Τεχνολογικές πιέσεις στην Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τεχνολογικές πιέσεις στην Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
Απώλειες 1,2% για τον Nasdaq στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα.

Τελευταία ενημέρωση 22.37

Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στην Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα, μετά από αρκετά «σκαμπανεβάσματα», καθώς ο «αγαπημένος» δείκτης μέτρησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που παρακολουθεί στενά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διαμορφώθηκε για τον Απρίλιο σε επίπεδα ανάλογα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE) ενισχύθηκε κατά 2,7% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,71% ή 268 μονάδες στις 38.380 μονάδες. Ο διευρυμένος S&P 500 χάνει 0,04% στις 5.232 μονάδες και ισχυρές πιέσεις καταγράφονται στον τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος αποδυναμώνεται κατά 0,85% στις 16.596 μονάδες.

Σε μηνιαία βάση, ο PCE εξαιρουμένου του κόστους τροφίμων και ενέργειας ενισχύθηκε 0,2% τον Απρίλιο, ευθυγραμμισμένος με τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Ωστόσο, σε ετήσια βάση, ο «δομικός» PCE «τσίμπησε» λίγο και επιτάχυνε κατά 2,8%, ή 0,1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

«Η αγορά έχει περάσει τη φετινή χρονιά με έντονες ανησυχίες για τον πληθωρισμό και σήμερα το πρωί επικράτησε επιτέλους ανακούφιση όταν δεναν ανήλθε υψηλότερος από τον αναμενόμενο» δήλωσε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων της Independent Advisor Alliance.

Στα επιχειρηματικά νέα της ημέρας, «βουτιά» άνω του 18% σημειώνει η μετοχή της Dell παρά το γεγονός ότι διέλυσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τις τριμηνιαίες επιδόσεις της καθώς συνέχισε να επωφελείται από την εκρηκτική ζήτηση της τεχνητής νοημοσύνης. Ακόμα περισσότερο, κατά 25%, διολισθαίνει η μετοχή της MongoD.

Στον αντίποδα, «άλμα» πάνω από 27% σημειώνει η μετοχή της Gap αφού ανακοίνωσε τη Πέμπτη θετικές πωλήσεις και στα τέσσερα brands της, με αποτέλεσμα να αναθεωρήσει ανοδικά το guidance της για ολόκληρο το έτος.

H Nvidia, στην οποία οφείλεται το άλμα που κατέγραψε η αγορά τον Μάιο, υποχωρεί κατά 1,09%, αν και αυτό δεν θα την εμποδίσει να κλείσει το μήνα με κέρδη σχεδόν 27%. Πτωτικά κινούνται και οι εταίροι κολοσσοί όπως Tesla, Microsoft, Meta και Netflix, με τις απώλειες τους να κυμαίνονται στο φάσμα του 1% με 1,8%.

Γενικότερα, ο Μάιος ήταν ένας νικηφόρος μήνας για την αμερικανική αγορά, με καθέναν από τους κύριους δείκτες να καταγράφει κέρδη τους 6 μήνες από τους τελευταίους 7.

Ο Dow σημειώνει άνοδο 0,8% αυτόν τον μήνα, ενώ ο S&P 500 βρίσκεται περίπου 4% ψηλότερα. Ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq Composite έχει κερδίσει σχεδόν 7%, γεγονός εάν επιβεβαιωθεί θα σηματοδοτήσει την καλύτερη μηνιαία απόδοσή του από τον Νοέμβριο.

Ένα μέρος των κερδών του Μαΐου αποδίδεται σίγουρα στην Nvidia, η οποία δημοσίευσε τα εντυπωσιακά αποτελέσματά της την προηγούμενη εβδομάδα. Οι μετοχές της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης είναι έτοιμες να κλείσουν τον μήνα με άνοδο σχεδόν 28%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Gap: Συνέτριψε τις προβλέψεις για κέρδη και έσοδα - Άλμα 21% για τη μετοχή και αναβάθμιση guidance

Dell: Άνοδος σε έσοδα και καθαρά κέρδη αλλά «βουτιά» 12% για την μετοχή

Πληθωρισμός: Εντός προβλέψεων ο αγαπημένος «δείκτης» της Fed - Στο 2,7% ο PCE τον Απρίλιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider