Κόντρα στο διεθνές κλίμα το ΧΑ - Ταλαιπωρία εν αναμονή του placement Εθνικής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόντρα στο διεθνές κλίμα το ΧΑ - Ταλαιπωρία εν αναμονή του placement Εθνικής
Μεγάλη ταλαιπωρία στο Χρηματιστήριο. Ένα βήμα πίσω λόγω Εθνικής. Άτσαλες πωλήσεις για να συμμετέχουν στο placement.

Κύμα πωλήσεων βγήκε από τους τελευταίους μάλλον retailers που θα κυνηγήσουν περισσότερα χαρτιά σε placement Εθνικής. Η πώληση του 10%+2% του ΤΧΣ σε ΕΤΕ ταλαιπωρεί και αποτελεί βαρίδι στη τρέχουσα φάση για τον κλάδο.

Από τα commitments των αναδόχων προκύπτει εκρηκτική ζήτηση για μετοχές Εθνικής και πιθανότατα τα επίπεδα υπερκάλυψης θα χτυπήσουν κόκκινο ξεπερνώντας και το πρώτο placement. Παράλληλα, τα αποτελέσματα περνούν σε δεύτερη μοίρα καθώς βασική μέριμνα των μικροεπενδυτών είναι η τοποθέτηση στο placement Εθνικής πουλώντας όπως φάνηκε και σήμερα αρκετά άτσαλα, σε μετοχές που έχουν κάποιο κέρδος. Από την άλλη, οι μεγάλοι ξένοι παίκτες που γνωρίζουν τι γίνεται, τραβούν άκοπα προσφορά υπό τους δικούς τους όρους στις μετοχές που θέλουν και κυρίως σε τράπεζες και βαριά χαρτιά με υψηλό growth.

Στα του τα ταμπλό, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, «μετά από 27 «βαρετές» συνεδριάσεις στενού εύρους διακύμανσης, ο Γενικός Δείκτης επιδιώκει να κατοχυρώσει την παραμονή του πάνω από τη στήριξη των 1.450 μονάδων, με το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» να είναι η υπέρβαση του υπερδεκατούς υψηλού, το οποίο βρίσκεται λίγο υψηλότερα από τις 1.500.

Όπως φαίνεται, η Αγορά πήρε αρκετές «ανάσες» και ξεπέρασε την οποία «υψοφοβία», με την γενική τάση να παραμένει ανοδική στα διάφορα χρονικά πλαίσια ανάλυσης. Άπαξ και ολοκληρώθηκαν οι προγραμματισμένες αναδιαρθρώσεις δεικτών που συμπεριλαμβάνουν ελληνικούς τίτλους, το rebalancing των χαρτοφυλακίων που τους ακολουθούν και οι ετυμηγορίες των ξένων οίκων για το ελληνικό αξιόχρεο, πλέον στο επίκεντρο περνάει στο placement της Εθνικής Τράπεζας.

Προφανώς και τα «μεγάλα κεφάλια» επιθυμούν την επιτυχή περάτωση του placement, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κλίμα που («πρέπει» να) επικρατεί στη Λεωφόρο Αθηνών. Σε αυτά τα πλαίσια, η τραπεζοκεντρικότητα του ΧΑ όχι μόνο διατηρείται αλλά και ενισχύεται μετά και την καλοδεχούμενη επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ και ενόψει της (μεγάλης) προσφοράς τίτλων της ΕΤΕ.

Δεδομένων των συνθηκών, παραμένουμε σταθεροί στην άποψη ότι στο ταμπλό υπάρχουν αρκετές (λιγότερο γνωστές) μετοχές-«διαμάντια» που αναζητούν τους επόμενους κατόχους τους, επενδυτές οι οποίοι εκτιμούν και επιβραβεύουν επιχειρήσεις με υγιές cash flow, υψηλή και διατηρήσιμη μερισματική απόδοση και ευοίωνο outlook. «Πεδίον δόξης λαμπρόν», λοιπόν, για τούς ντόπιους stock pickers, που σημειωτέον δεν χρειάζεται να έχουν το... ταλέντο του Γουόρεν Μπάφετ για να ανακαλύψουν τις εν λόγω επενδυτικές ευκαιρίες.

Σε ευρύτερο επίπεδο, τα ιστορικά ρεκόρ στους ξένους δείκτες-οδηγούς, οι ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοπιστωτικής ρευστότητας που οφείλονται στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών και το window dressing συνδράμουν τη βελτίωση των αποτιμήσεων λίγο πριν τη λήξη του 3ου τριμήνου».

«Τα macro data δημιουργούν μεν αμφιβολίες σχετικά με την ευρωστία και την κατεύθυνση των μεγάλων Οικονομιών (ΗΠΑ, Κίνα, Ευρωζώνη), κάτι όμως που γίνεται «βούτυρο στο ψωμί» των Αγορών οι οποίες εν τέλει «γιορτάζουν τα άσχημα νέα σαν να είναι καλά», έχοντας την πεποίθηση ότι οι επιθετικές μειώσεις στο κόστος του χρήματος θα συνεχιστούν, σενάριο που θα βελτίωνε, εκτός των άλλων, τις δυνατότητες χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών και θα αύξανε τεχνικά τις προεξοφλούμενες τιμές-στόχους των εισηγμένων», καταλήγει ο Π. Στεριώτης.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ υποχώρησε κατά 0,19% στις 1.468,48 μονάδες, με τον τζίρο να παραμένει υψηλός κοντά στα 127 εκατ. ευρώ, με αιχμή τις τράπεζες. Απώλειες 0,34% για τον FTSE 25 στις 3.577,36 μονάδες και -0,74% για τον ΔΤΡ στις 1.277,03 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο ΓΔ έκλεισε με άνοδ 3,05%, και ο ΔΤΡ κατά 4,68%.

Στις τράπεζες, νέα υποχώρηση για την Κύπρου στο -2,69% στα 4,70 ευρώ, με την Alpha στο -1,97% και την ΕΥΡΩΒ στο 1,6% και τα 2,09 ευρώ. Απώλειες 0,51% για την Πειραιώς που κράτησε καθώς ισχυροί αγοραστές τραβούν χαρτί πέριξ των 3,92, κλείνοντας στα 3,93 ευρώ. Ο τζίρος σε ΠΕΙΡ ξεπέρασε τα 22,8 εκατ. ευρώ, στην ΕΤΕ τα 15,73 εκατ. ενώ πάνω από 11 εκατ. έκαναν έκαστη ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ.

Νέα ιστορικά υψηλά για την Τιτάν στο 1,14% και τα 35,40 ευρώ, με την ΜΠΕΛΑ στο 1,39% και τα 26,30 ευρώ. Νέα υψηλά 52 εβδ. για ΟΤΕ στο 0,50% και τα 16,08 ευρώ. Υψηλότερα και η ΕΕΕ στα 32,52 ευρώ.

Από την άλλη, κατοχύρωση κερδών βγήκε σε ΔΕΗ, Metlen και ΒΙΟ με τις μετοχές να καταγράφουν απώλειες άνω του 1%, όπως και η ΜΟΗ που υποχώρησε κατά 1,3%. Στα 6,99 ευρώ τα ΕΛΠΕ που παραμένουν σε μια στενή ζώνη συσσώρευσης.

Υψηλότερα Aegean και ΟΤΟΕΛ, ενώ περιορισμένες μεταβολές με υψηλό τζίρο καταγράφηκαν σε ΓΕΚ και ΤΕΝΕΡΓ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα ορόσημα για Αττική Οδό – Τα ανοδικά margins και το ανεκτέλεστο 5 δισ.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider