ΧΑ: Συνέχεια στην άνοδο με καταλύτη από S&P

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΧΑ: Συνέχεια στην άνοδο με καταλύτη από S&P
Οριακές μεταβολές στο ΧΑ. Καταλύτης για τις τράπεζες οι συνεχείς αναβαθμίσεις.

Οι καταλύτες που θα έδιναν ώθηση στο ταμπλό και αναζητούσαν παράγοντες της αγοράς βρέθηκαν και έρχονται από τους οίκους αξιολόγησης.

Πρώτα ο οίκος Moody's έδωσε το investment grade σε ΕΥΡΩΒ-ΑΛΦΑ (ακολουθούν ΕΤΕ, ΠΕΙΡ) και χθες η Standard & Poor's αναβάθμισε και τις τέσσερις συστημικές κατά μία βαθμίδα διατηρώντας και το outlook με θετικό πρόσημο. Αυτό σημαίνει πως εντός δώδεκα μηνών η S&P μπορεί να ανεβάσει υψηλότερα τις τράπεζες αν δει αυτά που θέλει.

Οι αναλυτές της Citi, σε σημερινό του σημείωμα αναφέρουν πως «εξακολουθούμε να αναμένουμε περισσότερες αναβαθμίσεις από τη Moody's εν ευθέτω χρόνω με τις αναβαθμίσεις σε Εθνική και Πειραιώς να έπονται από τη Moody's. Παραμένουμε εποικοδομητικοί ως προς τις ελληνικές τράπεζες, στη βάση των υψηλών περιθωρίων για θετικές αξιολογήσεις (που θα ακολουθήσουν), σημειώνοντας ότι όλες οι τράπεζες έχουν θετικό outlook και στους τρεις οίκους αξιολόγησης, εκτός από τη Eurobank που έχει σταθερό από τη Moody's».

Η αγορά μέσω των τραπεζών φαίνεται να αποκτά ξανά ρυθμό και μένει να φανεί αν το flow θα δυναμώσει ώστε να δώσει κίνηση για νέα υψηλά.

Όπως είχει αναφέρει το insider.gr μπορεί οι τράπεζες και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές να διαπραγματεύονται σε άκρως ελκυστικά επίπεδα αποτιμήσεων, αλλά δεν παράγουν αξία. Η ρευστότητα και τα ξένα κεφάλαια που εισρέουν στις μετοχικές αγορές παράγουν και διαμορφώνουν τιμές που σε κάποιες περιπτώσεις συνδέονται με ένα πλαίσιο φθηνών αποτιμήσεων και ισχυρών θεμελιώδων. Συνεπώς, αν το flow προς το Χρηματιστήριο δυναμώσει και συνοδευτεί από κάποιους «κράχτες» (αν και το consensus αναβαθμίζει συνεχώς τις περισσότερες μετοχές) τότε είναι πολύ πιθανό να δει η αγορά πολύ υψηλοτερα επίπεδα αποτιμήσεων.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ συνεχίζει ήπια ανοδικά στη σημερινή συνεδρίαση με κέρδη 0,20% στις 1.437,69 μονάδες, με τον FTSE 25 στος 0,04% και τον τραπεζικό να υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,11% στις 1.266 μονάδες.

Στις τράπεζες, οριακές μεταβολές για ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ και ήπια πτώση 0,33% και 0,46% για ΕΤΕ και ΑΛΦΑ αντίστοιχα.

Υπεραποδίδουν με κέρδη άνω του 1% ΜΟΗ και ΕΛΠΕ, όπως και η Autohellas και η Cenergy. Η τελευταία μάλιστα σπάει τα κοντέρ καταγράφοντας νέα υψηλά στα 9,98 ευρώ.

Κέρδη 1,08% για ΕΥΔΑΠ και 1,27% για Σαράντη. Ήπια ανοδικά συνεχίζουν ΜΠΕΛΑ και ΟΠΑΠ, με τον ΟΤΕ να επιστρέφει σε θετικό έδαφος.

Ήπιες απώλειες για ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Metlen.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΔΜΗΕ: «Στον αέρα» η διασύνδεση Ελλάδα-Κύπρος – Ορατός ο «ξαφνικός θάνατος» του έργου

Ξανά στο παζάρι η «πολύφερνη» Τράπεζα Κύπρου

Τράπεζες: Τα κεφαλαιακά πλάνα θα κρίνουν τα μερίσματα στο μέλλον

gazzetta
gazzetta reader insider insider