Συνέχεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στη διεθνή τάση

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Συνέχεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στη διεθνή τάση
Αρχίζει σταδιακά να ξεμπλοκάρει το ΧΑ αφήνοντας πίσω του τα δύσκολα placements και τις ΑΜΚ. Αντίδραση από Metlen. Νέα άνοδος για ΔΕΗ.

Σταδιακά αρχίζει το ΧΑ να παίρνει γραμμή από την επιθετική ανοδική τάση των διεθνών αγορών και να αφήνει πίσω του το βαρύ πρόγραμμα των placements, ΑΜΚ που το ταλαιπώρησαν για αρκετούς μήνες.

Βαριά χαρτιά που πιέστηκαν αρκετά στη βάση των παραπάνω, κατά το προηγούμενο διάστημα, αρχίζουν να ξεμπλοκάρουν και να δίνουν σήμα για πάνω, όπως η ΔΕΗ, η Titan, η Metlen, αλλά και οι τράπεζες.

Στα επιχειρηματικά μετοχικά, η επιτάχυνση της «πράσινης» αναπτυξιακής δυναμικής της ΔΕΗ, δεν πέρασε απαρατήρητη από τον επενδυτικό νορβηγικό «γίγαντα» Norges Bank Investment Management, βραχίονα της Norges Bank, με AUM (υπό διαχείριση κεφάλαια) που ξεπερνά τα 1,7 τρισ. δολάρια. Ένας εκ των κορυφαίων διαχειριστών αναμένεται να πάρει θέση και στη μετοχή της ΔΕΗ το επόμενο διάστημα.

Ευρύτερα στο οικονομικό πεδίο το μήνυμα πως δεν υπάρχει προδέσμευση ή συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των επόμενων μειώσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ, εξέπεμψε για πολλοστή φορά η πρόεδρος, Κριστίν Λαγκάρντ, στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση του ΔΣ για νέα περικοπή στο κόστος δανεισμού κατά 0,25%, διαμηνύοντας πως οι αποφάσεις των υπεύθυνων χάραξης νομισματικής πολιτικής παραμένουν data dependent ενώ πρόσθεσε πως μέχρι την συνεδρίαση του Δεκεμβρίου (12/12) θα υπάρχουν διαθέσιμα ακόμη περισσότερα στοιχεία.

Όπως υποστηρίζει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, «δίχως δυναμική το ΧΑ, δεν πείθει ενόσω παραμένει καθηλωμένο στο «κλασικό» πλέον εύρος μεταξύ 1.400 και 1.450 μονάδων. Παρ’ ότι οι αγοραστές έβγαλαν προχθές κάποια αντίδραση στον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, ο οποίος βρίσκεται πέριξ των 1.400 μονάδων, η κόπωση Γενικού Δείκτη και επιμέρους blue chips είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού.

Εταιρικές πράξεις όπως placements, IPOs, Α.Μ.Κ. και εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, παρ’ ότι έβγαλαν ειδήσεις, τελικά εξουθένωσαν την αγορά μας, που ανακυκλώνει την ίδια διαθέσιμη ρευστότητα η οποία δεν είναι και… άπλετη. Στις δε περιπτώσεις όπου οι αγοραίες τιμές των τίτλων υποχωρούν εσπευσμένα ακόμη και κάτω από τις πρόσφατες τιμές εισαγωγής, οι νέοι μέτοχοι δικαιούνται να νιώθουν προβληματισμό, ενώ θα κάνουν και δεύτερες σκέψεις για τη συμμετοχή τους σε αντίστοιχα εγχειρήματα στο άμεσο μέλλον. Εν τω μεταξύ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν σύντομα και άλλες παρόμοιες μεγάλες κινήσεις «αποστράγγισης ρευστότητας», οι οποίες θα επωφεληθούν από το διεθνώς υποστηρικτικό επενδυτικό, επιτοκιακό και χρηματιστηριακό περιβάλλον.

Τη στιγμή που οι ξένοι «δεν καίγονται» για νέες καθαρές εισροές προς τη λεωφόρο Αθηνών και οι εγχώριοι κωδικοί λιανικής αδυνατούν να δημιουργήσουν ανοδική τάση, οι όποιοι ενδιαφερόμενοι αναλώνονται σε ένα rotation μεταξύ των γνωστών «χαρτιών» σε μία προσπάθεια εξασφάλισης ρευστότητας, συντήρησης δυνάμεων και αποκομιδής κερδών.

Από πλευράς όγκου συναλλαγών, αυτός συνεχίζει να προβληματίζει, ενώ για τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πεδίο ενδιαφέροντος και ανάλυσης για τους πελάτες λιανικής, ούτε λόγος. Μ’ αυτά και μ’ αυτά η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ δεν μπορεί να υπερβεί πειστικά το ορόσημο των 100 δισ. Ευρώ, ενώ η τραπεζοκεντρικότητα συνεχίζει να αποτελεί το επίκεντρο του χρηματιστηριακού ταμπλώ.

Πάντως, κοιτώντας τα θεμελιώδη, τα «γερά χαρτιά» του ΧΑ - ισχυρή εταιρική κερδοφορία, discounts σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, ανθεκτικοί ρυθμοί μακροοικονομικής επέκτασης παρά τα οικονομικά «σύννεφα» στην Ευρωζώνη και τα πολεμικά στη Μέση Ανατολή - διατηρούνται και αναμένεται να επιβεβαιωθούν και στο υπόλοιπο του έτους. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλοι «μπαλαντέρ», όπως η πορεία αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου και ίσως του ΧΑ, η διαφαινόμενη πολιτική σταθερότητα, η αποκλιμάκωση του spread του κρατικού ομολόγου, οι υψηλές μερισματικές διανομές κλπ., παράγοντες όμως οι οποίοι έχουν αρχίσει να θεωρούνται «δεδομένοι», να μην εκπλήσσουν και σε τελική ανάλυση να μην προκαλούν «βιασύνη εισόδου» στις ελληνικές κεφαλαιαγορές.

Σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι επενδυτές δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να προτιμήσουν «κουρασμένα» ή «ρηχά» χρηματιστηριακά ταμπλώ εις βάρος των S&P, DAX, Χρυσού κλπ. που παραμένουν σε ιστορικά υψηλά, αναρωτούμεθα ποιοι θα είναι εφεξής οι καταλύτες που θα αναθερμάνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και θα ανοίξουν εκ νέου τα «μαγκωμένα» επενδυτικά πορτοφόλια της λεωφόρου Αθηνών;

Μετά την προηγηθείσα «χρυσή πενταετία ανατιμήσεων», κάποιοι ίσως ανέμεναν την αδιάλειπτη συνέχιση της υπεραπόδοσης του Γενικού Δείκτη ή και της πλειονότητας των ελληνικών τίτλων έναντι των «ξένων». Για την ώρα, πάντως, φαίνεται να έχουμε εισέλθει σε άλλη, συντηρητικότερη φάση, για να μην μιλήσουμε για αγορά που έχει αρχίσει να εμφανίζει έντονα χαρακτηριστικά «διανομής», δλδ. «ξεφορτώματος χαρτιών» από το «έξυπνο χρήμα». Στο μεν θετικό σενάριο ίσως πρόκειται για «χώνεμα» των κερδών του ολιγοετούς δομικού ράλι, στο δε αρνητικό ίσως επίκειται ευρύτερη αναδίπλωση, μεγάλες μετατοπίσεις κεφαλαίων ή και… χοντρή διόρθωση κάποιων αποτιμήσεων»

Ο Π. Στεριώτης, συμπληρώνει πως «οι αγορές αυτές τις ώρες αποτιμούν τα λεγόμενα Λαγκάρντ για τα επιτόκια της ΕΚΤ, με το Ευρώ/Δολάριο να δίνει τη δική του «μάχη παραμονής» πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών. Κι όλα αυτά με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ να αποτελούν έναν επιπλέον «γνωστό άγνωστο». Επιστρέφοντας στα αμιγώς «δικά μας», την Παρασκευή λήγουν τα συμβόλαια παραγώγων Οκτωβρίου, ενώ η εβδομάδα θα κλείσει με τον «χρησμό» του οίκου S&P για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Στο ταμπλό αν και ο ΓΔ ενισχύθηκε καταγράφηκαν ακραίες κινήσεις στις δημοπρασίες, με την ΕΤΕ να τραβάει υψηλότερα και τη Metlen να προσγειώνεται από τα 33,42 στα 33,18 ευρώ με μεγάλο ανεκτέλεστο από αγοραστές.

Ο ΓΔ κατέγραψε άνοδο 0,60% στις 1.438,67 μονάδες, με τον τζίρο να ενισχύεται ξεπερνώντας τα 116 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,58% και ο ΔΤΡ 1,08% στις 1.232,47 μονάδες.

Στις τράπεζες προς την τιμή του placement βαδίζει η ΕΤΕ καταγράφοντας άνοδο 2,2% στα 7,518 ευρώ με τζίρο που ξεπέρασε τα 31,5 εκατ. Από κοντά η ΕΥΡΩΒ στο 1,34% και τα 2,043 ευρώ με Alpha στο 0,63% και Κύπρου στο 0,47%. Απώλειες 0,68% για την Πειραιώς στα 3,784 ευρώ με τζίρο 22,62 εκατ.

Έβγαλε αντίδραση μετά από αρκετές συνεδριάσεις η Metlen καταγράφοντας άνοδο 0,85% στα 33,18 ευρώ και τζίρο 9,03 εκατ. Στα 12,08 ευρώ η ΔΕΗ με κέρδη 0,75% και η ΜΟΗ στο 1,05%.

Ισχυρή άνοδο για ΕΛΧΑ στο 2,61% και Τιτάν στο 2,28% και τα 33,70 ευρώ.

Κέρδη άνω του 1% για ΟΤΟΕΛ και ΒΙΟ. Ηπιότερη άνοδο για ΕΕΕ και ΔΑΑ με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να φτάνει τα 17,66 ευρώ.

Υποχώρησαν ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ και ΜΠΕΛΑ, ενώ κάτω από τα 9 ευρώ έκλεισε η Cenergy στα 8,97 ευρώ με τζίρο 5,78 εκατ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider