνεδριάσεις μας» και χθες το πρωί είδε τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Luis de Guindos να επισημαίνει ότι τα καλά νέα για τον πληθωρισμό «θα καταλήξουν να αντικατοπτρίζονται στη νομισματική πολιτική». Αργότερα, ο Πορτογάλος Centeno είπε σε συνέντευξή του ότι «δεν χρειάζεται να περιμένουμε τα στοιχεία για τις μισθοδοσίες Μαΐου για να πάρουμε μια ιδέα για την τροχιά του πληθωρισμού».

Αυτά υπερίσχυσαν των πιο hawkish σχολίων του Knot και του Σλοβάκου Kazimir που είδε μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, ως πιο πιθανή από τον Απρίλιο. Οι επενδυτές επιβεβαίωσαν την πιθανότητα μείωσεων από την ΕΚΤ, με μια κίνηση να έχει πλέον πλήρως αποτιμηθεί και πάλι μέχρι τον Απρίλιο. Επιπλέον, οι επενδυτές ήταν ανοιχτοί ακόμη και στην ιδέα μιας μείωσης αμέσως μετά την επόμενη συνεδρίαση του Μαρτίου, με τις πιθανότητες να έχουν αυξηθεί από 18% στο κλείσιμο της Παρασκευή σε 28% χθες, με τα βλέμματα να στρέφονται στον flash CPI αυτής της εβδομάδας για τον Ιανουάριο.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει ήπια άνοδο 0,24% στις 1.354,25 μονάδες, με τις τράπεζες να δείχνουν το δρόμο. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,26% στις 3.29126 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός μετά από μια σύντομη πτώση ενισχύεται κατά 0,67% στις 1.146,79 μονάδες.

Σε νέα υψηλά κινείται η μετοχή της Πειραιώς βάζοντας αργά αλλά σταθερά πλώρη για τα 4 ευρώ. Η μετοχή καταγράφει άνοδο 2,69% στα 3,584 ευρώ, βλέποντας και τα 3,61 ευρώ. Κέρδη 0,85% για την Alpha και 0,12% για τη Eurobank με την ΕΤΕ να μαζεύει τις απώλειες και να κινείται πέριξ των 6,84 ευρώ.

Υπεραποδίδει με ισχυρά κέρδη η ΔΕΗ στο 1,5% και τα 12,18 ευρώ, ενώ υψηλότερα κινείται η Aegean (1,39%), η ΒΙΟ και η ΕΛΧΑ με την τελευταία να καταγράφει νέο υψηλό 52 εβδ. Κέρδη 1,32% για τη Lamda στα 6,89 ευρώ που δείχνει έστω και διστακτικά να ξελασκάρει και να αναπνέει.

Από την άλλη, πτώση άνω του 1% για τη Μυτιληναίος με τα ΕΛΠΕ στο -0,94% και την Τιτάν στο -0,21%. Ήπια κέρδη για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΤΕΡΝΑ ανέλαβε την κατασκευή του συγκροτήματος γραφείων «THE GRID» στο Μαρούσι

Τι αποκάλυψαν οι ελληνικές τράπεζες στο roadshow της J.P. Morgan - Τα 4+1 θετικά μηνύματα που ενισχύουν το επενδυτικό «story»

gazzetta
gazzetta reader insider insider