Γ. Στάσσης (ΔΕΗ): Η στρατηγική γεωγραφικής επέκτασης – Yπό εξέταση νέες κινήσεις στα data centers 

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γ. Στάσσης (ΔΕΗ): Η στρατηγική γεωγραφικής επέκτασης – Yπό εξέταση νέες κινήσεις στα data centers 
«Η μετάβαση δεν γίνεται μόνο για κλιματικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους», σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο podcast Redefining Energy. Η γεωγραφική και τεχνολογική διαφοροποίηση «ασπίδα» στη μεταβλητότητα της αγοράς ηλεκτρισμού, η οποία θα παγιωθεί τα επόμενα χρόνια. 

Τη στρατηγική που έχει ακολουθήσει έως τώρα η ΔΕΗ, «η οποία γίνεται ήδη πρωταθλητής στη ΝΑ Ευρώπη», ανέλυσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Γιώργος Στάσσης, σε συνέντευξη που έδωσε στο podcast Redefining Energy, στο περιθώριο του συνεδρίου Power Summit 2024 της Eurelectric, το οποίο φιλοξένησε η ΔΕΗ στην Αθήνα, το διήμερο 22-23 Μαΐου. Μεταξύ άλλων, ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε στη λογική επέκτασης του Ομίλου στις γειτονικές αγορές ηλεκτρισμού, η οποία όπως είπε μαζί με την τεχνολογική διαφοροποίηση, τον θωρακίζουν στη μεταβλητότητα των αγορών ηλεκτρισμού.

Σημείωσε πως η απολιγνιτοποίηση άνοιξε ένα σημαντικό «παράθυρο» ευκαιριών για επενδύσεις στις ΑΠΕ, σε μία εποχή όπου οι ανανεώσιμες πηγές έχουν γίνει οι πιο οικονομικές τεχνολογίες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, υπογράμμισε πως η ψηφιοποίηση δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε η ΔΕΗ να γίνει ακόμη πιο πρωτοπόρα, με κινήσεις που θα λειτουργήσουν συνεργατικά με την πρωτοκαθεδρία της στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Στάσσης ξεκίνησε με μία αναδρομή στο παρελθόν, λέγοντας ότι όταν ανέλαβε το μάνατζμεντ το 2019, η ΔΕΗ ήταν σε πολύ κακή κατάσταση οικονομικά, λόγω μίας σειράς κακών επιλογών που είχαν προηγηθεί τόσο από την εταιρεία όσο και από τη χώρα. Η συνέπεια ήταν να υπάρχει υστέρηση στην ενεργειακή μετάβαση.

Η νέα διοίκηση όμως έθεσε σε εφαρμογή μία στρατηγική τριών πυλώνων, εκπονώντας μια στρατηγική απολιγνιτοποίησης και σημαντικών επενδύσεων στις ΑΠΕ, δίνοντας έμφαση στην ψηφιοποίηση (ειδικά στο δίκτυο διανομής), και αναπτύσσοντας πελατοκεντρική προσέγγιση. Στο διάστημα που μεσολάβησε από το 2019, η στρατηγική αυτή έφερε σημαντική βελτίωση των μεγεθών της ΔΕΗ.

Το πλεονέκτημα των λιγνιτωρυχείων

«Η μετάβαση δεν γίνεται μόνο για κλιματικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους, καθώς πλέον είναι πιο οικονομικές οι επενδύσεις σε αιολικά, φωτοβολταϊκά και νέες τεχνολογίες», εξήγησε ο κ. Στάσσης. Όπως συμπλήρωσε, ο Όμιλος έγινε πιο ισχυρός, καταστρώνοντας σχέδια για επέκταση εκτός της Ελλάδας.

Σημείωσε πως η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί ένα «συναρπαστικό ταξίδι», με τον κλάδο του ηλεκτρισμού να εξελίσσεται και πολλούς ακόμη τομείς να εξηλεκτρίζονται. Υπογράμμισε πως δημιουργούνται νέα εμπορικά αντικείμενα -όπως η ηλεκτροκίνηση, οι οπτικές ίνες και τα εργαλεία απόκρισης-ζήτησης- που δημιουργούν ένα καινούριο όραμα στην εταιρεία, το οποίο ενθουσιάζει τους εργαζομένους της.

Υπενθύμισε πως η ΔΕΗ ήταν από τις πρώτες εταιρείες παγκοσμίως που κατασκεύασε αιολικό πάρκο, όμως μετά δεν συνέχισε και έχασε το «πρώτο τρένο» της έκρηξης των ΑΠΕ, τη ν περίοδο 2000-2010. Το στοίχημα ήταν να μην χαθεί και το «δεύτερο τρένο», χαρακτηριστικό του οποίου είναι η δραστική μείωση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών, με συνέπεια να έχουν καταστεί οι φθηνότερες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρισμού.

«Όταν αποσύρεται ο λιγνίτης, ο οποίος εξορύσσεται από επιφανειακά ορυχεία που έχουν μέγεθος μίας ολόκληρης πόλης -τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ καταλάμβαναν στο σύνολό τους μία έκταση όσο η Θεσσαλονίκη- απελευθερώνονται περιοχές όπου μπορούν να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά. Επίσης, υπάρχουν ορύγματα στα οποία μπορούν να δημιουργηθούν τεχνητές λίμνες για την εγκατάσταση αντλησιοταμιευτικών μονάδων, ενώ οι παλιές μονάδες μπορούν να αξιοποιηθούν για την προσφορά επικουρικών υπηρεσιών στο ηλεκτρικό σύστημα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν, αν ληφθεί η απόφαση πως έχει έρθει η ώρα για την "επόμενη ημέρα", συμπλήρωσε.

Οι στόχοι στις γειτονικές χώρες

Υπογράμμισε πως κάθε χώρα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, στην περίπτωση της Ελλάδας ένα από τα οποία είναι το πλούσιο ηλιακό δυναμικό. Αυτό εξηγεί γιατί οι περισσότερες επενδύσεις της ΔΕΗ αφορούν φωτοβολταϊκά, την ίδια στιγμή όμως που πραγματοποιούνται επενδύσεις σε υδροηλεκτρικά, όπως και σε μονάδες αερίου, ο ρόλος των οποίων πλέον είναι να καλύπτουν τις αιχμές ζήτησης.

Σημαντική επίσης για τη ΔΕΗ είναι η γεωγραφική διαφοροποίηση, αφού οι εθνικές αγορές είναι διασυνδεδεμένες σε μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού. Το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα ήταν ανέκαθεν καθαρά εισαγωγικό, γεγονός το οποίο αποτελούσε ξεκάθαρο κίνητρο για τη ΔΕΗ να αποκτήσει φυσική παρουσία στις γειτονικές χώρες, με τις οποίες διασυνδέεται η Ελλάδα. Κάτι το οποίο έγινε, όταν βελτιώθηκαν τα οικονομικά της μεγέθη.

«Προέκυψε στην πορεία η ευκαιρία της Enel Romania, την οποία καταφέρουμε να αποκτήσουμε σε πολύ καλή αποτίμηση. Η Ρουμανία έχει καταρτίσει το δικό της πλάνο ενεργειακής μετάβασης, κάτι που σημαίνει πως αποτελεί ελκυστική αγορά, ακόμη κι αν ιδωθεί αυτόνομα. Ο πληθυσμός της αγγίζει τα 22 εκατομμύρια, με ενεργειακές ανάγκες που πρόκειται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος που αναπτύσσουμε στη χώρα ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ – περίπου 1,5 GW, έναντι των 5 GW στην Ελλάδα. Επίσης, θέλουμε να κατασκευάσουμε επιπλέον ΑΠΕ 0,5-1 GW στις υπόλοιπες γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας», συμπλήρωσε.

Συνέργειες στο trading

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, η ΔΕΗ επικεντρώνεται στη ΝΑ Ευρώπη, σε αγορές με τις οποίες διασυνδέεται η Ελλάδα, ώστε να υπάρχουν συνέργειες στο trading. Τόνισε πως στόχος η παρουσία και στην προμήθεια ηλεκτρισμού στις χώρες όπου επεκτείνεται ο Όμιλος, κάτι που έχει να κάνει με τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, από εδώ και στο εξής, θα παγιωθεί η μεταβλητότητα στις αγορές ηλεκτρισμού. «Αυτό σημαίνει πως κάποιες χρονιές η ηλεκτρική ενέργεια θα έχει υψηλές τιμές, ενώ κάποιες άλλες χαμηλές. Επομένως είναι απαραίτητη η παρουσία στην προμήθεια, αφού κάποιες φορές θα προκύπτουν έσοδα από τον συγκεκριμένο τομέα, ενώ άλλες φορές από κάποιο διαφορετικό business sector. Χρειάζεται επίσης γεωγραφική και τεχνολογική διαφοροποίηση. Σε γενικές γραμμές, για παράδειγμα, η Ρουμανία έχει λίγο καλύτερο αιολικό δυναμικό κατά μέσο όρο, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει καλύτερο ηλιακό δυναμικό».

Κρίσιμες οι διασυνδέσεις

Όσον αφορά τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, σημείωσε πως το καλύτερο πρόσφατο παράδειγμα για τη σημασία τους είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς η Ευρώπη κατάφερε να επιβιώσει χάρις σε αυτές τις υποδομές, οι οποίες επέτρεψαν στα κράτη να αλληλοϋποστηριχθούν. «Οι διασυνδέσεις είναι κρίσιμες για τη ροή ενέργειας μεταξύ Βορρά-Νότου και Ανατολής-Δύσης, εντός της Ευρώπης. Είναι πολύ σημαντικό η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσει νέες διασυνδέσεις. Υπάρχουν πολλές προσδοκίες και για τη Β. Αφρική».

Υπογράμμισε πως η ΔΕΗ γίνεται ήδη «πρωταθλητής» στη ΝΑ Ευρώπη, αναζητώντας συνεχώς τεχνολογικά άλματα που θα καταστήσουν τον Όμιλο ακόμη πιο πρωτοπόρο. Σε αυτό το πλαίσιο, η ψηφιοποίηση αποτελεί ένα από τα σημαντικά στοιχεία, καταρχάς για την καλύτερη εποπτεία του δικτύου.

«Παράλληλα, αναπτύσσουμε δίκτυο οπτικών ινών, όπως και ένα διεθνές καλώδιο με τη Σαουδική Αραβία και ακόμα παραπέρα, έως τη Σιγκαπούρη. Όλες αυτές οι κινήσεις τελικά λειτουργούν συνεργατικά, καθώς για παράδειγμα ξεκινάμε την κατασκευή ενός data center στην Αθήνα, ενώ η Τεχνητή Νοημοσύνη θα παίξει σημαντικό ρόλο σε τομείς όπως το εμπόριο ενέργειας. Εξετάζουμε την πιο ενεργό συμμετοχή μας στον χώρο των data centers», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: Σχέδιο για «γκάζι» στην αποθήκευση – Χωρίς επιδότηση το πρώτο «κύμα» μπαταριών

To 2027 οι πρώτοι διαγωνισμοί για offshore αιολικά – Στις ράγες οι έρευνες

Ρεύμα: Στα αζήτητα 308 GWh «πράσινες» Γιγαβατώρες – Μηδενικές εισαγωγές χωρίς τις περικοπές

gazzetta
gazzetta reader insider insider