Wall Street: Άγγιξε για λίγο τις 40.000 μονάδες ο Dow

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Άγγιξε για λίγο τις 40.000 μονάδες ο Dow
Στο υψηλό της ημέρας, ο δείκτης έφτασε τις 40.051, το peak μίας ανοδικής πορείας που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022.

Μπορεί να έκλεισε στα «κόκκινα» την Πέμπτη η Wall Street, ωστόσο το ρεκόρ του Dow Jones που ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 40.000 μονάδες μονοπώλησε το ενδιαφέρον, την ώρα που ανοίγουν οι ορέξεις της bull αγοράς πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα χαλαρώσουν και τα επιτόκια θα μειωθούν. Στο υψηλό της ημέρας, ο δείκτης έφτασε τις 40.051, το peak μίας ανοδικής πορείας που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022.

Ο δείκτης είχε πλησιάσει το όριο των 40.000 νωρίτερα φέτος, προτού μεσολαβήσει μια ελαφρά υποχώρηση τον Απρίλιο λόγω ανησυχιών για επιστροφή των υψηλών επιτοκίων. Το ράλι αναζωπυρώθηκε τον Μάιο λόγω των ισχυρών κερδών και αρκετών «χλιαρών» εκθέσεων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Η πορεία του Dow προς τις 40.000 έρχεται καθώς οι προσδοκίες για περικοπές επιτοκίων και ο ενθουσιασμός γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα. Η πρώτη μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ υπολογίζεται για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το FedWatch Tool του Ομίλου CME. Αυτή η προσδοκία αυξήθηκε μετά από μια μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση των τιμών καταναλωτή για τον Απρίλιο που αναφέρθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Πιο αναλυτικά, στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο Dow Jones βρέθηκε στο -0,10% και στις 39,969 μονάδες. Ο S&P 500 διολίσθησε 0,20% στις 5.297 μονάδες ενώ και ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,26% για να κλείσει στις 16.698 μονάδες.

Ο Dow έχει σκαρφαλώσει περισσότερο από 6% το 2024, ενώ ο Nasdaq και ο S&P 500 έχουν σημειώσει άνοδο 11%.

Στο ταμπλό ήταν η Walmart εκείνη που οδήγησε τον Dow πάνω από τις 40.000, καθώς ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής στον κόσμο σημείωσε άνοδο 7% αφού ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο. Συγκεκριμένα σημείωσε προσαρμοσμένα κέρδη 0,60 δολαρίων/μετοχή, τη στιγμή που οικονομολόγοι σε έρευνα της LSEG ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 0,52 δολαρίων/μετοχή. Επίσης, η εταιρεία κατέγραψε ισχυρή αύξηση στις διαδικτυακές της πωλήσεις. Η Walmart σημειώνει άνοδο 21% το 2024.

Στον αντίποδα η μετοχή της Meta υποχώρησε 1,74% αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε μια έρευνα λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια των παιδιών στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων Facebook και Instagram.

Η Costco σκαρφάλωσε σε υψηλό όλων των εποχών ενδοσυνεδριακά, σημειώνοντας άνοδο περισσότερο από 1% και τα 804,50 δολάρια ανά μετοχή, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η μεγάλη αλυσίδα κατάστημα ξεπέρασε το όριο των 800 δολαρίων. Η μετοχή σημειώνει άνοδο περισσότερο από 20% φέτος, ξεπερνώντας το κέρδος 11% του S&P 500.

Η μετοχή της Under Armour υποχώρησε 1,32% αφού η πρόβλεψή της για κέρδη 18-21 σεντς το νέο οικονομικό έτος υπολείπεται κατά πολύ των 59 σεντς που περίμεναν οι αναλυτές της Wall Street. Η εταιρεία αθλητικών ειδών βλέπει επίσης μια σοκαριστική χαμηλή διψήφια μείωση των εσόδων, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 2%.

Μάκρο

Μειώθηκε κατά 10.000 ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, πέφτοντας στις 222.000 και υποχωρώντας από το 8μηνο υψηλό της προηγούμενης μέτρησης, μία ένδειξη πως η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα απολύσεων. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει πως οι αιτήσεις θα έφταναν συνολικά τις 221.000 το επταήμερο που έληξε στις 4 Μαΐου, με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία.

Απροσδόκητα μεγάλη άνοδο παρουσίασαν οι τιμές εισαγωγών τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα εκτινάχθηκαν 0,9% τον Απρίλιο λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις των αγωγών εξακολουθούν να επιμένουν. Η αύξηση ξεπέρασε την εκτίμηση της εκτίμησης 0,3% της Wall Street και ήρθε μετά από μια ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση 0,6% τον Μάρτιο. Σε ετήσια βάση, οι τιμές των εισαγωγών αυξήθηκαν 1,1%, τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2022.

Επιχειρηματικά

Στην εξαγορά της Proteologix έναντι 850 εκατ. δολαρίων ανακοίνωσε την Πέμπτη η Johnson & Johnson, καθώς ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός ενισχύει τις προσπάθειες να αποκτήσει πρόσβαση στις πειραματικές θεραπείες ατοπικής δερματίτιδας που αναπτύσσει η εταιρεία με έδρα στο Ρέντγουντ της Καλιφόρνια. Όπως αναφέρει το Reuters, το deal αναμένεται να κλείσει μέσα στους επόμενους μήνες, αφού περάσει από τον έλεγχο των αντιμονοπωλιακών αρχών. Η μετοχή της J&J ενισχύθηκε σήμερα κατά 1,02%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Η υποχώρηση αποθεμάτων και πληθωρισμού ΗΠΑ έφερε άνοδο στις τιμές

Τα hedge funds αυξάνουν την έκθεσή τους στους πρωταγωνιστές του ΑΙ

Eυρωαγορές: Τα εταιρικά αποτελέσματα έβαλαν πίεση στους δείκτες - Άλμα 17% της BT

gazzetta
gazzetta reader insider insider