Τα 3+1 σενάρια της Goldman Sachs για τον S&P 500 - Ανοίγει ο δρόμος για τις 6.300 μονάδες;

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα 3+1 σενάρια της Goldman Sachs για τον S&P 500 - Ανοίγει ο δρόμος για τις 6.300 μονάδες;
Σε αύξηση της τιμής στόχου στις 5.600 μονάδες από 5.200 προηγουμένως για τον S&P 500 προχώρησε η Goldman Sachs, παραθέτοντας ωστόσο και τέσσερα διαφορετικά σενάρια που ανοίγουν το εύρος κίνησης του δείκτη από τις 4.700 έως τις 6.300 μονάδες.

Σε αύξηση της τιμής στόχου στις 5.600 μονάδες από 5.200 προηγουμένως για τον S&P 500 προχώρησε η Goldman Sachs, παραθέτοντας παράλληλα και τέσσερα διαφορετικά σενάρια που ανοίγουν το εύρος κίνησης του δείκτη από τις 4.700 έως τις 6.300 μονάδες.

Η επί τα βελτίωση αναθεώρηση του αμερικανικού οίκου έρχεται λόγω των πιο ήπιων από το μέσο όρο αρνητικών αναθεωρήσεων κερδοφορίας και ενός υψηλότερου δείκτη εύλογης αξίας, P/E (από το 19,5χ στο 20,4χ). Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη για το 2024 και το 2025 παραμένουν αμετάβλητες, αλλά η ισχυρή αύξηση κερδοφορίας των πέντε τεχνολογικών mega - caps αντισταθμίζει το τυπικό μοτίβο των αρνητικών αναθεωρήσεων του consensus για τα EPS (κέρδη ανά μετοχή).

Ο David J. Kostin, επικεφαλής στρατηγικής της Goldman Sachs για την αμερικανική αγορά αναμένει περίπου σταθερά real yields μέχρι το τέλος του έτους, με την ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας να υποστηρίζει ένα P/E στο 15x για τον equal - weight S&P 500. Παράλληλα, λαμβάνει τέσσερα εναλλακτικά σενάρια αποτίμησης: «catch - up» (5.900), «catch - down» (4.700), περαιτέρω ανάπτυξη των mega caps (6.300) και κίνδυνος ύφεσης (4.800).

Στο «catch - up» σενάριο, ο S&P 500 θα έκλεινε το έτος στις 5.900. Ο δείκτης P/E equal - weight S&P 500 θα έφτανε στο 18x, ήτοι στο υψηλό που κατέγραψε πριν από την πανδημία του το κορονοϊού το 2018, με τον δείκτη S&P 500 να βρίσκεται με ένα 20% premium αποτίμησης έναντι του equal - weight. Κατά συνέπεια, το P/E για το S&P 500 θα προσέγγιζε το 22x από το τρέχον 21x.

Στο δεύτερο σενάριο του «catch - down», ο δείκτης S&P 500 θα ολοκλήρωνε το 2024 στις 4.700 μονάδες. Ο βασικός κίνδυνος για τους leaders της αγοράς είναι το εάν οι τρέχουσες εκτιμήσεις των αναλυτών αποδειχθούν υπερβολικά αισιόδοξες. Οι ισχυρές ανοδικές αναθεωρήσεις κερδοφορίας ανεβάζουν υψηλότερα και τον πήχη για αυτές τις μετοχές, ιδιαίτερα καθώς οι επενδυτές έχουν αρχίσει να εστιάζουν περισσότερο στην ενίσχυση της γραμμής εσόδων από επενδύσεις στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης. Ένα premium στο 15% για το γενικό δείκτη βαρόμετρο, με P/E στο 15x για τον equal - weight S&P 500 συνεπάγεται ένα πολλαπλάσιο στο 17x για τον S&P 500.

Τρίτον, σε ένα σενάριο περαιτέρω μεγένθυνσης και διεύρυνσης των mega caps (Microsoft, Nvidia, Amazon, Google, Meta) ο δείκτης S&P 500 θα έκλεινε το έτος στις 6.300. Υποθέτοντας ένα P/E στο 16x για τον equal - weight S&P 500 και 45% premium για τον market cap index, ο aggregate S&P 500 θα διαπραγματεύεται με forward P/E στο 23x, 16% υψηλότερα από σήμερα.

Το τέταρτο σενάριο βασίζεται στο ένα πιθανό φόβο των επενδυτών γύρω από τις οικονομικές προοπτικές και έναν αυξημένο κίνδυνο ύφεσης. Σε αυτές τις συνθήκες, ο S&P 500 θα έκλεινε το έτος στις 4.800. Τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ επιφύλασσαν μια αρνητική έκπληξη στα τέλη Απριλίου, με μια περαιτέρω αρνητική δυναμική. Αν και οι οικονομολόγοι του οίκου εξακολουθούν να προβλέπουν οικονομική ανάπτυξη υψηλότερη του consensus, τυχόν περαιτέρω αδύναμα στοιχεία για την ανάπτυξη θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια μεγαλύτερη νευρικότητα για μια επιβράδυνση, ωθώντας το δείκτη P/E του S&P 500 στο 18x.

«Εκτιμούμε ότι οι επενδυτές θα έλκονται από την ασφάλεια των mega caps, αυξάνοντας το ασφάλιστρο του aggregate έναντι του equal - weight S&P 500, περιορίζοντας έτσι μια περαιτέρω αποδυνάμωση. Η πτώση θα ήταν επίσης περιορισμένη, καθώς η Fed θα είχε μεγάλα περιθώρια να μειώσει τα επιτόκια εάν τα οικονομικά στοιχεία επιδεινωθούν σημαντικά», αναφέρει ο Kostin.

Οι αμερικανικές εκλογές παραμένουν ένας βασικός κίνδυνος για τον S&P 500. Ιστορικά, κατά τη διάρκεια των εκλογικών ετών, η μεταβλητότητα αυξήθηκε πριν από τις εκλογές και ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 4% από τα τέλη Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου. Ωστόσο, η μεταβλητότητα συνήθως υποχωρεί και ο δείκτης βαρόμετρο ανακάμπτει άμεσα και κινείται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα μετά τις εκλογές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε νέα πρέσα το ευρώ λόγω γαλλικής πολιτικής κρίσης - Ποιο είναι το κρίσιμο όριο

Πιο αισιόδοξη η BofA για την παγκόσμια οικονομία - Ανθεκτική ανάπτυξη, υποχωρεί ο πληθωρισμός

Βιλερουά: Οι γαλλικές τράπεζες παραμένουν σταθερές παρά το εκλογικό sell off

gazzetta
gazzetta reader insider insider