Ευρωαγορές: Προσπάθεια να σπάσουν το διήμερο αρνητικό σερί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Προσπάθεια να σπάσουν το διήμερο αρνητικό σερί
Να σπάσουν το διήμερο αρνητικό σερί προσπαθούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να έχουν την προσοχή τους στραμμένη στις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ

Τελευταία ενημέρωση: 16:08

Να σπάσουν το διήμερο αρνητικό σερί προσπαθούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, με τους επενδυτές να έχουν την προσοχή τους στραμμένη στις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ σήμερα στο Κογκρέσο, αναζητώντας ενδείξεις για τον ρυθμό και το χρονοδιάγραμμα των αναμενόμενων μειώσεων των επιτοκίων φέτος. Αύριο Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, αν και είναι πιθανό να μειώσει τις προοπτικές της για τον πληθωρισμό. Επίσης, σήμερα οι επενδυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις κινήσεις και στο χρηματιστήριο της Βρετανίας, όπου θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο ο προϋπολογισμός του 2024 από τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, όπου αναμένεται πως θα ανακοινωθεί μείωση του φόρου για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Stoxx 600 ενισχύεται 0,31% στις 497 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 κερδίζει 0,47% στις 4.915 μονάδες. Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX στην Φρανκφούρτη βρίσκεται στο +0,22% στις 17.731 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 ανεβαίνει κατά 0,28% στις 7.955 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 βρίσκεται στο 0,54% στις 7.687 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο διαμορφώνεται στις 33.400 μονάδες με άνοδο 0,77% και ο ισπανικός IBEX 35 με κέρδη 1,25% αγγίζει τις 10.241 μονάδες.

Στο ταμπλό η μετοχή της γαλλικής εταιρείας αντασφάλισης Scor σημειώνει άλμα 6% αφού ανακοίνωσε αποτελέσματα ρεκόρ για το 2023. Στον αντίποδα, η Grifols σημειώνει πτώση σχεδόν 15% μετά τα αδύναμα οικονομικά αποτέλεσματα που ανακοίνωσε αλλά και την αμφισβήτηση των οικονομικών στοιχείων της από την Gotham City Research, η οποία υποστηρίζει πως το χρέος της ισπανικής φαρμακευτικής εταιρείας είναι περίπου διπλάσιο από αυτό που επικαλείται.

Μάκρο

Περισσότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκαν στην αρχή του έτους οι γερμανικές εξαγωγές χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση από τις χώρες της ΕΕ και την Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,3% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας την πρόβλεψη για αύξηση 1,5% σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,6% από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, έναντι των προσδοκιών των αναλυτών για αύξηση 1,8%. Το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου παρουσίασε ημερολογιακά και εποχικά προσαρμοσμένο πλεόνασμα 27,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, έναντι πλεονάσματος 23,3 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Μεικτή εικόνα στην Ασία

Μεικτά ήταν τα πρόσημα στις αγορές Ασίας-Ειρηνικού, με τις μετοχές του Χονγκ Κονγκ να οδηγούν σε κέρδη στην περιοχή.

Ο Hang Seng σημείωσε άνοδο 1,7%, ενώ οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησαν, οδηγώντας τον CSI 300 να κλείσει με απώλειες 0,41% στις 3.551 μονάδες.

Οι μετοχές της Samsung Electronics υποχώρησαν 1,09%, ενώ ο ευρύτερος Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,3% και έκλεισε στις 2.641,49. Ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq ενισχύθηκε 0,5%, κλείνοντας στις 870,67 μονάδες.

Ο σταθμισμένος δείκτης της Ταϊβάν σημείωσε επίσης άνοδο 0,58% για να φτάσει στο υψηλό ρεκόρ των 19.499 μονάδων, επεκτείνοντας το υψηλό ρεκόρ από την προηγούμενη συνεδρίαση.

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας υποχώρησε οριακά για να κλείσει στις 40.090 μονάδες, παραμένοντας για τρίτη ημέρα πάνω από το ορόσημο των 40.000 μονάδων. Ο ευρύτερος Topix έκλεισε 0,39% υψηλότερα κλείνοντας στις 2.730 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε με άνοδο 0,12% στις 7.733 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider