Ημέρα των ρεκόρ στη Wall Street - «Πάτησε» τις 42.000 μονάδες ο Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ημέρα των ρεκόρ στη Wall Street - «Πάτησε» τις 42.000 μονάδες ο Dow Jones
Σε νέα ιστορικά υψηλά και ο S&P 500. Ράλι 2,5% για τον Nasdaq.

Νέα ιστορικά υψηλά κατέγραψαν ο Dow Jones και ο S&P 500, ενώ οι μετοχές της Wall Street σκαρφάλωσαν την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές πανηγύρισαν την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας την Τετάρτη να μειώσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο άνοδο 522 μονάδων, ή 1,26%, κλείνοντας στις 42.025 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 1,70% στις 5.713 μονάδες, και ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2,51% στις 18.013 μονάδες. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο βιομηχανικός δείκτης υπερέβη τις 42.000 μονάδες, ενώ σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε και ο διευρυμένος δείκτης, καθώς έπιασε για πρώτη φορά τα επίπεδα των 5.700 μονάδων.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου σημείωσαν άνοδο, με τις Nvidia και της AMD να σημειώνουν κέρδη στο κλείσιμο άνω του 4% και 6%, αντίστοιχα. Η Micron Technology διαπραγματεύτηκε πάνω από 2,2% υψηλότερα. Η Meta και η Alphabet έκλεισαν στο +3,9% και +1,5%, αντίστοιχα.

Οι μετοχές που επωφελούνται από τη μείωση των επιτοκίων. Ο χρηματοοικονομικός γίγαντας JPMorgan Chase αυξήθηκε κατά 1,4%. Οι μετοχές της Caterpillar και της Home Depot σημείωσαν αύξηση 5,1% και 1,7%, αντίστοιχα.

Την Πέμπτη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα επιβεβαίωσε τα πιο αισιόδοξα στοιχήματα με την χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, στοχεύοντας στην ήπια ανάπτυξη της οικονομίας προκειμένου να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Παρόλα αυτά, οι επενδυτές ανησυχούν πως με τη ραγδαία μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα βάσης, η Fed προσπαθεί να προλάβει την ύφεση της οικονομίας που έρχεται.

Το εύρος του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων διαμορφώνεται πλέον στο 4,75-5%. Αυτή είναι η πρώτη μείωση επιτοκίων που ανακοίνωσε η Fed μετά από τέσσερα χρόνια. Οι αξιωματούχοι της FOMC αναβάθμισαν το αναμενόμενο ποσοστό ανεργίας φέτος στο 4,4%, από 4% τον Ιούνιο, και αναθεώρησαν καθοδικά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό στο 2,3% από 2,6% προηγουμένως.

Στα μάκρο της ημέρας, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας ανήλθε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Μαΐου. Οι νέες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 12.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου, από 219.000 την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει τις νέες αιτήσεις στα επίπεδα των 229.000, σύμφωνα με εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία.

Την ίδια στιγμή, πτώση 2,5% παρουσίασαν οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, σε σχέση με τον Ιούλιο, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών, αγγίζοντας το επίπεδο των 3,86 εκατ. μονάδων. Πρόκειται για το 3ο συνεχόμενο μήνα που οι πωλήσεις κατοικιών κινούνται κάτω από το ορόσημο των 4 εκατ. μονάδων, ενώ έχουν υποχωρήσει κατά 4,2% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Άλμα» 5% για το bitcoin μετά τη Fed - Υψηλές πτήσεις για την αγορά των crypto

Έρευνα Focus Bari: Αυξήθηκε κατά 279% στο εξάμηνο η χρήση του Tik Tok

Axel Springer: Διασπάται στα δύο ο γερμανικός κολοσσός των media - Τι θα γίνει με Bild, Politico

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider