Στασιμότητα παρατηρήθηκε στα σημαντικότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα στοιχεία από τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό, καθώς πλέον τον τοποθετεί στο 2,3%, από 2,7%, ασχέτως εάν αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα. Την ίδια στιγμή, αξιολογούν τα νέα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, που είναι αντικρουόμενα, αφού η αγορά εργασίας δείχνει ανθεκτική προσθέτοντας νέα μισθολόγια, από την άλλη ωστόσο η ανεργία βρέθηκε σε υψηλό 25 μηνών, στοιχεία που θα έχουν την δική τους βαρύτητα στις αποφάσεις της Fed.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,05% στις 503,33 μονάδες, παραμένοντας πάνω από το ορόσημο ων 500 μονάδων. Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ενισχύθηκαν κατά 1%, ενώ η τεχνολογία σημείωσε πτώση 1,5%. Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1% τον Ιανουάριο, περισσότερο από το αναμενόμενο 0,5%, σύμφωνα με νέα στοιχεία την Παρασκευή, για πρώτη φορά σε εννέα μήνες. Ο δείκτης Eurostoxx 50 σημειώσε απώλειες 0,24% και διαμορφώθηκε στις 4.962 μονάδες.
Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε στις 17.819 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,27%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε 0,15% στις 8.028 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 0,42% στις 7.660 μονάδες, όπως και ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο, που κατέγραψε οριακές απώλειες 0,04% στις 33.404 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ισπανικός IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 10.306 μονάδες κλείνοντας στο -0,13%.
Ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας και υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Βιλερουά ντε Γκαλό, σε σημερινές δηλώσεις που παραχώρησε από το Παρίσι, ανέφερε ότι υπήρξε ισχυρή συναίνεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για μείωση των επιτοκίων από την άνοιξη. Διευκρίνισε μάλιστα ότι «η άνοιξη διαρκεί από τον Απρίλιο έως την 21η Ιουνίου». Επιπλέον, σε δηλώσεις του στο επιχειρηματικό ραδιόφωνο BFM σχολίασε ότι «ενώ υπάρχει ευρεία συναίνεση ως προς τη συνολική εκτίμηση κινδύνου -η οποία παραπέμπει σε μια πρώτη μείωση των επιτοκίων- , ο ακριβής χρόνος εξακολουθεί να αποτελεί δευτερεύον ζήτημα μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής».
«Η πιθανότητα να δούμε μείωση των επιτοκίων πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές αυξάνεται», εκτίμησε ο Joachim Nagel, Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας στο podcast του, table.media. «Αυτό θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα, αλλά οι προοπτικές είναι πιο ρόδινες». Αναφερόμενος στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, τη χαρακτήρισε πολύ αργή, αλλά αναμένει ότι η δυναμική θα επανέλθει «αν κάνουμε το καθήκον μας», προσθέτοντας ότι το «φρένο στο χρέος» της Γερμανίας αφήνει κάποια περιθώρια.
Μάκρο
Το 2023 ήταν μια κακή χρονιά για την Ευρωζώνη, αλλά τουλάχιστον απέφυγε «παρά τρίχα» την τεχνική ύφεση, καθώς τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat επιβεβαίωσαν την στασιμότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, μετά την οριακή υποχώρηση που καταγράφηκε το γ’ τρίμηνο.
Συγκεκριμένα, το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat. Το τρίτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και είχε παραμείνει σταθερό στην ΕΕ.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2023, μετά από +0,1% και στις δύο περιοχές το προηγούμενο τρίμηνο. Η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 1% τον Ιανουάριο, ήτοι περισσότερο από το 0,5% που αναμενόταν. Άνοδο σημείωσαν και κατασκευαστική και μεταποιητική παραγωγή, κατά 2,7% και κατά 1,1% αντίστοιχα.