Όταν τα γεράκια της Fed δείχνουν τα «δόντια» τους, οι αγορές πανηγυρίζουν. Αυτό, τουλάχιστον, αποδείχθηκε από τη χθεσινή αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% και τις τρεις αυξήσεις που έπονται το 2017.
Οι αγορές αιφνιδιάστηκαν ευχάριστα από την επιθετική στάση της ομοσπονδιακής τράπεζας, καθώς δεν περίμεναν σαφείς ενδείξεις από την Janet Yellen όσον αφορά τον επόμενο χρόνο και –στην καλύτερη περίπτωση– περίμεναν δύο αυξήσεις επιτοκίων «το πολύ»
Το αποτέλεσμα είναι τόσο το δολάριο όσο και οι ευρωαγορές να «σκοράρουν ψηλά» την Παρασκευή, με το ευρώ να καταποντίζεται στα χαμηλά 14 ετών και οι ευρωπαϊκοί δείκτες να εκτοξεύονται στα υψηλά 11 μηνών.
«Έγινε κάτι που δεν το περιμέναμε. Δεν περιμέναμε ένα επιθετικό μήνυμα από τη Fed, ούτε τέτοιο ράλι στο δολάριο», παραδέχεται στο Reuters ο Hamish Pepper, αναλυτής της Barclays στο Λονδίνο.
Λίγα λεπτά πριν 16:00 (ώρα Ελλάδος), το ευρώ σημείωνε βουτιά 1,05% στα 1,0422 δολάρια. Στα ταμπλό, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραφε οριακή άνοδο, ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωνε άνοδο 0,57% και ο γερμανικός DAX ενισχυόταν κατά 0,29%.
Η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων προκαλεί ευφορία στην Ευρώπη, και ειδικά στις τράπεζες, καθώς το ισχυρό δολάριο –και αντίστοιχα το αδύναμο ευρώ– δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ταχύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και βελτιωμένη κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών, επισημαίνει στο Bloomberg ο Stephane Ekolo, επικεφαλής οικονομολόγος της Market Securities.
«Η μακροοικονομική πολιτική στις ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει», σημειώνει στο CNBC ο Thomas Flury, κορυφαίος οικονομολόγος της UBS στη Ζυρίχη. «Η Yellen τόνισε ότι οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να είναι ισχυρές και αυτό σημαίνει ότι η πολιτική της Fed θα είναι μάλλον συγκρατημένη, παρά επιθετική. Αυτό σημαίνει ότι ο απόηχος των χθεσινών δηλώσεων είναι μάλλον ουδέτερος, τελικά», καταλήγει.