Τελευταία ενημέρωση 15:12
Διευρύνεται και την Τετάρτη το θετικό μομέντουμ στις ευρωαγορές, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης εν μέσω και του «χορού» με τις ανακοινώσεις των οικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων. Παράλληλα, τα επενδυτικά βλέμματα στρέφονται στην FOMC της Fed και την ανακοίνωση για τα επιτόκια, που θα συνοδευτεί από την συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ.
Οι traders ελπίζουν πως θα δοθούν ενδείξεις από πλευράς Πάουελ για ένα χρονοδιάγραμμα περικοπής του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο καθώς από την σημερινή συνεδρίαση της FOMC προεξοφλούν με μεγάλη βεβαιότητα πως τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα.
Επιστρέφοντας στην Ευρωζώνη, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,6% τον Ιούλιο πάνω από το 2,5% του Ιουνίου και από τις προβλέπεις των αναλυτών και της αγοράς. Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες είχαν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούλιο (4,0%, έναντι 4,1% τον Ιούνιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,3%, έναντι 2,4% τον Ιούνιο), την ενέργεια (1,3%, έναντι 0,2% τον Ιούνιο) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,8%, έναντι 0,7% τον Ιούνιο).
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έρχεται μετά την ανακοίνωση πως η οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου το 2ο τρίμηνο αναπτύχθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, με την ανθεκτική επέκταση σε βασικές χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία, να επιτρέπει να αντισταθμίσει την απρόσμενη συρρίκνωση της Γερμανίας. Το γαλλικό ΑΕΠ μάλιστα ενισχύθηκε κατά 0,3% τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούνιο, διατηρώντας τον ίδιο ρυθμό με το πρώτο τρίμηνο. ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του δεύτερου τριμήνου για την ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 0,3% την Τρίτη, ελαφρώς υψηλότερο από το αναμενόμενο.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,80% στις 518,18 μονάδες, με τις μετοχές της τεχνολογίας να σημειώνουν άλμα 3,3% μετά την σημαντική πτώση του Nasdaq στη Wall Street. Ο Eurostoxx 50 κερδίζει 1,06% στις 4.918 μονάδες. Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κερδίζει 1,22% στις 8.374 μονάδες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σημειώνει άνοδο 0,44% στις 18.492 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 ανεβαίνει 1,09% στις 7.556 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB διολισθαίνει 0,14% στις 33.861 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 αποδυναμώνεται 01,34% στις 11.052 μονάδες.
Στα ταμπλό, η μετοχή της HSBC επιδίδεται σε ράλι 2% αφού η βρετανική τράπεζα κατέγραψε μικρή μείωση στα κέρδη προ φόρων το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά παρ' όλα αυτά ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, ανακοινώνοντας επίσης επαναγορά μετοχών ύψους 3 δισ. δολαρίων. Η μετοχή του γίγαντα αθλητικών ειδών Adidas επίσης «πρασινίζει» μετά την τριμηνιαία αύξηση 19% στις ευρωπαϊκές πωλήσεις, αν και η πτώση των Yeezy που ίδρυσε ο Κάνιε Γουέστ στις ΗΠΑ άσκησε καθοδικές πιέσεις.
«Πράσινη» η Ασία μετά την BοJ – Σε θετικό έδαφος ο Nikkei
Κέρδη σημειώθηκαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τετάρτη με τους traders να αξιολογούν τα νέα «μάκρο» στην ευρύτερη περιοχή καθώς και την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο. Ειδικότερα, η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό τον Ιούλιο με τον δείκτη των υπευθύνων αγορών της μεταποίησης να διαμορφώνεται στο 49,4, από 49,5 τον Ιούνιο.
Στα μάκρο, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο και αποκάλυψε σχέδια για τη μείωση κατά το ήμισυ των αγορών ομολόγων της, σε ενέργειες που υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητά της να εξομαλύνει την πολιτική της. Πιο συγκεκριμένα, η BOJ αύξησε το βασικό της επιτόκιο σε περίπου 0,25% από ένα εύρος 0 έως 0,1%, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της την Τετάρτη. Είπε επίσης ότι θα μειώσει τον μηνιαίο ρυθμό αγοράς ομολόγων σε περίπου 3 τρισεκατομμύρια ¥ (19,6 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2026. Ο πρόσφατος ρυθμός αγορών ήταν περίπου διπλάσιος από αυτό το ποσό.
Κάτω από αυτό το «φως», ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύθηκε 0,9%. Στην Κίνα ο Shangai κατέγραψε κέρδη κατά 2,01% στις 2.937 μονάδες, ενώ ο Shenzhen επιδόθηκε σε άλμα κατά 3,2% στις 8.739 μονάδες. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei σημείωσε κέρδη κατά 1,64% στις 39.146 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε άνοδο κατά 2,12% στις 17.363 μονάδες, ενώ ο νοτιοκορεατικός Kospi κατέγραψε κέρδη κατά 0,92% στις 2.764 μονάδες. Στην Αυστραλία ο ASX ενισχύθηκε 1,65% στις 8.084 μονάδες.