Ικανοποίησε τη Wall Street η ομιλία Πάουελ - Ράλι 200 μονάδων για τον Dow

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ικανοποίησε τη Wall Street η ομιλία Πάουελ - Ράλι 200 μονάδων για τον Dow
Άνοδος άνω του 3% για Tesla και Nvidia.

Τελευταία ενημέρωση 19:30

Με θετικά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στη Wall Street μετά την πολύ σημαντική ομιλία του πρόεδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole όπου έστρωσε το έδαφος για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, αν και απέφυγε να στείλει ξεκάθαρα «σήματα» για το timing ή το μέγεθος.

«Έχει έρθει η ώρα για προσαρμογή της πολιτικής», είπε ο Πάουελ στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο ετήσιο συμπόσιο της Fed στο Jackson Hole στο Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ. «Η πορεία του ταξιδιού είναι ξεκάθαρη, αλλά ο χρόνος και ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα στοιχεία, την εξέλιξη των προοπτικών και την ισορροπία των κινδύνων».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,49% στις 40.913 μονάδες και ο διευρυμένος S&P 500 κινείται με άνοδο 0,51% στις 5.600 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ανέρχεται ενισχυμένος κατά 0,80% στις 17.762 μονάδες.

Ράλι καταγράφουν και οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι ένα περιβάλλον με χαμηλότερα επιτόκια θα ευνοήσει τον κλάδο. Η μετοχή της Nvidia και Tesla σημειώνουν άνοδο άνω του 3% και της Advanced Micro Devices πάνω από 2%.

Κέρδη καταγράφουν και οι μικρής κεφαλαιοποίησης μετοχής υπό τις προοπτικές της νομισματικής χαλάρωσης, με τον Russell 2000 να σημειώνει άλμα 2%.

Με τις αγορές να αναζητούν ενδείξεις για το πού κατευθύνεται η νομισματική πολιτική, ο Πάουελ έκανε μια αναδρομή στο τι προκάλεσε τον πληθωρισμό που οδήγησε σε μια επιθετική σειρά 13 αυξήσεων επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023.

Ωστόσο, επισήμανε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον πληθωρισμό και είπε ότι η Fed μπορεί τώρα να στρέψει το focus της και στο άλλο σκέλος της διπλής εντολής της, δηλαδή να διασφαλίσει ότι η οικονομία θα παραμείνει κοντά σε επίπεδα πλήρους απασχόλησης.

«Ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά. Η αγορά εργασίας δεν υπερθερμαίνεται πλέον και οι συνθήκες είναι λιγότερο περιοριστικές από αυτές που επικρατούσαν πριν από την πανδημία», είπε ο Πάουελ. «Οι περιορισμοί στην προσφορά έχουν ομαλοποιηθεί. Και η ισορροπία των κινδύνων για τις δύο αποστολές μας μας έχει αλλάξει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σήμα Πάουελ για μείωση επιτοκίων: «Έχει έρθει η ώρα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider