Axel Springer: Διασπάται στα δύο ο γερμανικός κολοσσός των media - Τι θα γίνει με Bild, Politico

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Axel Springer: Διασπάται στα δύο ο γερμανικός κολοσσός των media - Τι θα γίνει με Bild, Politico
Η τελική συμφωνία για τη διάσπαση αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Τη διάσπασή του σε δύο μέρη ανακοίνωσε την Πέμπτη ο γερμανικός μιντιακός κολοσσός Axel Springer, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου Ματίας Ντέπνερ και του private equity KKR, όπως ανακοίνωσε ο όμιλος την Πέμπτη, με τον τομέα των αγγελιών για διαχωρίζεται από τον τομέα των ειδήσεων.

Οι κερδοφόρες επιχειρήσεις αγγελιών της Axel Springer θα γίνουν ξεχωριστή εταιρεία υπό την πλειοψηφική ιδιοκτησία της αμερικανικής KKR και της επενδυτικής CPP από τον Καναδά, δήλωσε ο γερμανικός όμιλος μέσων ενημέρωσης σε ανακοίνωσή του. Οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε συμφωνία το καλοκαίρι για τη διάσπαση της Axel Springer, όπως δήλωσε πηγή στο Reuters το Σάββατο. Η δήλωση δεν παρείχε εκτίμηση για την αξία της εταιρείας.

Σύμφωνα με το Reuters, όλες οι δραστηριότητες της Axel Springer αποτιμώνται σήμερα στα 13,5 δισ. ευρώ, με την επιχείρηση των αγγελιών να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της, περίπου 10 δισ. ευρώ. Η τελική συμφωνία για τη διάσπαση αναμένεται τους επόμενους μήνες, με τη συναλλαγή να αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Ιδρυμένος από τον Άξελ Σπρίνγκερ το 1946 στο Αμβούργο, ο ομότιτλος εκδοτικός οίκος εξελίχθηκε στον πιο επιδραστικό όμιλο μέσων ενημέρωσης της Γερμανίας, με την Bild να κατατάσσεται ως η πιο διαβασμένη εφημερίδα της χώρας, με ημερήσιες κυκλοφορίες λίγο κάτω από 1 εκατ. στο τέλος του 2023.

Σήμερα, η εταιρεία μέσων ενημέρωσης έχει στραμμένο το βλέμμα της στην επέκταση στη Βόρεια Αμερική, αφού αγόρασε το πολιτικό ειδησεογραφικό μέσο Politico για 1 δισ. δολάρια το 2021, και επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της εκεί.

Η KKR και ο συνεργάτης της CPP Investments κατέχουν αυτή τη στιγμή ποσοστά 35,6% και 12,9% αντίστοιχα στην Axel Springer, ενώ οι Doepfner και Friede Springer κατέχουν 21,9% και 22,5%.

Η προγραμματισμένη διάσπαση προβλέπει ότι οι KKR και CPP Investments θα κατέχουν την πλειοψηφία των καταχωρίσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν την πύλη εργασίας Stepstone και την ιστοσελίδα ακινήτων Aviv, ενώ οι Doepfner και Springer θα διατηρήσουν μια μειοψηφική συμμετοχή.

Η Axel Springer είχε προετοιμαστεί να εισαγάγει τη Stepstone στο χρηματιστήριο, αλλά η προγραμματισμένη αρχική δημόσια προσφορά αναβλήθηκε όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία το 2022.

Η KKR και το CPP Investments είναι πλέον πιθανό να στοχεύσουν σε δημόσια προσφορά (IPO) στο δεύτερο εξάμηνο του 2025. Η Aviv θεωρείται επίσης πιθανός υποψήφιος για δημόσια προσφορά, αλλά πηγές αναφέρουν ότι η εταιρεία δεν είναι ακόμη έτοιμη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τίτλοι τέλους για την τηλεργασία στην Amazon - Πενθήμερη παρουσία στο γραφείο

ΕΕ προς Apple: Ανοίξτε το λογισμικό του iPhone αλλιώς θα υπάρξουν πρόστιμα

Lavipharm: Εκτόξευση κατά 248,8% των ενοποιημένων καθαρών κερδών το α' εξάμηνο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider