Wall Street: Το θολό τοπίο των επιτοκίων έριξε τον Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Το θολό τοπίο των επιτοκίων έριξε τον Dow Jones
Στο ταμπλό η μετοχή της Tesla yποχώρησε σχεδόν 5% μετά τη δημοσίευση απογοητευτικών παραδόσεων πρώτου τριμήνου.

Συνεχίζεται το αδύναμο και δίχως επενδυτικό ενδιαφέρον ποδαρικό της Wall Street στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς ο Dow Jones υποχώρησε για δεύτερη μέρα, με τους έμποροι να δείχνουν πως συμβιβάζονται πλέον με την ιδέα πως η Federal Reserve δεν θα μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, διαψεύδοντας τις πολύ αισιόδοξες προβλέψεις της αγοράς των προηγούμενων μηνών.

Αναλυτικά, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε 396 μονάδες, ή 1%, κλείνοντας στις 39.170 μονάδες. Είναι η μεγαλύτερη πτώση από τις 5 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones. Ο S&P 500 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο -0,68% και στις 5.208 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite κατέγραψε πτώση 0,95% κλείνοντας στις 16.240 μονάδες.

Στο ταμπλό η μετοχή της Tesla υποχώρησε σχεδόν 5% μετά τη δημοσίευση απογοητευτικών παραδόσεων πρώτου τριμήνου. Σύμφωνα με αυτά, οι πωλήσεις κατέγραψαν μείωση τόσο σε ετήσια όσο και σε μηναία κλίμακα στο α' τρίμηνο του 2024. Ειδικότερα, η Tesla ανέφερε πως στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου ολοκλήρωσε την παράδοση 386.810 οχημάτων, ενώ συνολικά ολοκληρώθηκε η παραγωγή 433.371. Σύμφωνα με το FactSet, οι αναλυτές ανέμεναν παραδόσεις περίπου 457.000 οχημάτων για την περίοδο που έληξε στις 31 Μαρτίου.

Οι μετοχές των Alphabet και Microsoft έκλεισαν και αυτές χαμηλότερα, υποχωρώντας περίπου 1%.

Το δεύτερο τρίμηνο έχει ξεκινήσει με δύσκολο ρυθμό, καθώς τα ισχυρά μάκρο στοιχεία της περασμένης εβδομάδας αλλά και της Δευτέρας, έχουν μειώσει τις πιθανότητες να μειώσει τα επιτόκια η Fed τον Ιούνιο, στέλνοντας την ίδια ώρα το επιτόκιο της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου στο υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Νοεμβρίου. Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν επίσης στα υψηλά που είχαν δει τελευταία πέντε μήνες.

«Αυτό που βλέπουμε είναι την αγορά να δέχεται συνεχή χτυπήματα, από τον συνδυασμό των πιο θερμών στοιχείων για τον πληθωρισμό και του profit taking από την πλευρά των επενδυτών», δήλωσε ο Greg Bassuk, Διευθύνων Σύμβουλος της AXS Investments. Με «πολύ σημαντικά κέρδη στην αγορά του 1ου τριμήνου… πρέπει να κάνουμε μια μικρή διόρθωση».

Συνεχίζει να πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε καλό δρόμο να μειώσει τα επιτόκια φέτος, δήλωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, ωστόσο πρέπει να δει τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν μια τέτοια κίνηση, όπως αναφέρει το Reuters.

«Εάν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται, τότε κατά την άποψή μου θα είναι σκόπιμο για την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αργότερα φέτος, καθώς ο πληθωρισμός θα συνεχίζει την καθοδική του πορεία προς το 2%», επισήμανε η αξιωματούχος σε ομιλία της. «Η μείωση των επιτοκίων πολύ σύντομα ή πολύ γρήγορα χωρίς επαρκή στοιχεία που να μας δίνουν εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε βιώσιμη και έγκαιρη πορεία επιστροφής στο 2% θα κινδύνευε να αναιρέσει την πρόοδο που έχουμε σημειώσει στον πληθωρισμό», τόνισε η Μέστερ, προσθέτοντας «σε αυτό το σημείο, νομίζω ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα ήταν να αρχίσουμε να μειώνουμε το επιτόκιο των κεφαλαίων πολύ νωρίς».

Μάκρο

Κοντά στα επίπεδα των 8,8 εκατομμυρίων ανήλθε ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, γεγονός που δείχνει πως η αγορά εργασίας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παραμένει ανθεκτική. Όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους, αυξήθηκε ελαφρά στα 3,5 εκατομμύρια, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εργασίας. Οι προβλέψεις «βλέπουν» πως ο Μάρτιος θα προσθέσει 200.000 νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, με την έκθεση να αναμένεται την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Σε υψηλά πέντε μηνών το αμερικανικό αργό - Ξεπέρασε τα 85 δολάρια

Η ένταση στη Μέση Ανατολή έστειλε το χρυσό σε νέα υψηλά

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την επιστροφή από τις αργίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider