Κέρδη για το πετρέλαιο καθώς το Ισραήλ υπόσχεται «οδυνηρή» απάντηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη για το πετρέλαιο καθώς το Ισραήλ υπόσχεται «οδυνηρή» απάντηση
Ωστόσο οι τιμές υποχώρησαν σημαντικά από τα υψηλά που κατέγραψαν ενδοσυνεδριακά λόγω της μεγάλης αύξησης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Ενίσχυσε τα κέρδη του το αμερικανικό αργό πετρέλαιο την Τετάρτη, καθώς το Ισραήλ υποσχέθηκε να απαντήσει στην χθεσινή ιρανική πυραυλική επίθεση, αν και οι τιμές υποχώρησαν σημαντικά από τα υψηλά που κατέγραψαν ενδοσυνεδριακά λόγω της μεγάλης αύξησης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Πιο αναλυτικά σήμερα, το West Texas Intermediate παράδοσης Νοεμβρίου έκλεισε στα 70,10 δολάρια το βαρέλι, με αύξηση 27 σεντς ή 0,39%. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, το αμερικανικό αργό έχει υποχωρήσει περίπου 2%.

Όσο για το Brent παράδοσης Δεκεμβρίου, αυτό έκλεισε στα 73,90 δολάρια το βαρέλι, με αύξηση 34 σεντς ή 0,46%. Έως σήμερα, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς έχει υποχωρήσει περίπου 4%.

Τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,9 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Τα δεδομένα των αποθεμάτων έρχονται «σε πλήρη αντίθεση με το τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο που οδηγεί τις τιμές υψηλότερα σήμερα», δήλωσε ο Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου για την Αμερική στην Kpler. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο νωρίτερα σήμερα αυξήθηκε σχεδόν 4%, καθώς οι έμποροι φοβούνται ότι το Ισραήλ μπορεί να στοχεύσει τις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν ως αντίποινα για το χθεσινό μπαράζ επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάνι Ντάνον, δεσμεύτηκε αργά την Τρίτη ότι το Ισραήλ θα λάβει μια «οδυνηρή» απάντηση κατά του Ιράν. Η απειλή του ήρθε λίγες ώρες αφότου η Ισλαμική Δημοκρατία εκτόξευσε περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ ως αντίποινα για τη δολοφονία των κορυφαίων ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

«Η επόμενη φάση σε αυτό τo σπιράλ αντιποίνων μπορεί κάλλιστα να περιλαμβάνει το πετρέλαιο – μέσω της υποβάθμισης της πετρελαϊκής ικανότητας του Ιράν ή μέσω των συμμάχων του Ιράν που επιτίθενται στη ναυτιλία πετρελαίου και φυσικού αερίου από τον Περσικό Κόλπο», ανέφεραν οι αναλυτές της Piper Sandler στους πελάτες σε σημείωμα της Τετάρτης. Το Ισραήλ μπορεί να βάλει στόχο την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν για να χτυπήσει την οικονομία της Τεχεράνης και να υποβαθμίσει την ικανότητά της να διεξάγει πόλεμο, τόνισαν.

Το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου, ωστόσο, θα πρέπει να παραμείνει μέτριο δεδομένης της υψηλής πλεονάζουσας χωρητικότητας πετρελαίου παγκοσμίως και του γεγονότος ότι υπήρξαν περιορισμένες πραγματικές διακοπές παραγωγής, ανέφερε στους πελάτες την Τετάρτη η αναλύτρια της Goldman Sachs Yulia Zhestkova Grigsby.

Ο ΟΠΕΚ+ σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου τον Δεκέμβριο και η παραγωγή των ΗΠΑ έχει σημειώσει ρεκόρ. Η ζήτηση στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, ήταν επίσης χαμηλή φέτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider