Ισχυρές πιέσεις στην Wall Street με βαρίδι τoν τεχνολογικό κλάδο - Στο -2% η Apple

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρές πιέσεις στην Wall Street με βαρίδι τoν τεχνολογικό κλάδο - Στο -2% η Apple
Απώλειες 500 μονάδων για τον Dow Jones, στο -2% ο Nasdaq.

Τελευταία ενημέρωση: 22.24

Χαμηλότερα κινούνται οι δείκτες την Τρίτη στην Wall Street, με τις megacap μετοχές των κολοσσών της τεχνολογίας να βρίσκονται υπό πίεση, ενώ την ίδια ώρα η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στους «χρησμούς» του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζα Τζερόμ Πάουελ, στο Κογκρέσο την Τετάρτη και στην Γερουσία την Πέμπτη, όπου αναμένεται να δώσει περαιτέρω σημάδια στην αγορά όσο αφορά στη νομισματική πολιτική της Fed και την πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται στο -1,30% στις 38.484 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 υποχωρεί κατά 1,38% στις 5.059 μονάδες. Παρόμοια εικόνα και για τον τεχνολογικό κλάδο, με τον Nasdaq να διαμορφώνεται στις 15.873 μονάδες, με απώλειες 2,06%. Χθες οι δείκτες κατέγραψαν ήπιες απώλειες.

Η μετοχή της Apple υποχωρεί περισσότερο από 2,86% μετά από μια έκθεση της Counterpoint Research που αναφέρει πως οι πωλήσεις iPhone μειώθηκαν στην Κίνα τις πρώτες έξι εβδομάδες του 2024. Συγκεκριμένα, κατέγραψαν πτώση 24%, ρίχνοντας το μερίδιο της Apple στην κινεζική αγορά στο 15,7% τοποθετώντας τη στην 4η θέση, συγκριτικά με την 2η που κατείχε το ίδιο διάστημα του 2023, ελέγχοντας το 19% της αγοράς. «Η Apple αντιμετώπισε σκληρό ανταγωνισμό από μία ανανεωμένη Huawei ενώ πιέζεται και από τις επιθετικές τιμές από εταιρείες όπως η OPPO, η Vivo και η Xiaomi», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της Counterpoint, Mengmeng Zhang.

Η μετοχή της Nvidia υποχωρεί κατά 0,32% αν και ο τεχνολογικός κολοσσός συνεχίζει να αναπτύσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, έχοντας υπερτριπλασιάσει την αξία της μέσα στο 2023. Πλέον, η εταιρεία κατέκτησε ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο, αφού κατέστη η 3η πολυτιμότερη εταιρεία στον πλανήτη. Ειδικότερα, με άνοδο 70% το 2024 η κατασκευάστρια τσιπ πρόσθεσε 883 δισ. δολάρια στην χρηματιστηριακή της αξία, με αποτέλεσμα η κεφαλοποίησή της πλέον να φτάνει τα 2,2 τρισ. δολάρια, εκθρονίζοντας την Saudi Aramco.

Και άλλες megacap μετοχές υποχωρούν σήμερα. Πάνω από 20% υποχωρεί η μετοχή της GitLab, αφού η εταιρεία software ανακοίνωσε αδύναμη πρόβλεψη για το υπόλοιπο της χρονιάς. Αυτή της AMD κινείται στο -1.33% μετά την είδηση που μετέδωσε το Bloomberg News πως ο κατασκευαστής τσιπ αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα με τις ρυθμιστικές αρχές, το οποίο τον εμποδίζει να πουλήσει ένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα. Επίσης απώλειες καταγράφουν η μετοχή της Tesla κατά -3,88%, της Netflix πάνω από 3,30%, ενώ η Microsoft βρίσκεται στο -3,11%. O κλάδος της τεχνολογίας της πληροφορίας του S&P 500 ηγείται των απωλειών την Τρίτη, καταγράφοντας πτώση πάνω από 1%.

Το ράλι των μετοχών έχει διχάσει τους αναλυτές, με τους μισούς να υποστηρίζουν πως είναι ένδειξη φούσκας και τους άλλους πως οι κινήσεις της αγοράς ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο επικεφαλής αναλυτής της JPMorgan, Μάρκο Κολάνοβιτς, υποστηρίζει πως το εντυπωσιακό ράλι και η εκτόξευση του bitcoing πάνω από το ορόσημο των 60.000, είναι δείγμα «φούσκας» στην αγορά, τονίζοντας πως η τωρινή κατάσταση παραπέμπει στην έκρηξη των μετοχών dot.com στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ή στην προ πανδημίας μανία του 2021, όταν οι μετοχές εκτινάχθηκαν και μετά κατέρρευσαν. Από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Κόστιν, αναλυτής της Goldman Sachs πιστεύει ότι η διάθεση για ρίσκο είναι δικαιολογημένη, υποστηρίζοντας ότι οι υψηλές αποτιμήσεις των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών υποστηρίζονται από τα μεγέθη τους.

«Οι εταιρείες τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης παραμένουν ο καλύτερος τρόπος για να ακολουθήσουν οι επενδυτές την τάση της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε στο CNBC ο Jason Draho, επικεφαλής της UBS Global Wealth Management. «Εξακολουθούν να είναι αυτοί που έχουν το μέγεθος για να επωφεληθούν», ανέφερε. «Οι αποτιμήσεις τους είναι ακραίες, αλλά αναπτύσσονται επίσης απίστευτα γρήγορα».

Επιχειρηματικά νέα

Η Target δημοσίευσε έσοδα και κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 συμπεριλαμβανομένης και της εορταστικής περιόδου, τα οποία ξεπέρασαν τις προβλέψεων της Wall Street. Ειδικότερα, τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 2,98 δολάρια έναντι 2,42 δολ. των εκτιμήσεων, ενώ τα έσοδα άγγιξαν τα 31,92 δισ. δολάρια έναντι 31,83 δισ. δολ. που ανέμεναν οι αναλυτές με άλμα 2%, ενώ οι διαδικτυακές πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 4,4% στο τέταρτο οικονομικό τρίμηνο. H μετοχή της ενισχύεται 12%.

Η Ford Motor ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις της εταιρείας σημείωσαν άλμα 10,5% τον περασμένο μήνα στις ΗΠΑ, παίρνοντας ώθηση από τις πωλήσεις υβριδικών και πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων. Η αυτοκινητοβιομηχανία του Ντητρόιτ ανακοίνωσε πωλήσεις 174.192 αυτοκινήτων και φορτηγών για τον μήνα Φεβρουάριο. Η μετοχή της εταιρείας υποχωρεί 1,18%.

Μάκρο

Νέα επιβράδυνση κατέγραψε η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Institute for Supply Management (ISM).

Πιο συγκεκριμένα, ο ο μη μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 52,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, από 53,4 μονάδες τον Ιανουάριο, τη στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν μία μέτρηση στις 53 μονάδες. Ο δείκτης, ωστόσο, παρέμεινε πάνω από το επίπεδο του 50 -που χωρίζει την ανάπτυξη της δραστηριότητας από την συρρίκνωση- για πάνω από ένα χρόνο.

Την ίδια στιγμή, μείωση 3,6% κατέγραψαν οι εργοστασιακές παραγγελίες τον Ιανουάριο, κυρίως εξαιτίας των λιγότερων παραγγελιών για αεροσκάφη, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για μείωση 2,9%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Nvidia έγινε η 3η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο - «Εκθρόνισε» την Aramco

Morgan Stanley: Τα παγκόσμια κεφάλαια επιστρέφουν στις κινεζικές μετοχές

Νέες πιέσεις στις ευρωαγορές στην εβδομάδα της ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider