Wall Street: Νωχελικότητα μετά τα ρεκόρ ενόψει της έκθεσης για την απασχόληση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Νωχελικότητα μετά τα ρεκόρ ενόψει της έκθεσης για την απασχόληση
Η προσοχή είναι στραμμένη στα κρίσιμα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ που αναμένονται την Παρασκευή. 

Με οριακές διακυμάνσεις και εναλλαγές από τα πράσινα στα κόκκινα κινήθηκαν οι δείκτες στην Wall Street την Πέμπτη, αφήνοντας πίσω τους τα χθεσινά ρεκόρ των S&P 500 - Nasdaq, με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη στα κρίσιμα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ που αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον την Παρασκευή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones ενισχύθηκε με 0,20% στις 38.886 μονάδες, αφού πέτυχε ενδοσυνεδριακά υψηλό όλων των εποχών. Ο S&P 500 κινήθηκε στο -0,02% στις 5.352 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε 0,10% στις 17.170 μονάδες.

Στα ταμπλό η μετοχή της Lulemon ανέβηκε 4,79%, καθώς η αλυσίδα αθλητικής ένδυσης από τον Καναδά κέρδισε τις εκτιμήσεις των αναλυτών με τα αποτελέσματα που παρουσίασε για το πρώτο τρίμηνο. Αντίθετα, η Five Below υποχώρησε 10,6% λόγω των αδύναμων αποτελεσμάτων και guidance.

Η Wall Street προσβλέπει στην έκθεση της Παρασκευής για τις μισθοδοσίες εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων για τον Μάιο, με τους επενδυτές να αναζητούν σημάδια αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας, η οποία θα μπορούσε να υποστηρίξει τις μειώσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones αναμένουν αύξηση των νέων θέσεων εργασίας, στις 190.000.

«Για μένα, η αγορά εξακολουθεί να λέει ότι η οικονομία είναι μια χαρά και δεν παρουσιάζει τίποτα υφεσιακό», δήλωσε ο Ross Mayfield, αναλυτής επενδυτικής στρατηγικής στην Baird. «Αλλά μπορεί να συμβαίνει ότι η Fed είναι ήδη πολύ σφιχτή για πάρα πολύ καιρό και το momentum μιας «ψυχρής» αγοράς εργασίας θα είναι δύσκολο να σταματήσει μόλις ξεκινήσει» πρόσθεσε.

Η έκθεση θα καταφθάσει μετά την κομβική απόφαση, της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης στη σημερινή της συνεδρίαση, για πρώτη φορά σε διάρκεια πέντε ετών. Το «ψαλίδισμα» του κόστους δανεισμού λαμβάνει χώρα μετά από σχεδόν 2 χρόνια σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, ενώ είναι η πρώτη περικοπή από τον Σεπτέμβριο του 2019. Παράλληλα, αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό αναφορικά με τη διετία 2024 - 2025 σε σύγκριση με τις προβολές του Μαρτίου.

Μάκρο

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων ανήλθε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, αν και δεν υπήρξαν ενδείξεις αύξησης των απολύσεων. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις ανήλθαν συνολικά σε 229.000 για την εβδομάδα που έληξε την 1η Ιουνίου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει τις νέες αιτήσεις να φτάνουν τις 219.000, με βάση εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία. Οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας κυμαίνονταν μεταξύ 194.000 και 232.000 φέτος, ένα εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο που επιτεύχθηκε με συνέπεια τη δεκαετία του 1960.

Διευρύνθηκε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο στις ΗΠΑ κατά σχεδόν 9% τον Απρίλιο στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και ενάμιση χρόνο, λόγω της αύξησης των εισαγωγών. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι η σταθερά αναπτυσσόμενη αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση για εισαγόμενα αγαθά. Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, το έλλειμμα σκαρφάλωσε στα 74,6 δισ. δολάρια από 68,6 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε υψηλό δύο εβδομάδων ο χρυσός

Ευρωαγορές: Νέο ιστορικό υψηλό με «αέρα» από τη μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ

Πετρέλαιο: Back to back κέρδη έφερε η ελπίδα ότι η Fed θα μιμηθεί την ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider