Προς νέα ρεκόρ η Wall Street μετά την απόφαση της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς νέα ρεκόρ η Wall Street μετά την απόφαση της Fed
Ράλι 500 μονάδων ο Dow Jones. Άλμα σχεδόν 3% για τον τεχνολογικό κλάδο.

Τελευταία ενημέρωση 22.34

«Άλμα» 510 μονάδων σημειώνει ο Dow Jones, με όλους τους δείκτες να καταγράφουν κέρδη στις συναλλαγές της Wall Street την Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), κατά την οποία προχώρησε σε γενναία μείωση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης.

Ο Dow Jones σημειώνει κέρδη 1,49% στις 42.004 μονάδες, ο S&P 500 κινείται ανοδικά κατά 1,73% στις 5.715 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύεται κατά 2,58% στις 18.027 μονάδες. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο βιομηχανικός δείκτης υπερβαίνει τις 42.000 μονάδες, ενώ σε επίπεδα ρεκόρ κινείται και ο διευρυμένος δείκτης, καθώς έπιασε για πρώτη φορά τα επίπεδα των 5.700 μονάδων.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου κινούνται ανοδικά, καθώς η μείωση των επιτοκίων ώθησε τους traders να πάρουν περισσότερα επενδυτικά ρίσκα. Οι τίτλοι της Nvidia και της AMD καταγράφουν κέρδη άνω του 5% και άνω του 7%, αντίστοιχα. Η Meta και η Alphabet σημειώνουν άνοδο άνω του 4% και άνω του 2% αντίστοιχα.

Οι μετοχές που επωφελούνται από τα χαμηλότερα επιτόκια που ενισχύουν την οικονομία επίσης σημειώνουν κέρδη στις σημερινές συναλλαγές. Ο χρηματοοικονομικός γίγαντας JPMorgan Chase ενισχύεται κατά 1,6%. Η μετοχή της Caterpillar κινείται άνω του 5%, ενώ η μετοχή της Home Depot κυμαίνεται στο +1,5%.

Τα σημερινά κέρδη έρχονται μετά τις χθεσινές απώλειες που κατέγραψαν οι δείκτες ύστερα από τη συνεδρίαση της Fed, παρά τη σύντομη ανοδική πορεία που είχε σημειωθεί νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Πώς μεταφράζεται η μείωση των επιτοκίων

Η Fed φαίνεται πως κινήθηκε με βάση το τι ήθελαν οι αγορές και όχι τόσο το τι υποδείκνυαν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία για την περικοπή του κόστους δανεισμού, σύμφωνα με τους αναλυτές. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα επιβεβαίωσε τα πιο αισιόδοξα στοιχήματα με την χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, στοχεύοντας στην ήπια ανάπτυξη της οικονομίας προκειμένου να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Παρόλα αυτά, οι επενδυτές ανησυχούν πως με τη ραγδαία μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα βάσης, η Fed προσπαθεί να προλάβει την ύφεση της οικονομίας που έρχεται.

Το εύρος του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων διαμορφώνεται πλέον στο 4,75-5%. Αυτή είναι η πρώτη μείωση επιτοκίων που ανακοίνωσε η Fed μετά από τέσσερα χρόνια.

Οι αξιωματούχοι της FOMC αναβάθμισαν το αναμενόμενο ποσοστό ανεργίας φέτος στο 4,4%, από 4% τον Ιούνιο, και αναθεώρησαν καθοδικά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό στο 2,3% από 2,6% προηγουμένως.

Τα σήματα Πάουελ

Ο Τζερόμ Πάουελ, ο επικεφαλής της Fed, απέστειλε το σήμα πως η μείωση επιτοκίων κατά 50 μβ δεν είναι ο νέος ρυθμός χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής. «Η υπομονετική προσέγγισή μας κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους απέφερε καρπούς. Ο πληθωρισμός είναι πλέον πολύ πιο κοντά στον στόχο μας και πιστεύουμε περισσότερο ότι κινείται με βιώσιμο ρυθμό προς το 2%», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Fed, ενώ επανέλαβε πως οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση (έπεται μία στις 7/11 -η πρώτη μετά τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου- και άλλη μία στις 18/12).

Παράλληλα, εξήγησε πως τα εισερχόμενα οικονομικά δεδομένα αποτελούν τον ρυθμιστή των αποφάσεων που θα λαμβάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής. «Μπορούμε να μειώσουμε πιο γρήγορα εάν αυτό καταστεί σκόπιμο, μπορούμε να μειώσουμε πιο αργά, μπορούμε να σταματήσουμε τις μειώσεις εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο», επεσήμανε μετά την επιθετικότερη περικοπή επιτοκίων (0,50%) εδώ και 16 χρόνια.

Μάκρο

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Μαΐου ανήλθε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας. Οι νέες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 12.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου, από 219.000 την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει τις νέες αιτήσεις στα επίπεδα των 229.000, σύμφωνα με εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία.

Την ίδια στιγμή, πτώση 2,5% παρουσίασαν οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, σε σχέση με τον Ιούλιο, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών, αγγίζοντας το επίπεδο των 3,86 εκατ. μονάδων. Πρόκειται για το 3ο συνεχόμενο μήνα που οι πωλήσεις κατοικιών κινούνται κάτω από το ορόσημο των 4 εκατ. μονάδων, ενώ έχουν υποχωρήσει κατά 4,2% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι θα έφερνε η εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit σε ΕΕ και τράπεζες

Alibaba: Εντείνει την επένδυση στο AI - Κυκλοφόρησε πάνω από 100 μοντέλα ανοιχτού κώδικα

ΕΕ προς Apple: Ανοίξτε το λογισμικό του iPhone αλλιώς θα υπάρξουν πρόστιμα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider