Πληθωρισμός: Εντός προβλέψεων ο αγαπημένος «δείκτης» της Fed - Στο 2,7% ο PCE τον Απρίλιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωρισμός: Εντός προβλέψεων ο αγαπημένος «δείκτης» της Fed - Στο 2,7% ο PCE τον Απρίλιο
Σε μηνιαία βάση, ο PCE εξαιρουμένου του κόστους τροφίμων και ενέργειας ενισχύθηκε 0,2% τον Απρίλιο.

Ο «αγαπημένος» δείκτης μέτρησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που παρακολουθεί η Fed διαμορφώθηκε για τον Απρίλιο στο εύρος που προέβλεπαν οι αναλυτές. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE) ενισχύθηκε κατά 2,7% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σε μηνιαία βάση, ο PCE εξαιρουμένου του κόστους τροφίμων και ενέργειας ενισχύθηκε 0,2% τον Απρίλιο, ευθυγραμμισμένος με τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Ωστόσο, σε ετήσια βάση, o «δομικός» PCE «τσίμπησε» λίγο και επιτάχυνε κατά 2,8%, ή 0,1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο δείκτης είχε φτάσει στο επίπεδο του 7% τον Ιούνιο του 2022, ενώ παρακολουθεί η Fed παρακολουθεί στενά τον «πυρήνα» του PCE για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής καθώς οι επενδυτές αναμένουν με αγωνία εάν θα υπάρξει μείωση επιτοκίων εντός του 2024 ή έστω ένα χρονοδιάγραμμα για την περικοπή του κόστους δανεισμού.

Τα τρόφιμα σκαρφάλωσαν 0,2% στον μήνα, ενώ οι τιμές των αγαθών σημείωσαν άνοδο 0,2%, με τις υπηρεσίες να προσθέτουν 0,3%. Τα προσωπικά εισοδήματα ενισχύθηκαν 0,3% μηνιαίως, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν μόλις 0,2%. Η αντίδραση της Wall Street μετά την δημοσιοποίηση του PCE ήταν ενθαρρυντική: τα futures ανεβαίνουν και οι αποδόσεις των ομολόγων αποκλιμακώνονται.

«Ο PCE δεν έδειξε μεγάλη πρόοδο ως προς τον πληθωρισμό, αλλά δεν παρουσίασε καμία αρνητική έκπληξη. Με βάση την αρχική αντίδραση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των χρηματιστηριακών δεικτών, η αγορά θα δει τα νέα ως επί το πλείστον ως θετικά», εκτιμά ο Κρις Λάρκιν, διευθύνων σύμβουλος διαπραγμάτευσης και επενδύσεων για το E-Trade από τη Morgan Stanley.

«Οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν υπομονετικοί, ωστόσο. Η Fed έχει ισχυριστεί ότι θα χρειαστεί περισσότερο από ένας μήνας ευνοϊκών στοιχείων για να επιβεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί αξιόπιστα, επομένως δεν υπάρχει ακόμη λόγος να πιστεύουμε ότι μια πρώτη μείωση επιτοκίων θα έρθει νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider