Και εκεί που μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας όλοι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων συζητούσαν για το πόσο χαμηλά μπορεί να μας πάει η τελευταία διόρθωση, ξαφνικά όλοι ανασκεύασαν εντός δύο συνεδριάσεων και γύρισαν ξανά προς την αισιόδοξη πλευρά.
Το κλίμα ανησυχίας και ο φόβος που κυριάρχησε στις τελευταίες συνεδριάσεις άλλαξε άμεσα μετά την εμφατική επανείσοδο αγοραστικών χεριών στην αγορά που την επανέφεραν πάνω από τις 1.400 μονάδες. Εξάλλου, η αγορά είχε τεστάρει σημαντικά κρίσιμα επίπεδα και είχε διορθώσει κατά σχεδόν 5%, ενεργοποιώντας τους long, που σκούπισαν ήδη από την Παρασκευή την προσφορά και δείχνοντας έμμεσα το τι θα επακολουθούσε από Δευτέρα.
Οι long φάνηκε να στήνουν ενέδρα στους επίδοξους short καθώς το κλίμα εσωστρέφειας των τελευταίων ημερών και το σύντομο pullback της Wall Street την περασμένη Πέμπτη έδωσαν πάτημα στους τελευταίους, που τόσο χθες όσο και σήμερα προσγειώθηκαν απότομα και ειδικά στις τράπεζες από τις οποίες αρχίζουν να δέχονται ισχυρές πιέσεις που τους αναγκάζουν να κλείνουν θέσεις κάτι που μπορεί να επιφέρει ένα μεγαλύτερο κύμα ανόδου.
Παράλληλα, ισχυρό σήμα για τις ελληνικές τράπεζες έστειλε σήμερα η Morgan Stanley. Αναλυτικά, στο «κυνήγι» των ευρωπαϊκών τραπεζών βρίσκονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην προσπάθεια που κάνουν να τις φτάσουν σε δείκτες αποτίμησης, περιορίζοντας το υψηλό discount που τις χωρίζει, όπως αναφέρει σε σημείωμά της. Οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών κατέγραψαν πτώση 5% το τελευταίο δίμηνο, παρά την νέα αναβάθμιση του consensus κατά 6% στα EPS (κέρδη ανά μετοχή) στο τρίμηνο, υποαποδίδοντας σημαντικά έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών (ο Stoxx Banks έχει ενισχυθεί κατά 20% περίπου αυτό το χρονικό διάστημα).
Μεγαλύτερο ρυθμό στην αγορά έρχεται να δώσει σήμερα η ΔΕΗ ενώ την Τετάρτη υπάρχουν οι βαρυσήμαντες ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τα πρακτικά της Fed, την Πέμπτη το σήμα της ΕΚΤ, ενώ ξεκινάει ο χορός των αποτελεσμάτων των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών την Παρασκευή (JPMorgan, Citigroup, Wells Fargo, BlackRock).
Το ΧΑ αναμένει παράλληλα εξελίξεις στο μέτωπο του κλάδου ενέργειας και ειδικά σε Τέρνα Ενεργειακή και Mytilineos, ΔΕΗ όπου αναμένονται σημαντικές συμφωνίες και ακόμη καλύτερα μεγέθη. Ήδη οι μετοχές των δύο τελευταίων αντέδρασαν μετά από ένα αρκετά πιεστικό τρίμηνο, με τη ΜΥΤΙΛ να λειτουργεί σαν «ελατήριο» προσπαθώντας να μπει ξανά στο μεγάλο ανοδικό κανάλι και να αρχίζει να βλέπει τις τιμές στόχους που έχουν θέσει οι αναλυτές με χαμηλότερα τα 46 και υψηλότερο τα 50 ευρώ. Μένει να φανεί αν αυτή η αντίδραση δεν ήταν πρόσκαιρη ή αν θα συνεχίσει πείθοντας ακόμη περισσότερους long να τοποθετηθούν. Από τη μεριά της η ΔΕΗ αν σπάσει τα 12,67 ευρώ με δυνατούς τζίρους θα ξεκινήσει ένα νεό ταξί προς τα 14 ευρώ, με απώτερο και μακροπρόθεσμο στόχο τα 22 ευρώ.
Για τις τράπεζες τα λόγια μάλλον είναι περιττά, καθώς έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν όπως ανέφερε και η Morgan Stanley. Το ράλι των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει και θα έχει αντίκτυπο και στις ελληνικές, κάτι που έχει αρχίσει ήδη να φαίνεται.
Απόλυτοι πρωταγωνιστές της σημερινής συνεδρίασης ήταν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών και φυσικά της Optima που σπάει το ένα υψηλό μετά το άλλο, βάζοντας πλώρη για τα 11 ευρώ, όπως έχει εκτιμήσει η Pantelakis. Πέραν των τραπεζών εκτίναξη κατέγραψε η μετοχή της Mytilineos με τζίρο που ξεπέρασε τα 12 εκατ. ευρώ, με τη Jumbo, τον ΟΠΑΠ και τη Viohalco με την ΕΛΧΑ να ακολουθούν κατά πόδας.
Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,14% στις 1.417,29 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων λιγοστά ήταν τα πακέτα. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 1,66% στις 3.430,80 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός μετά το σύντομο διορθωτικό μοτίβο επανήλθε δυναμικά με κέρδη που ξεπέρασαν το 3% (3,18%) στις 1.234 μονάδες.
Στις τράπεζες, η Eurobank ρόλαρε μετά από καιρό βγάζοντας δυναμική αντίδραση 5,41% στα 1,908 ευρώ και τζίρο άνω των 16,6 εκατ. ευρώ, με την Πειραιώς να ακολουθεί στο 2,53% και τα 3,93 ευρώ και την ΕΤΕ στο 2,48% και τα 7,45 ευρώ (υψηλό ημέρας). Κέρδη άνω 2,1% κατέγραψε και η Alpha Bank φτάνοντας στα 1,654 ευρώ.
Τις εντυπώσεις έκλεψε σήμερα η μετοχή της Mytilineos που μετά τη μεγάλη διόρθωση, εκτινάχθηκε σήμερα κατά 4,08% στα 35,74 ευρώ, βλέποντας μέχρι και τα 35,88 ευρώ.
Νέα υψηλά χτύπησε η Optima που πλέον βρίσκεται στο +23,46% από τις αρχές του έτους φτάνοντας στα 9,63 ευρώ (άνοδος 4,67% σήμερα). Κέρδη 1,15% για την ΜΠΕΛΑ στα 26,30 ευρώ, 1,51% για τη Lamda, 1,69% για τη Viohalco και 1,55% για την ΕΛΧΑ.
Τα κοντέρ έσπασε η Intracom με άνοδο 6,57% στα 3,65 ευρώ, με την Profile στο 2,8% και τα 4,41 ευρώ. Ηπιότερη άνοδος για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (0,36%), ΔΕΗ (0,17%), ΕΕΕ (0,58%), Aegean (0,16%) και OTE (0,14%).
Απώλειες και ήπια profit taking για ΜΟΗ (-1,12%), Τιτάν (-0,76%) και Τέρνα Ενεργειακή (-0,76%).
Τι φέρνει ο νέος κανονισμός στο Χρηματιστήριο
Η διοίκηση της ΕΧΑΕ έκανε χθες γνωστό ότι από τις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να ενεργοποιηθεί το νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα διέπει το Χρηματιστήριο, καθώς, παρότι η διαδικασία διαβούλευσης κράτησε περισσότερο από το αναμενόμενο, βγήκε «λευκός καπνός» με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Πλέον, με τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί επί των νέων ρυθμίσεων, αναμένεται απλώς η τυπική έγκριση του τελικού κειμένου από τη διοικούσα επιτροπή των χρηματιστηριακών αγορών και από τα διοικητικά όργανα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Συνεπώς, ως προς το ζήτημα της ελάχιστης διασποράς των μετοχών των εισηγμένων, τα νέα όρια, σύμφωνα με τα όσα επανέλαβε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ, κ. Γιάννος Κοντόπουλος θα είναι στο 25% για τις εταιρείες με κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 200 εκατ. ευρώ και 15% για εταιρείες με υψηλότερη. Σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο, η επαρκής διασπορά θα ελέγχεται δύο φορές το χρόνο, σε εξαμηνιαία βάση (δηλαδή κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο) και σε περίπτωση μη επαρκούς διασποράς θα δίνεται μια περίοδος χάριτος και αποκατάστασης του ζητήματος που θα φτάνει τους 6+6 μήνες.