Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - «Βουτιά» 13% για την H&M

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - «Βουτιά» 13% για την H&M
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 512,90 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,37%.

Στα «κόκκινα» έκλεισαν οι περισσότεροι δείκτες στις ευρωαγορές την Πέμπτη καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών από όλες τις γωνίες του κόσμου για τον πληθωρισμό εντείνονται.

Η προσοχή στρέφεται στα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ την Παρασκευή, με τον δείκτη τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE) του Μαΐου, που είναι ο «αγαπημένος» της Fed για την μέτρηση των πιέσεων στις τιμές και τους επενδυτές να ελπίζουν σε αποκλιμάκωση, ώστε να μπει σε τροχιά και η πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 512,90 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,37%, με όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και τους περισσότερους κλάδους να σημειώνουν απώλειες. Οι μετοχές των μέσων ενημέρωσης κερδίζουν 0,45%, ενώ στον τομέα του λιανεμπορίου βρέθηκαν χαμηλότερα κατά 2,7% ενώ ο Ευro Stoxx 50 διολισθαίνει 0,27% στις 4.902 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 0,28% στις 18.205 μονάδες, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 αποδυναμώθηκε 0,55% στις 8.179 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1,03% στις 7.530 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο με -1,06% έκλεισε στις 33.186 μονάδες ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 10.951 μονάδες με -0,72%.

Στα ταμπλό, η μετοχή της H&M κατρακύλησε σχεδόν 13% μετά τα αδύναμα οικονομικά μεγέθη του δεύτερου τριμήνου. Η εταιρεία ανακοίνωσε μικρότερη αύξηση κερδών δευτέρου τριμήνου, απογοητεύοντας τις επενδυτικές εκτιμήσεις, ενώ παράλληλα έθεσε εν αμφιβόλω την επίτευξη του στόχο όσον αφορά το περιθώριο κέρδους για ολόκληρο το έτος, μετά και την αποδυνάμωση των πωλήσεων του Ιουνίου.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων παγκοσμίως ανέφερε ότι τα λειτουργικά κέρδη για την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου ανήλθαν στα 7,1 δισ. σουηδικές κορώνες (672 εκατ. δολάρια), κάτω από την πρόβλεψη για 7,37 δισ. σουηδικές κορώνες που ανέμεναν οι αναλυτές, ωστόσο σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023 καταγράφηκε άνοδο ύψους 4,7 δισ. σουηδικών κορώνων.

Σύμφωνα με την H&M, οι πωλήσεις τον Ιούνιο μειώθηκαν περίπου 6% σε σύγκριση με πέρυσι, με την εταιρεία να αποδίδει ευθύνες στις κακές καιρικές συνθήκες σε πολλές από τις μεγάλες αγορές της. Οι πωλήσεις ανέκαμψαν καθώς ο καιρός βελτιώθηκε στο τέλος του μήνα, ανέφερε επίσης. Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Ντάνιελ Ερβέρ αμφισβήτησε την ικανότητα της εταιρείας να επιτύχει τον φετινό στόχο για το περιθώριο κέρδους, εντείνοντας τις πιέσεις προς την μετοχή της επιχείρησης.

Στο οικονομικό μέτωπο, η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας, Riksbank, διατήρησε αμετάβλητο το κόστος δανεισμού, αλλά σηματοδότησε έως και τρεις μειώσεις το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας άφησε επίσης τα επιτόκια αμετάβλητα στο 50%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

H JPMorgan «αμφισβητεί» τα αποτελέσματα των stress test της Federal Reserve

SpaceX: Ο πύραυλος Starship επέστρεψε στη γη μετά την τέταρτη δοκιμαστική αποστολή του

H&M: Απογοητευτικά κέρδη β' τριμήνου - Βουτιά για τη μετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider