ΧΑ: Αναζητεί σταθερότητα σε ένα εύθραυστο διεθνές σκηνικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΧΑ: Αναζητεί σταθερότητα σε ένα εύθραυστο διεθνές σκηνικό
Στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ ευρωαγορές και ΧΑ. Αυξάνονται τα πονταρίσματα για επικράτηση του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές.

Τελ. ενημέρωση 11:17

Ενισχύεται περαιτέρω η μεταβλητότητα στις αγορές μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, με τα πονταρίσματα για μια νέα προεδρική θητεία από τον τελευταίο να παίρνουν φωτιά.

Το δραματικό αυτό γεγονός φαίνεται τώρα να ανατρέπει τα δεδομένα και να αλλάζει τις πολιτικές ισορροπίες στις ΗΠΑ εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Οι πρώτες αγορές που δείχνουν να στρεσάρονται ενόψει μιας πιθανής επανεκλογής Τραμπ είναι οι ευρωπαϊκές, καθώς τυχόν επιβολή δασμών και μια πιο απομονωτική στάση των ΗΠΑ, θα εκθέσει την ΕΕ και προς τη Ρωσία.

Η UBS αναφέρει πως «στον απόηχο του πρόσφατου ντιμπέιτ Μπάιντεν-Τραμπ, αναθεωρήσαμε τις πιθανότητες του εκλογικού μας σεναρίου, αποδίδοντας τώρα 45% πιθανότητες για ένα σαρωτικό πέρασμα των Ρεπουμπλικάνων, 30% σε μια επικράτηση των Δημοκρατικών με διχασμό στο Κογκρέσο, 15% σε μια νίκη Τραμπ με ένα διχασμένο Κογκρέσο και 10% μια καθολική επικράτηση των Δημοκρατικών».

Η Wall Street συνεχίζει σε επίπεδα ρεκόρ, όπως φαίνεται στα futures, με τις ευρωαγορές να πιέζονται εκ νέου από τα πολιτικά γεγονότα σε ΗΠΑ, και Γαλλία.

Στα εγχώρια, ένας ακόμη οίκος αξιολόγησης ανέβασε μισό σκαλοπάτι υψηλότερα την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σε αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές προηγουμένως προχώρησε η Scope Ratings διατηρώντας το ελληνικό αξιόχρεο στην κατηγορία «BBB-». Έτσι ανοίγει από έναν ακόμη οίκο αξιολόγησης μετά από αυτόν της Standard & Poor's (ευθυγραμμίζεται με αυτήν η Scope) ο δρόμος για μια αναβάθμιση στο «BBB», εντός των επόμενων δώδεκα μηνών.

Παράλληλα, την πώληση του 90,1% της Alpha Bank Romania S.A. στην UniCredit και εν συνεχεία τη συγχώνευση των θυγατρικών των δύο συμβαλλόμενων μερών στη Ρουμανία, ανακοίνωσε η Alpha Bank.Η Συναλλαγή αποτελεί μέρος της Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της Alpha Holdings και της UniCredit η οποία ανακοινώθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2023.

«Σε καλοκαιρινές πτήσεις η αγορά χωρίς παρόλα αυτά να χάνει το ενδιαφέρον της για αυτούς που την παρατηρούν καθημερινά. Άλλωστε να θυμόμαστε πως πάντα οι περισσότεροι την θυμούνται προς το τέλος μίας διαδρομής, όταν αρχίσει να κάνει θόρυβο. Πόσες φορές δεν θα έχει τύχει να βλέπετε ακόμα και αγοραστικά σήματα σε έναν τίτλο που ενδιαφέρεστε ή ένα επίπεδο που είχατε στοχεύσει αλλά η ψυχολογία δεν σας αφήνει να κάνετε κίνηση; Και πόσες φορές η μετοχή στόχος έκανε την κίνηση και την αγοράσατε ακόμα και 10% υψηλότερα. Φυσικά το ίδιο συμβαίνει και στις διορθώσεις», όπως αναφέρει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance.

«Τεχνικά, στον τραπεζικό λείπει μία δοκιμή της αντίστασης του 1.275. Κατοχύρωση αυτού μπορεί να μας φέρει στο 1.310. Το 1.242 είναι κύρια στήριξη.

Το 1.440 κοντινή στήριξη με κύρια το 1.430. Μία διάσπαση του 1.464 θα μπορούσε να μας φέρει και πάλι την ζώνη του 1.500» όπως συμπληρώνει ο έμπειρος αναλυτής.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο 0,19% στις 1.455,08 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 11 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,20% και ο τραπεζικός 01,5% στις 1.275,62 μονάδες.

Υψηλότερα κατά 0,51% η Πειραιώς στα 3,747 ευρώ, με την Alpha Bank να σημειώνει άνοδο 0,24% και τη Eurobank στο 0,14%. Ήπια υποχώρησεη 0,10% για ΕΤΕ στα 7,862 ευρώ.

Ισχυρή άνοδο 1,5% για ΜΟΗ, 1,64% για ΒΙΟ στα 6,19 ευρώ, ενώ συνεχίζει τον ανοδικό της δρόμο η Lamda με νέα κέρδη 0,81%.

Κατά 0,63% ενισχύεται η Jumbo έχοντας δεχθεί ισχυρές πιέσεις το προηγούμενο διάστημα. Οριακές μεταβολές για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider