ΧΑ: Διατηρούνται οι πιέσεις σε διυλιστήρια τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΧΑ: Διατηρούνται οι πιέσεις σε διυλιστήρια τράπεζες
Νέες πιέσεις σε διυλιστήρια και τράπεζες, μετά τις χθεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Τελ. ενημέρωση 14:15

Λίγο μετά την ανακοίνωση ενός πολύ μεγάλου ντιλ στο χώρο της ενέργειας μεταξύ του ομίλου ΤΕΡΝΑ με την Masdar, το υπουργείο Οικονομικών ήρθε να ανακοινώσει την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα πλεονάζοντα κέρδη των εταιρειών διύλισης για το 2023.

Το θετικό κλίμα άλλαξε άρδην και μια δυνατή συνδερίαση που ανέμενε εδώ και μήνες η αγορά τσαλακώθηκε. Η υιοθέτηση μιας διαφορετικής γραμμής από την κυβέρνηση και κυρίως ο αιφνιδιασμός δεν άρεσαν στην αγορά φουντώνοντας τα σενάρια για επιβολή αντίστοιχων μέτρων και στις τράπεζες. Με τη βοήθεια διάφορων χρηματιστηριακών lobbies που φρόντισαν να διασπείρουν σειρά fake news, μερίδα μικροεπενδυτών πάτησε το panic button βουλιάζοντας τις τράπεζες.

Μερίδα χρηματιστών επέλεξε να φτιάξει ένα σενάριο να το πουλήσει κάποιοι να το «αγοράσουν» και να πουλήσουν και κάποιοι μεγάλοι παίκτες που δεν ασχολούνται με τα παράγωγα, να αγοράσουν και άλλα χαρτιά (κυρίως τράπεζες) με έκπτωση στις τιμές που ήθελαν. Κάποιοι που πούλαγαν μετά μανίας υπό το φόβο δε σκέφτηκαν μάλλον πως ένα τέτοιο μέτρο δε τόλμησε να το περάσει η Μελόνι στην Ιταλία, θα το πέρναγε η κύβέρνηση της ΝΔ και μάλιστα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της SSM-ΕΚΤ που έχει θέσει δικλείδες ακόμη και στις χρηματικές διανομές;

Ο πανικός δεν είναι σύμμαχος σε αυτές τις καταστάσεις και όταν αρκετοί αντιλήφθησαν τι συνέβη φρέναραν μερικώς τις πωλήσεις και το bid άρχιζε να ανεβαίνει.

Σε αυτά λοιπόν προστέθηκε και το «triple witching» που ολοκληρώθηκε πριν λίγο, δηλαδή η λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές που ενίσχυσε τη μεταβλητότητα στις αγορές και αυξήθηκε ακόμη περισσότερο σε μια αρκετά ρηχή αγορά, όπως η εγχώρια. Άλλωστε, η μετακύλιση θέσεων στα συμβόλαια ανέκαθεν προκαλεί τριγμούς στη spot, λόγω arbitrage και σαθρού market making.

Παράλληλα σήμερα υπάρχει στη λήξη της συνεδρίασης υπάρχει και το flow από το rebalancing σε FTSE με την ένταξη της Optima στους FTSE All-World Index και FTSE Emerging Europe Mid Cap Index.

Σε άλλα νέα δεν προέβη στην ένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε «watch list» για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά (προς τα τέλη του 2025 - αρχές 2026) η MSCI στην ετήσια ανασκόπηση που διεξήγαγε ως προς την ταξινόμηση των αγορών.

Παράλληλα, κάλυψη της μετοχή του ΟΤΕ ξεκινά η Deutsche Bank με τιμή στόχο στα 19,50 ευρώ και σύσταση buy.

Σύμφωνα με τα όσα σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής και διαχειριστής χαρτοφυλακίου, «με τον Γενικό Δείκτη να κάνει «ασκήσεις ισορροπίας» λίγο πάνω από τα χαμηλά διμήνου των 1.400- μονάδων, οι σκεπτικιστές του Χρηματιστηρίου Αθηνών κερδίζουν εσχάτως τις εντυπώσεις.

Οι αναταράξεις σε «βαθιές» μετοχικές Αγορές όπως ο γερμανικός DAX, ο γαλλικός CAC, αλλά και σε Ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα ανώτερης πιστοληπτικής διαβάθμισης «περιγράφουν εύγλωττα» ότι εάν δεν ομαλοποιηθεί το κλίμα στην ευρωπαϊκή πολιτική «σκακιέρα», ο «νόμος της βαρύτητας» θα πρωταγωνιστήσει στα επιμέρους εθνικά Χρηματιστήρια.

Καθώς πρωτίστως μας ενδιαφέρει η λεωφόρος Αθηνών, εκτιμούμε τις «ανάσες» που οι διορθώσεις προσφέρουν στο ΧΑ, αλλά... με μέτρο, καθώς η μεσοπρόθεσμη διαγραμματική εικόνα θα αρχίσει να «στραβώνει» σημαντικά σε περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης καταγράψει αλλεπάλληλα κλεισίματα κάτω από τις 1.400 μονάδες.

Ας αναλογιστούμε ότι ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έχει υπερδιπλασιάσει από την άνοιξη του 2020 και το υπό τις 500 μονάδες... αλήστου μνήμης χαμηλό , με το συνολικό ποσοστό της απόδοσης του "χαρτοφυλακίου της Αγοράς" να είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πόσω μάλλον αν συνυπολογίσουμε τα καταβληθέντα μερίσματα.

Στο τρέχον, γεμάτο ερωτηματικά περιβάλλον προκρίνονται οι μετοχές χαμηλότερου beta και ισχυρότερων θεμελιωδών και τέτοιες ευτυχώς υπάρχουν αρκετές στο ΧΑ.

Η βελτιούμενη άποψη των ομολογιακών διαχειριστών για την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό απεικονίζεται και από το spread του ελληνικού δεκαετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού (bund), το οποίο ταλαντώνεται σε πολυετή χαμηλά, πέριξ των 100 μονάδων βάσης, με ελεγχόμενες πάντως ανοδικές πιέσεις μετά τις Ευρωεκλογές.

Στις ΗΠΑ, που χρηματιστηριακά βιώνουν «χρυσές ημέρες» (βλ. μετοχές Τεχνητής Νοημοσύνης και «στοιχήματα» για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική), η ανάληψη κινδύνου βρίσκεται στα καλύτερά της. Οι προσδοκίες των Αμερικανών επενδυτών ότι οι τιμές των μετοχών θα ανέβουν συνολικά μέσα στο επόμενο εξάμηνο είναι σε επίπεδα-ρεκόρ, όπως καταδεικνύει η έρευνα επενδυτικού συναισθήματος (investor sentiment) της AAII. Όμως (και αυτό είναι ένα μεγάλο όμως) το υπερενθουσιώδες επενδυτικό κλίμα στις ΗΠΑ μπορεί να πληγεί καίρια για οποιονδήποτε λόγο, όπως άλλωστε συνέβη προ διμήνου κατά την πρώτη αποτίμηση της γεωπολιτικής αστάθειας στη Μέση Ανατολή.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο ΓΔ (δείτε real time) έχει διαγραμματικές στηρίξεις στις 1.395, στις 1.385 και στις 1.357 μονάδες, ενώ πρόσφατες αντιστάσεις σχηματίζουν οι 1.445, οι 1.472 και οι 1.505 μονάδες», όπως συμπληρώνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Στο ταμπλό επιμένει το αίσθημα νευρικότητας με τον ΓΔ να υποχωρεί και σήμερα στα όρια των 1.417 μονάδων, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 48 εκατ. ευρώ. Πιέσεις σε FTSE και οριακές αλλά κυρίως στον τραπεζικό, μετά τη χθεσινή φωτιά που άναψε η κυβέρνηση με τα μέτρα στα διυλιστήρια.

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεις Πειραιώς Alpha Bank, με την πρώτη να υποχωρεί κάτω από τα 3,50 ευρώ στα 3,45 και την δεύτερη στα 1,496 ευρώ, με την ΕΤΕ στο -0,89% και τα 8,01 ευρώ. Ήπια ανοδικά η Eurobank στα 2,094 ευρώ.

Οριακά κέρδη για Τέρνα Ενεργειακή και αγορές σε χαμηλότερα επίπεδα για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με την Metlen να υποχωρεί κατά 0,73% στα 35,46 ευρώ, και τις ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, Lamda, ΟΤΟΕΛ να καταγράφουν ισχυρές απώλειες.

Τα χθεσινά κυβερνητικά μέτρα συνεχίζουν να πιέζουν τα διυλιστήρια, με τα ΕΛΠΕ στο -1,19% και τη ΜΟΗ στο -0,32%.

Υψηλότερα κατά 1,01% η Τιτάν στα 29,95 ευρώ, τη ΜΠΕΛΑ στο 0,45% και τον ΟΤΕ στο 0,44%. Κέρδη για ΕΕΕ και ΔΑΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider