Νέα κέρδη στις ευρωαγορές μετά τον πληθωρισμό - Αντίστροφη μέτρηση για Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα κέρδη στις ευρωαγορές μετά τον πληθωρισμό - Αντίστροφη μέτρηση για Fed
Διευρύνεται και την Τετάρτη το θετικό μομέντουμ στις ευρωαγορές - Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός Ευρωζώνης και η Fed.

Τελευταία ενημέρωση 12:21

Διευρύνεται και την Τετάρτη το θετικό μομέντουμ στις ευρωαγορές, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης εν μέσω και του «χορού» με τις ανακοινώσεις των οικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων. Παράλληλα, τα επενδυτικά βλέμματα στρέφονται στην FOMC της Fed και τις ανακοινώσεις για τα επιτόκια, που θα συνοδεύεται από την συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 2,6% τον Ιούλιο πάνω από το 2,5% του Ιουνίου και από τις προβλέπεις των αναλυτών και της αγοράς. Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες είχαν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούλιο (4,0%, έναντι 4,1% τον Ιούνιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,3%, έναντι 2,4% τον Ιούνιο), την ενέργεια (1,3%, έναντι 0,2% τον Ιούνιο) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,8%, έναντι 0,7% τον Ιούνιο).

Οι traders ελπίζουν πως θα δοθούν ενδείξεις από πλευράς Πάουελ για ένα χρονοδιάγραμμα περικοπής του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο καθώς από την σημερινή συνεδρίαση της FOMC προεξοφλούν με μεγάλη βεβαιότητα πως τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα.

O πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,86% στις 518,50 μονάδες, με τις μετοχές της τεχνολογίας να σημειώνουν άλμα 3,3% μετά την σημαντική πτώση του Nasdaq στη Wall Street. Ο Eurostoxx 50 κερδίζει 1,06% στις 4.918 μονάδες. Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κερδίζει 1,41% στις 8.390 μονάδες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σημειώνει άνοδο 0,42% στις 18.489 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 ανεβαίνει 1,15% στις 7.561 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,11% στις 33.945 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 υποχωρεί 0,92% στις 11.100 μονάδες.

Στα ταμπλό, η μετοχή της HSBC επιδίδεται σε ράλι 2% αφού η βρετανική τράπεζα κατέγραψε μικρή μείωση στα κέρδη προ φόρων το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά παρ' όλα αυτά ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, ανακοινώνοντας επίσης επαναγορά μετοχών ύψους 3 δισ. δολαρίων. Η μετοχή του γίγαντα αθλητικών ειδών Adidas επίσης «πρασινίζει» μετά την τριμηνιαία αύξηση 19% στις ευρωπαϊκές πωλήσεις, αν και η πτώση των Yeezy που ίδρυσε ο Κάνιε Γουέστ στις ΗΠΑ άσκησε καθοδικές πιέσεις.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έρχεται μετά την ανακοίνωση πως η οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου το 2ο τρίμηνο αναπτύχθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, με την ανθεκτική επέκταση σε βασικές χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία, να επιτρέπει να αντισταθμίσει την απρόσμενη συρρίκνωση της Γερμανίας. Το γαλλικό ΑΕΠ μάλιστα ενισχύθηκε κατά 0,3% τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούνιο, διατηρώντας τον ίδιο ρυθμό με το πρώτο τρίμηνο. ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του δεύτερου τριμήνου για την ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 0,3% την Τρίτη, ελαφρώς υψηλότερο από το αναμενόμενο.

«Πράσινη» η Ασία μετά την BοJ – Σε θετικό έδαφος ο Nikkei

Κέρδη καταγράφουν και τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τετάρτη με τους traders να αξιολογούν τα νέα «μάκρο» στην ευρύτερη περιοχή καθώς και την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο. Ειδικότερα, η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό τον Ιούλιο με τον δείκτη των υπευθύνων αγορών της μεταποίησης να διαμορφώνεται στο 49,4, από 49,5 τον Ιούνιο.

Στα μάκρο, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο και αποκάλυψε σχέδια για τη μείωση κατά το ήμισυ των αγορών ομολόγων της, σε ενέργειες που υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητά της να εξομαλύνει την πολιτική της. Πιο συγκεκριμένα, η BOJ αύξησε το βασικό της επιτόκιο σε περίπου 0,25% από ένα εύρος 0 έως 0,1%, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της την Τετάρτη. Είπε επίσης ότι θα μειώσει τον μηνιαίο ρυθμό αγοράς ομολόγων σε περίπου 3 τρισεκατομμύρια ¥ (19,6 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2026. Ο πρόσφατος ρυθμός αγορών ήταν περίπου διπλάσιος από αυτό το ποσό.

Σε αυτό το κλίμα, ο ιαπωνικός Nikkei κερδίζει 1,62% στις 39.140 μονάδες και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει άνοδο 2,11%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite κερδίζει 2% και στην Αυστραλία, ο S&P/ASX ενισχύθηκε κατά 1,63%. Στη Νότια Κορέα ο Kospi κέρδισε 0,58%. Στην Αυστραλία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο κατά 1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 3,8% σε σύγκριση με πέρυσι. Τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 3,8% έναντι 4% τον Μάιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Αρκετά κάτω του 60% το ποσοστό που συγκέντρωσε στην Ελληνική Τράπεζα

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα εκσυγχρονισθεί ο Λιμένας Ραφήνας – Οι αντιδράσεις, το master plan, η «πράσινη» μετάβαση

Starbucks: 1 δισ. δολάρια τα τριμηνιαία κέρδη - Μείωση ζήτησης για καφέ και πτώση εσόδων

gazzetta
gazzetta reader insider insider