Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν όψει της ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν όψει της ΕΚΤ
Με μικτά πρόσημα κινούνται οι ευρωαγορές την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Τελευταία ενημέρωση 11:15

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι ευρωαγορές την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κατά την οποία αναμένεται να κάνει ακόμη ένα βήμα, μειώνοντας τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,17% στις 520,46 μονάδες με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να καταγράφουν κέρδη. Ο EuroStoxx 50 σημειώνει άνοδο 0,56% στις 4.936 μονάδες.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 χάνει 0,06% στις 8.324 μονάδες μετά τα χθεσινά στοιχεία που έδειξαν απότομη επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο στο 1,7%, υποχωρώντας για πρώτη φορά κάτω από το 2% που έχει θέσει ως στόχο η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) από τον Απρίλιο του 2021. Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,45% στις 19.538 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,90% στις 7.559 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει άνοδο 0,93% και ανέρχεται στις 34.982 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 με -0,05% κινείται στις 11.990 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Nestle υποχωρεί 1,4% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για μείωση των προβλέψεών της για τις πωλήσεις και τα κέρδη της για τη φετινή χρονιά, με την ελβετική εταιρεία τροφίμων αγωνίζεται να ανακτήσει μερίδιο αγοράς καθώς οι υψηλότερες τιμές διώχνουν τους καταναλωτές από τα επώνυμα προϊόντα.

Η γαλλική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών εξοπλισμών Schneider Electric ανακοίνωσε την Πέμπτη συμφωνία ύψους 850 εκατ. δολαρίων για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου στην αμερικανική εταιρεία υγρής ψύξης Motivair. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε πως αυτη η συμφωνία θα βοηθήσει στην ενίσχυση της προσφοράς της προς τα ταχέως αναπτυσσόμενα και ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων. Σήμερα, η μετοχή της Schneider Electric καταγράφει άνοδο πάνω από 2%. Η μετοχή της LVMH καταγράφει απώλειες 0,4% μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας για πτώση 3% επί των πωλήσεων, καθώς η ζήτηση στην Κίνα και την Ιαπωνία εξασθένησε, επιτείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει την τρίτη μείωση επιτοκίων της χρονιάς στη σημερινή συνεδρίαση κατά 25 μονάδες βάσης. Τα μακροοικονομικά στοιχεία έχουν επιδεινωθεί μετά την τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, με την αγορά απασχόλησης να παρουσιάζει ρωγμές και τις επιχειρήσεις να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ανάκαμψη, με βαρύ πλέον κλίμα στον «πυρήνα» του ευρώ, Γερμανία και Γαλλία.

Ενώ η μείωση των 25 μονάδων βάσης θεωρείται δεδομένη, στο τραπέζι έχει πέσει και η προοπτική μεγαλύτερης μείωσης των 50 μονάδων βάσης, όπως έκανε η Fed, με ορισμένους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης να το έχουν κατά νου, χωρίς ωστόσο να εκπροσωπούν το μέσο όρο. Το σενάριο αυτό θεωρείται απίθανο να ευοδωθεί, καθώς υπάρχουν αντίθετες γνώμες, που ζητούν να διατηρηθεί μία ισορροπία ανάμεσα στον πληθωρισμό και στην οικονομία.

Ασιατικά χρηματιστήρια

Υποχώρησαν οι περισσότεροι δείκτες στα ασιατικά χρηματιστήρια την Πέμπτη, με τους επενδυτές να εξετάζουν τα στοιχεία για τις εισαγωγές και εξαγωγές στην Ιαπωνία και την Κίνα.

Ο δείκτης CSI 300 της Κίνας, υποχώρησε 1,13% στις 3.788 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 1,10%. Ο Δείκτης Ακινήτων της Ηπειρωτικής Κίνας του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 3,6%.

Οι συνολικές εισαγωγές και εξαγωγές της Κίνας κατέγραψαν ετήσια αύξηση 5,3% στο κινεζικό νόμισμα (γιουάν) κατά τα τρία τρίμηνα του 2024, διατηρώντας τη σταθερή αύξησή τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο όγκος του εμπορίου των αγαθών αυξήθηκε στα 32,33 τρισ. γιουάν (4,17 τρισ. ευρώ) την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου καταγράφοντας νέο ρεκόρ, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων στην Κίνα (GAC).

Ο ιαπωνικός Nikkei 225 διολίσθησε 0,65% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 38.945 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωσε πτώση 0,11% στις 2.687 μονάδες.

Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας μειώθηκαν κατά 1,7% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση 0,5%. Οι εξαγωγές, οι οποίες συρρικνώθηκαν για πρώτη φορά φέτος, μειώθηκαν απότομα από έναν αναθεωρημένο ρυθμό ανάπτυξης 5,5% τον Αύγουστο.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας αποδυναμώθηκε 0,03% στις 2.609 μονάδες, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq έκλεισε με -0,09% στις 765,10 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,86% και ανήλθε στις 8.355 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΗΒ Group: Επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ για το νερό Θεόνη και ισχυρό comeback μετά το πλήγμα του Daniel

Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Συνεισφορά 4,8 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ελλάδας

Επιτόκια: Όφελος 250 – 300 εκατ. ευρώ για τους δανειολήπτες στεγαστικών από το «πάγωμα» που έκαναν οι τράπεζες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider