Mε απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πέμπτης στην Wall Street καθώς οι traders συνέχισαν να ξεφορτώνονται τις θέσεις τους από μεγάλα τεχνολογικά ονόματα υψηλής τεχνολογίας και στρέφουν τις επενδύσεις τους σε μετοχές με μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Ο Dow Jones απώλεσε 1,29% στις 40.665 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε 0,78% στις 5.544 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε 0,70% στις 17.871 μονάδες.
Η αυξανόμενη πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από την Fed έχει ενισχύσει την αισιοδοξία στην ευρύτερη αγορά. Από την άλλη πλευρά, αυτό βοήθησε σε μεγάλο βαθμό τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης και τους πιο κυκλικούς τίτλους, που θεωρούνται οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι από τα χαμηλότερα επιτόκια.
Η Wall Street συνεχίζει το rotation, με τους επενδυτές να γυρίζουν την πλάτη στο trend της χρονιάς, τις μετοχές τεχνητής νοημοσύνης καθώς η αυξανόμενη πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ενίσχυσε την αισιοδοξία στην ευρύτερη αγορά κάτι που ευνοεί τις μετοχές κεφαλαιοποίησης. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε πέντε ημέρες έχουν γίνει «καπνός» 1,1 τρισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης από τις περίφημες Magnificent Seven.
Όλοι εκτός από έναν από τους 11 κλαδικούς δείκτες που απαρτίζουν τον S&P 500 έκλεισαν στο «κόκκινο». Ακόμα και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2.000 κατέγραψε εν τέλει πτώση 1,92% ή 42,92 μονάδων στις 2.196,75 μονάδες. Παρά την πτώση της Πέμπτης, ο Russell 2000 έχει σημειώσει κέρδη 3,5% τις τελευταίες πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης. Συγκριτικά, ο Nasdaq έχει υποχωρήσει περίπου 2,3% στην ίδια περίοδο, αναδεικνύοντας την απομάκρυνση των επενδυτών από την τεχνολογία.
«Υπάρχει profit taking (σσ: κατοχύρωση κερδών)», δήλωσε ο Κιθ Μπουκάναν, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Globalt Investments. «Προφανώς, η χαλάρωση των επιτοκίων της Fed θα είναι καλή για τις μικρές επιχειρήσεις», εκτιμά ο Τσάρλι Ρίπλεϊ, ανώτερος στρατηγικός επενδυτής στην Allianz. «Πρόκειται για μια αγορά - με άξονα τη Fed - δύο, τρεις μήνες πριν από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων, ακριβώς όπως θα την περιμέναμε», επεσήμανε η Λόρεν Γκούντγουιν, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της New York Life Investments.
Μάκρο
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσε αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, αν και τα στοιχεία δεν φαίνεται να υποδηλώνουν κάποια γενικότερη αλλαγή τάσης με τη μέτρηση να αποδίδεται περισσότερο σε εποχικούς λόγους, όπως την αργία της 4ης Ιουλίου. Συγκεκριμένα, οι αρχικές απαιτήσεις αυξήθηκαν κατά 20.000 σε 243.000 την εβδομάδα που έληξε στις 13 Ιουλίου. Η πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, «έβλεπαν» τις αιτήσεις να φτάνουν τις 230.000.