Με το βλέμμα στη διεθνή τάση και την ΕΚΤ το ΧΑ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με το βλέμμα στη διεθνή τάση και την ΕΚΤ το ΧΑ
Επιστροφή στα θεμελιώδη για την αγορά μετά από ένα βαρύ πρόγραμμα placements και ΑΜΚ.

Τελ. ενημέρωση 11:10

Μια πρώτη ανάσα πήρε η αγορά στη χθεσινή συνεδρίαση με τις τράπεζες και τη ΔΕΗ να ανακάμπτουν, αλλά ένα άλλο τμήμα δεικτοβαρών τίτλων να παραμένει σε μοτίβο υποαπόδοσης και διόρθωσης.

Η αγορά πέρασε προς ώρας πάνω από τον ΚΜΟ 200 που βρίσκεται στις 1.417,62 μονάδες και μένει να φανεί πλέον αν η αντίδραση θα έχει συνέχεια και μάλιστα ακόμη πιο δυναμικά και σε άλλες μετοχές. Οι αγοραστές παρέμεναν σε απάθεια εδώ και αρκετές εβδομάδες με τους profit takers και τους δυσαρεστημένους να αποχωρούν πιέζοντας ασφυκτικά αρκετές μετοχές όπως η Metlen, τη ΔΕΗ και τις τράπεζες που έχουν και τα υψηλότερα περιθώρια ανοδικής αντίδρασης με τα διυλιστήρια να ακολουθούν. Βέβαια ακόμη η αγορά ταλαιπωρείται από τους εγκλωβισμένους και δυσαρεστημένους των προηγούμενων εδβομάδων που αποχωρούν σε οποιαδήποτε ανοδική αναλαμπή.

«Στο τεχνικό σκέλος το κλείσιμο της Παρασκευής έδωσε το έναυσμα για μία πιθανή αντίδραση και πάλι έχοντας μπροστά μας το 1.440 επίπεδο σαν αντίσταση. Μόνο μία κατοχύρωση σε κλείσιμο του 1.405 μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης. Η προσφορά σε κάποιους τίτλους φαίνεται να μην μπορεί να τους ωθήσει χαμηλότερα και φαίνεται ότι είναι έτοιμες να βγάλουν αντίδραση και πάλι», όπως ανέφερε ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance.

Μετά την πίστωση των χαρτιών CENER στους επενδυτές που συμμετείχαν στην ΑΜΚ, ολοκληρώνεται και επίσημα ένα βαρύ κομμάτι άντλησης ρευστότητας από την αγορά που πλέον καλείται να βρει το δρόμο του και να επιστρέψει στα θεμελιώδη.

Επιπλέον, με τις καλύτερες προδιαγραφές μπαίνει στην τελική ευθεία η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, καθώς – στα πρότυπα των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών – η Attica Bank θα βάλει στο μετοχικό της κεφάλαιο και ισχυρό, ξένο επενδυτή.

Η Fiera Capital, μία από τις κορυφαίες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία άνω των 116,1 δισ. δολ. στις 30 Ιουνίου 2024, ενημέρωσε την Διοίκηση της Attica Bank για το δεσμευτικό ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με ποσό 12 εκατ. ευρώ, μέσω της κατανομής αντίστοιχου αριθμού αδιάθετων μετοχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Fiera Capital δεν θα είναι ο μόνος ξένος επενδυτής που θα συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.

Αύριο, Πέμπτη αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η συνεδρίαση της ΕΚΤ, με το μεγαλύτερο μέρος των αναλυτών να αναμένει μια ακόμη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης.

Παράλληλα, σημαντικό ορόσημο για την αγορά είναι και η ολοκλήρωση της εξαγοράς τουλάχιστον του 67% της ΤΕΝΕΡΓ από την Masdar, που θα οδηγήσει στην υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης. Η αγορά χρειάζεται τη ρευστότητα, που θα «ρολάρει» από ΤΕΝΕΡΓ σε άλλες θέσεις, ενώ την επόμενη Πέμπτη αναμένεται ένα ακόμη ισχυρό σετ αποτελεσμάτων από τη Metlen, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται σε άκρως ελκυστικά επίπεδα μετά τη διορθωτική κίνηση.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει ήπια άνοδο 0,12% στις 1.425,56 μονάδες, με τον τζίρο κοντά στα 9,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE σημειώνει άνοδο 0,21% και ο ΔΤΡ 0,37%.

Υψηλοί τζίροι σε τράπεζες και Metlen.

Στις τράπεζες η Πειραιώς καταγράφει άνοδο 0,64%, η Κύπρου 0,7%, η ΕΥΡΩΒ 0,45% ενώ ήπια ανοδικά συνεχίζουν Alpha στο 0,46% και ΕΤΕ στο 0,03%.

Προσπάθεια απόδρασης από τα 33 ευρώ καταγράφει η Metlen έχοντας πιεστεί υπερβολικά το τελευταίο διάστημα. Η μετοχή καταγράφει ήπια άνοδο 0,18% στα 32,96 ευρώ, με εκρηκτικό τζίρο που ξεπερνά τα 1,2 εκατ. ευρώ.

Συνεχίζει ανοδικά η ΔΕΗ με κέρδη 0,34%, με τον ΟΠΑΠ στα 15,82 ευρώ και τον ΟΤΕ στο 0,13% υψηλότερα.

Κέρδη για ΕΛΧΑ, ΟΤΟΕΛ και Σαράντη. Απώλειες για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean στο -1,34% και Cenergy -1,43% στα 8,99 ευρώ, έχοντας πιστωθεί στους μετόχους οι μετοχές από την ΑΜΚ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση - Η προαναγγελία Μητσοτάκη

Κατώτατος μισθός: Να επανέλθoυν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ζητά η ΓΣΕΕ - Απεργία στις 20/11

Εξοχικά ακίνητα: Ποιοι ξένοι και που στην Ελλάδα αγοράζουν με budget έως 600.000 ευρώ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider