Νέο ορόσημο για τον χρυσό: Για πρώτη φορά πάνω από τα 2.700 δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέο ορόσημο για τον χρυσό: Για πρώτη φορά πάνω από τα 2.700 δολάρια
Ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 2.700 δολαρίων ο χρυσός. Έκτη συναπτή εβδομάδα κερδών με άλμα 2,4% - «Πράσινο 3 στα 3».

Ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 2.700 δολαρίων ο χρυσός την Παρασκευή, με «πράσινο 3 στα 3» επεκτείνοντας το ράλι που πυροδοτήθηκε από τις προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Fed, σε συνδυασμό με το γεγονός πως οι επενδυτές στρέφονται στην «αγκαλιά» των ασφαλών καταφυγίων λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Ο χρυσός στην αγορά σποτ σημείωσε άνοδο 1% στα 2.720,05 δολάρια ανά ουγγιά, που αποτελεί ιστορικό υψηλό. Ενδοσυνεδριακά μάλιστα άγγιξε και το ρεκόρ των 2,719.93 δολαρίων, με το πολύτιμο μέταλλο να μετρά την έκτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών με άλμα 2,4%. Παράλληλα, τα futures χρυσού κέρδισαν 0,8% στα 2.730 δολάρια.

Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι έκανε ράλι 6% στα 33,58 δολάρια ενώ η πλατίνα σκαρφάλωσε 2,4% στα 1.016,25 δολάρια. Στο ίδιο μήκος και το παλλάδιο που εκτινάχθηκε περί το 4% στα 1.083 δολάρια. Η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή ωθεί τους επενδυτές να αναζητούν ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός, λόγω της αναζωπύρωσης των κινδύνων για την παγκόσμια σταθερότητα των αγορών.

Παρόλα αυτά, η δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, την Πέμπτη θα μπορούσε να σηματοδοτήσει «την αρχή του τέλους» του πολέμου στη Γάζα, όπως δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Μάλιστα, ο χρυσός καταγράφει άλμα άνω του 30% φέτος, στην καλύτερη ετήσια επίδοσή του από το 1979 λόγω των προοπτικών περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς, προεξέχουσας της Fed εν μέσω των γενικευμένων γεωπολιτικών κινδύνων ανάφλεξης.

Οι τιμές του χρυσού αναμένεται να ανέλθουν στα 2.941 δολάρια ανά ουγγιά μέσα στους επόμενους 12 μήνες, προέβλεψαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι εκπρόσωποι της ετήσιας συνάντησης της London Bullion Market Association. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του επόμενου έτους, οι αναλυτές διαβλέπουν άλμα περίπου 10% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωβαρόμετρο: Το 93% των ΜμΕ επενδύει στην αποδοτική χρήση των πόρων

Χρηματιστήριο: «Πάτησε» στις 1.440 μονάδες και περιμένει την Standard & Poor's

Χρυσές λίρες: 35.972 πουλήθηκαν στην ΤτΕ το 9μηνο 2024 – Μόλις 4.672 οι αγορές από πολίτες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider