Ευρωαγορές: Αρνητικά πρόσημα περιμένοντας την ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Αρνητικά πρόσημα περιμένοντας την ΕΚΤ
Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς ξεκάθαρα πλέον εξασθένισε το θετικό momentum των τελευταίων ημερών. Την Δευτέρα οι δείκτες είχαν κλείσει με κέρδη την συνεδρίαση, επεκτείνοντας το ράλι της περασμένης εβδομάδας, αναμένοντας με μεγάλο ενδιαφέρον την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια, την Πέμπτη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,54% στις 517,05 μονάδες με όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και τη συντριπτική πλειοψηφία των κλάδων να βρίσκονται στο κόκκινο. Οι μετοχές των εξορύξεων σημείωσαν πτώση 2,3% ενώ οι μετοχές του κλάδου υγείας είχαν τα μεγαλύτερα κέρδη, σημειώνοντας αύξηση 0,8%. Ο Eurostoxx 50 διαπραγματεύτηκε στις 4.953 μονάδες στο -1,01%.

Οι τραπεζικές μετοχές έχασαν 2,1%, με την ιταλική UniCredit να καταγράφει απώλειες πάνω από 4%.

Η μετοχή της Maersk αποδυναμώθηκε 0,58% παρά το γεγονός ότι η εταιρεία αναβάθμισε το guidance της για δεύτερη φορά σε ένα μήνα.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης βρέθηκε με -1,02% και στα επίπεδα των 18.417 μονάδων, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,75% στις 7.937 μονάδες. Ο FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου διολίσθησε κατά 0,37% στις 8.232 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε απώλειες 1,14% στις 34.276 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 11.286 μονάδες, με -0,97%.

Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2019, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συναντηθούν την Πέμπτη. Η κίνηση θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά για να δουν πώς η ελαφρώς ανοδική κίνηση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ που ανακοινώθηκε την Παρασκευή μπορεί να αλλάξει την πορεία της τράπεζας προς τα εμπρός.

Μάκρο

Υψηλότερα από τις εκτιμήσεις διαμορφώθηκε ο αριθμός των νέων ανέργων στην Γερμανία τον Μάιο, ενισχύοντας τις ανησυχίες πως η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης θα ανακάμψει με βραδύτερο ρυθμό εντός του 2024, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Πιο αναλυτικά, ο εποχικά προσαρμοσμένος αριθμός των ανέργων τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκε κατά 25.000 άτομα, τη στιγμή που οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν αύξηση κατά 7.000.

Το ποσοστό ανεργίας στην Γερμανία τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 5,9%, αμετάβλητο σε σχέση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασία.

Η Γερμανία ανακάμπτει από μια οικονομική συρρίκνωση στα τέλη του 2023, με παράγοντες όπως ο ήπιος καιρός να συμβάλλουν στην τόνωση της παραγωγής, που αυξήθηκε κατά 0,2% το α' τρίμηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Μασκ «έκλεψε» τα σπάνια τσιπ της Nvidia που προορίζονταν για την Tesla - Τα «δανείζει» στην X

Άρχισε domino effect από την κακή κατάσταση των αγροτικών αγορών και των οικονομικών των αγροτών; Ποιοι κλάδοι απειλούνται;

Lamda Development: Πυρετώδεις οι ρυθμοί εργασιών στον Ελληνικό - Η πορεία των έργων

gazzetta
gazzetta reader insider insider