Το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street αλλά και επαναφορά των πιέσεων στις ευρωπαϊκές αγορές έκοψε τη φόρα των αγοραστών στο ΧΑ, που έδειξαν να καλύπτουν μέρος της προσφοράς.
Οι επενδυτές αγοράζουν μόνο τράπεζες στο ΧΑ και αυτό φάνηκε ξανά σήμερα, με τους υπόλοιπους σε ενέργεια, κατασκευές κτλ απλώς να προσπαθούν να ακολουθήσουν. Στις μετοχές των ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ αλλά και άλλες συνεχίζεται να καταγράφεται απαξίωση παρά τις όποιες πρόσκαιρες ανοδικές εκλάμψεις.
Η μετοχή της ΔΕΗ έφτασε ξανά μέχρι τα 11,21 ευρώ για να χαμηλώσει. Κανένα απολύτως αγοραστικό σήμερα για τη Metlen που δε μπορεί να περάσει ούτε τα 37 ευρώ. Σήμερα μάλιστα υποχώρησε ξανά χαμηλότερα, παρότι οι αναλυτές τη βγάζουν έως και στα 48, όπως και ο ΟΤΕ που αδυνατεί να ξεπεράσει και τα 14 ευρώ.
Οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους προς αυτές τις μετοχές και με τις πωλήσεις που βγάζουν συνεχώς μετακινούνται προς τις τράπεζες και άλλες μετοχές με υψηλό growth. Η Metlen βρέθηκε μέχρι και στα 37,10 ευρώ προτού προκύψει νέο ξεφόρτωμα με τους αγοραστές να εκλείπουν και τη μετοχή να υποχωρεί ξανά. Τα ίδια συμβαίνουν και σε ένα ακόμη προσωποκεντρικο corporate, όπως είναι αυτό της ΜΠΕΛΑ. Και οι δύο δεν έχουν συνέλθει από τα placement.
To ΧΑ δέχθηκε έξωθεν πιέσεις σήμερα με «θόρυβο» να προκαλείται από τους traders μετά τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης και την ανάδειξη της ακροδεξιάς σε ρόλο ρυθμιστή στην Ευρώπη και κυρίως στον γαλλογερμανικό άξονα.
Η κυβερνητική κόπωση ήταν έκδηλη εδώ και αρκετούς μήνες και στη βάση ενός θεσμού (ευρωεκλογές) που απαξιώνεται με το πέρας των ετών χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα, μερίδα πολιτών και επαγγελματιών θέλησε να στείλει ένα σαφές, ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα προσγείωσης και εγκατάλειψης της αίσθησης αλαζονείας που έχει κυριαρχήσει την κυβέρνηση.
Από την άλλη βέβαια δεν προκλήθηκαν προς ώρας τριγμοί τύπου Γερμανίας, Γαλλίας και Βελγίου, όπου «αντισυστημικά» λαϊκιστικά κόμματα «γιγαντώνονται» και από ρόλο ρυθμιστή διεκδικούν κυβερνητικά έδρανα. Το σκηνικό που σκιαγραφείται στην Ευρώπη πλήττει φυσικά και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην μάχη που δίνει για τη διεκδίκηση μιας δεύτερης θητείας στην προεδρία της Κομισιόν, ανακατεύοντας ξανά την τράπουλα. Τη στιγμή μάλιστα που καλά κρατεί ένας πόλεμος στη γειτονιά της Ευρώπης.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη αναλυτών και οικονομολόγων ως προς την κήρυξη άμεσων εκλογών στη Γαλλία από τον Εμανουέλ Μακρόν. O Olivier Blanchard σημειώνει πως «η απόφαση του Μακρόν να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει εθνικές εκλογές αποτελεί μια έξυπνη και σωστή κίνηση. Είτε η ασυνέπεια του προγράμματος της Μαρί Λεπέν θα αποκρυσταλλωθεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας και θα χάσει τις εκλογές. Ή το κόμμα της θα κερδίσει, θα αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης και θα προκαλέσει άμεσα ένα χάος. Σε αυτή την περίπτωση, έχουμε δύο αρνητικά χρόνια, σε σύγκριση με πέντε αν κέρδιζε τις εκλογές του 2027.
Αυτά είναι που τιμολογούν οι αγορές σήμερα, με τον γαλλικό CAC 40 να διολισθαίνει πλέον κατά 1,91% (από τις 7.812,52 μονάδες - σε υψηλό έτους βρέθηκε η απόδοση του γαλλικού δεκαετούς), τον DAX, τον FTSE MIB και τον IBEX σε Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία να διορθώνουν μεν αλλά να προσπαθούν να περιορίσουν τις απώλειες τους.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών βγάζει σημαντικές άμυνες, έχοντας ανοίξει με πτωτικό gap που ήταν αγοραστικό, καθώς αρκετοί επενδυτές έσπευσαν να ενισχύουν τις θέσεις τους, τη στιγμή που το retail κλείδωνε μέρος των κερδών του. Ο Γενικός Δείκτης έφτασε σε χαμηλό στις 1.440,91 μονάδες και φλερτάρε και με τις 1.461,76 μονάδες, καθώς οι όποιες αρχικές πωλήσεις ήταν χαμηλού κόστους και χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, πυροδοτώντας άμεσα αγοραστικές κινήσεις. Ο «θόρυβος» που προκλήθηκε από τους traders αποσκοπεί κυρίως στην καλλιέργεια φόβου και στο «μάζεμα» χαρτιού σε χαμηλότερες τιμές από ξένους και θεσμικούς. Βέβαια σε μετοχές όπως σε ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, διυλιστήρια και άλλες το σήμα είναι καθαρό πώλησης.
Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο 0,03% στις 1.458,84 μονάδες, με τον τζίρο στα 79,4 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,15% στις 3.546 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός πάτησε γκάζι στο 1,22% και τις 1.311,85 μονάδες.
Στις τράπεζες εκτίναξη 3% κατέγραψε η Eurobank στα 2,164 ευρώ, με την ΕΤΕ στο 0,8% και τα 8,33 ευρώ, την Πειραιώς στο 0,39% και την Alpha Bank στο 0,19% και 1,623 ευρώ. Όλες επέστρεψαν από ισχυρές απώλειες.
Απεναντίας οι μετοχές της ΜΥΤΙΛ, της ΜΟΗ και της ΜΠΕΛΑ έκαψαν τους ενδιάμεσους αγοραστές που μπήκαν να αγοράσουν βλέποντας την προσπάθεια επαναφοράς των μετοχών τους. Στο κόκκινο και οι τρεις με την πρώτη στο -1,14% και τα 36,54 ευρώ, τη ΜΟΗ στο -1,61% και τα 25,70 ευρώ και τη Jumbo στο -1,6% και τα 27 ευρώ.
Αντίθετη πορεία για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ με κέρδη 0,6% και 0,96%, στα 16,74 και τα 18,85 ευρώ αντίστοιχα. Ισχυρή αντίδραση από Lamda στο 1,5% με market making και ισχνό τζίρο, ενώ ήπια κέρδη κατέγραψαν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΔΑΑ.
Απώλειες 1,45% για Τιτάν λόγω κατοχύρωσης κερδών, ενώ απώλειες 1,10% κατέγραψε η Aegean.