Ηχηρή άνοδο κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο η Wall Street, εξαιτίας της φρενίτιδας με την AI, με τους S&P 500 και Nasdaq να επωφελούνται τα μέγιστα. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής και οι 3 δείκτες σημείωσαν πτώση καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν νέα στοιχεία που έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού, καθώς και βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος.
Ο Dow Jones έχασε 0,12% στις 39.118 μονάδες, ενώ ο S&P 500 απώλεσε 0,41% στις 5.460 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε 0,71% στις 17.732 μονάδες. Στο ταμπλό, «βουτιά» 19,98% σημείωσε η μετοχή της Nike, αφού υποβάθμισε το guidance για ολόκληρο το έτος, διαμηνύοντας παράλληλα ότι αναμένει πτώση των πωλήσεων κατά 10% στο τρέχον τρίμηνο, ενώ προειδοποίησε για ήπιες πωλήσεις στην Κίνα και για ανισορροπία στις καταναλωτικές τάσεις παγκοσμίως. Για το πρώτο τρίμηνο του 2024, ο Nasdaq μέτρησε άνοδο 18,1%, καθώς η «τρέλα» με την τεχνητή νοημοσύνη αιχμαλώτισε τον ενθουσιασμό των επενδυτών. Ο S&P 500 έκανε άλμα 14,5%, ενώ ο Dow Jones τερμάτισε τρίτος και καταϊδρωμένος με άνοδο 3,8%.
«Από την οπτική γωνία της αγοράς, η σημερινή έκθεση PCE ήταν σχεδόν τέλεια», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντοναμπεντίαν, επικεφαλής επενδύσεων της CIBC Private Wealth U.S. «Αυτή ήταν αναμφισβήτητα μια θετική έκθεση» πρόσθεσε. Το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης «κατέλαβε όλο το χρόνο και ώθησε πραγματικά τη συγκέντρωση στη συνολική αγορά», τονίζει ο Μάικ Ντίκσον, επικεφαλής έρευνας και στρατηγικών στην Horizon Investments. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια πραγματικά δυνατή χρονιά» έσπευσε να συμπληρώσει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, το βασικό στοιχείο από όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) παρακολουθεί τον πληθωρισμό, αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και κατά 2,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Συμπεριλαμβανομένων των τιμών τροφίμων και της ενέργειας, ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος σε επίπεδα μήνα όπως αναμενόταν. Πρόκειται ένα στοιχείο «καταλύτη» τόσο για την χρηματιστηριακή αγορά όσο και για την οικονομία, καθώς σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει την πορεία που θα ακολουθήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην νομισματική πολιτική
Εν μέρει ο λόγος για την υποαπόδοση του Dow οφείλεται σε μια ιδιότυπη υποχώρηση κατά το δεύτερο τρίμηνο. Ο Dow έχει υποχωρήσει περισσότερο από 1% κατά τη διάρκεια της περιόδου, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq έχουν προσθέσει περισσότερο από 4% και 9%, αντίστοιχα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Και οι τρεις κέρδισαν έδαφος τον Ιούνιο. Ο Nasdaq ηγήθηκε και πάλι με ράλι από μήνα σε μήνα άνω του 6%. Ο S&P 500 και ο Dow κέρδισαν περίπου 4% και 1% αντίστοιχα. Μόνο για αυτή την εβδομάδα, ο Nasdaq κέρδισε άνοδο 1%. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,6%, ενώ ο Dow πρόσθεσε 0,5%.
«Οι αγορές μετοχών ήταν ανθεκτικές» το πρώτο εξάμηνο του έτους, υπογραμμίζει ο Τζον Λουκ Τάινερ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Aptus Capital Advisors. Για να φτάσει η αγορά σε νέα υψηλά όλων των εποχών το τελευταίο εξάμηνο του έτους, θα χρειαστεί περισσότερη συμμετοχή, ενώ γεγονότα όπως οι εκλογές, η χρονική στιγμή της μείωσης των επιτοκίων και οι ενδείξεις μείωσης της καταναλωτικής ζήτησης θα μπορούσαν να βαρύνουν το κλίμα, ανέφερε.