Ευρωαγορές: Περιορίστηκαν τα κέρδη μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Περιορίστηκαν τα κέρδη μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ
Οι αγορές αντέδρασαν στην ανακοίνωση ισχυρών στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας.

Εγκατέλειψαν ένα μέρος από τα ενδοσυνεδριακά τους κέρδη οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες την Παρασκευή χωρίς ωστόσο να πέσουν σε αρνητικό έδαφος, καθώς οι αγορές αντέδρασαν στην ανακοίνωση ισχυρών στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας τα οποία δυνητικά θα μπορούσαν να «μεταθέσουν» για αργότερα την έναρξη μειώσεων των επιτοκίων.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε οριακάκατά 0,01% και έκλεισε στις 483,93 μονάδες ενώ ο δείκτης Eurostoxx 50 σημείωσε κέρδη 0,36% στις 4.655 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 0,35% στις 16.918 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,09% στις 7.615 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,05% στις 7.592 μονάδες. Στο Μιλάνο, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 0,09% στις 30.717 μονάδες, ενώ τέλος ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,48% στις 10.062 μονάδες.

Στα ταμπλό των συνεδριάσεων, «άλμα» άνω του 8% σημείωσε η μετοχή της γαλλικής βιομηχανίας μετάλλου Vallourec, ενώ ράλι σχεδόν 8% κατέγραψε η μετοχή της Danske Bank στο Λονδίνο. Στον αντίποδα, ισχυρές απώλειες άνω του 22% κατέγραψε η μετοχή της Delivery Hero, μετά την κατάρρευση των συζητήσεων για πώληση της μονάδας που διατηρεί στη νοτιοανατολική Ασία.

Ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες οι νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, μία απόδειξη πως η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική και μπορεί να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, εγείροντας ταυτόχρονα ερωτήματα σχετικά με το πόσο σύντομα η Federal Reserve θα μπορέσει να μειώσει τα επιτόκια.

Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 353.000 νέα μισθολόγια, πολύ καλύτερα από την εκτίμηση του Dow Jones που έκανε λόγω για 185.000, όπως ανέφερε την Παρασκευή το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στο 3,7%, έναντι της εκτίμησης για 3,8%.

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες, τόσο η Fed όσο και BoE διατήρησαν αμετάβλητα τα βασικά τους επιτόκια, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ συνεχίζουν να αποκλιμακώνονται, τη στιγμή που οι επιδόσεις των επιχειρηματικών κολοσσών και στις δύο όχθες του Ατλαντικού δίνουν αέρα αισιοδοξίας στην επενδυτική κοινότητα, που βλέπει την οικονομία να προσγειώνεται ομαλά μετά τα διαδοχικά χτυπήματα των Κεντρικών Τραπεζών, με στόχο την επιστροφή του πληθωρισμού κοντά στα επίπεδα του 2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Έσπασε» και τις 1.380 μονάδες το Χρηματιστήριο - Νέα υψηλά για τράπεζες, Τιτάν και ΔΕΗ

Superdry: Εκτινάχθηκε πάνω από 100% η μετοχή - Σχεδιάζει έξοδο από το χρηματιστήριο

Meta - Amazon: «Μαγνήτης» για τους επενδυτές, οι περικοπές λειτουργικού κόστους

gazzetta
gazzetta reader insider insider