Wall Street: Ήπιες κινήσεις εν αναμονή του κρίσιμου PCE

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Ήπιες κινήσεις εν αναμονή του κρίσιμου PCE
Οι επενδυτές έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στα νεότερα στοιχεία για τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών Μαίου

Ήπιες κινήσεις και οριακές διακυμάνσεις κατέγραψαν την Πέμπτη οι δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στα νεότερα στοιχεία για τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών του Μαίου, ένας από τους βασικότερους δείκτες που αξιοποιεί η Fed για να αφουγκράζεται τις πληθωριστικές τάσεις.

Αναλυτικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,07% στις 39.156 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 ανέβηκε κατά 0,11% στις 5.480 μονάδες. Τέλος, ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 0,30% στις 17.857 μονάδες.

Οι μετοχές ημιαγωγών ήταν στο κόκκινο, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν το εμπόριο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να συνεχίσει να οδηγεί τις αγορές στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, η μετοχή της Micron υποχώρησε περισσότερο από 7% μετά την έκδοση guidance εσόδων για το τέταρτο τρίμηνο που ήταν ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις. Η Nvidia υποχώρησε επίσης, σημειώνοντας πτώση 1,9%.

Στο ίδιο μήκος κύματος, «βουτιά» 15,5% σημείωσε η μετοχή της Levi Strauss μετά από ανακοίνωση για πωλήσεις τριμήνου που απογοήτευσαν τους επενδυτές. Επίσης, η Wallgreens Boots, η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα φαρμακείων στις ΗΠΑ, αποδυναμώθηκε πάνω από 22% αφού μείωσε τις προσδοκίες για το σύνολο του έτους και ανακοίνωσε αποτελέσματα χαμηλότερα από το αναμενόμενο.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones αναμένουν ότι ο πυρήνας PCE αυξήθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και 2,6% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Οι έμποροι ελπίζουν ότι η έκθεση θα δείξει χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την πιθανότητα η Fed να μειώσει τα επιτόκια αργότερα φέτος. «Εάν το PCE απογοητεύσει, τα πρωτοσέλιδα του στασιμοπληθωρισμού θα είναι πολλά, αλλά εάν επικρατήσουν οι εκτιμήσεις ή μάλιστα εκπλήξουν με πιο «ψυχρά» δεδομένα, αυτό θα βοηθήσει την αγορά να χαλαρώσει τον Ιούλιο», δήλωσε ο Quincy Krosby, chief global strategist της LPL Financial.

«Μια υπερκορεσμένη αγορά και μια σχετικά ακριβή αγορά που βασίζεται σε μια χούφτα μόνο μεγαλοονομάτων ίσως χρειαστεί να αναπροσαρμοστεί και να επιτρέψει σε άλλους τομείς να συνυπάρξουν μαζί τους ή ακόμη και να αρχίσουν να ηγούνται της αγοράς», δήλωσε ο Krosby. «Τέτοιες προσαρμογές μπορούν να προκαλέσουν θύλακες μεταβλητότητας σε συνδυασμό με ελκυστικούς θύλακες ευκαιριών» πρόσθεσε.

Σε δήλωση του την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, επέμεινε στην πρόβλεψη του για μία ακόμη μείωση επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας στο τελευταίο τρίμηνο του 2024.

Μάκρο

Οι αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 6.000 στις στις 233.000 την βδομάδα που έληξε στις 22 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν εκτιμήσει ότι οι νέες αιτήσεις θα υποχωρούσαν στις 235.000.

Η τρίτη εκτίμηση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για το ΑΕΠ Ιανουαρίου - Μαρτίου έδειξε εποχικά προσαρμοσμένη ετήσια αύξηση 1,4%, κατά 0,1 μονάδες υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση και σε συμφωνία με την εκτίμηση του Dow Jones.

Την περασμένη εβδομάδα οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 4.000 αναθεωρημένες σε 239.000. Η αρχική εκτίμηση ήταν για πτώση 5.000 σε 238.000.

Ωστόσο, ο κινητός μέσος όρος των αιτήσεων τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 3.000 σε 236.000, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το μέτρο των 4 εβδομάδων έχει σχεδιαστεί για να εξαλείψει την αστάθεια στα δεδομένα.

Οι νέες παραγγελίες για διαρκή αγαθά, όπως αεροσκάφη, συσκευές και υπολογιστές, αυξήθηκαν απροσδόκητα κατά 0,1% τον Μάιο, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: Rebound με κέρδη 1% λόγω του «αδύναμου» δολαρίου

Πετρέλαιο: Κέρδη 1% καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Αγορές ομολόγων: Τρομάζει ο πληθωρισμός και το πολιτικό ρίσκο

gazzetta
gazzetta reader insider insider