Οι τιμές του κακάο θα επηρεάσουν τη... γεύση του Halloween

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι τιμές του κακάο θα επηρεάσουν τη... γεύση του Halloween
Οι τιμές του κακάο έχουν σχεδόν διπλασιαστεί φέτος, καταγράφοντας αύξηση κατά 85% μέχρι στιγμής. Παρόλα αυτά, οι καταναλωτές δεν αναμένεται να δουν μεγάλη αύξηση τιμών στα γλυκά που θα προμηθευτούν κατά τη διάρκεια του Halloween στις ΗΠΑ.

Οι τιμές του κακάο έχουν σχεδόν διπλασιαστεί φέτος, καταγράφοντας αύξηση κατά 85% μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα δεδομένα του Dow Jones Market Data. Παρόλα αυτά, οι καταναλωτές δεν αναμένεται να δουν μεγάλη αύξηση τιμών στα γλυκά που θα προμηθευτούν κατά τη διάρκεια του Halloween στις ΗΠΑ, καθώς έχουν αποκλιμακωθεί από τα ρεκόρ που καταγράφηκαν νωρίτερα εντός του 2024.

Τα futures του κακάο διαμορφώθηκαν στα 7,771 δολάρια ανά λίβρα την Πέμπτη στο χρηματιστήριο ICE Futures U.S., ενώ κατέγραψαν το ιστορικό υψηλό των 11,461 δολαρίων ανά λίβρα στις 19 Απριλίου. Τη Δευτέρα, τα futures Δεκεμβρίου του κακάο σημειώνουν πτώση 0,95% στα 7.382,50 ανά λίβρα. Παρά την αύξηση των τιμών του κακάο, οι πωλήσεις σοκολάτας παραμένουν ισχυρές.

Σύμφωνα με το MarketWatch, οι πωλήσεις σοκολάτας και ζαχαρωτών το Halloween ανήλθαν σε 6,4 δισ. δολάρια το 2023, ενώ φέτος αναμένεται άνοδος από 3% έως 5%. Μάλιστα, βάσει προβλέψεων, οι πωλήσεις αναμένεται να αγγίξουν τα 61 δισ. δολάρια μέχρι το 2028. Αυτό το Halloween, η αμερικανική National Retail Federation εκτιμά ότι το 95% των καταναλωτών θα ξοδέψει ανά άτομο 31,69 δολάρια σε ζαχαρωτά.

Η κλιματική κρίση «έβλαψε» τη φετινή σοδειά κακάο

Ωστόσο, τα ζαχαροπλαστεία δεν είναι άτρωτα στις πληθωριστικές προκλήσεις. Οι υψηλές τιμές του κακάο ήταν μια βασική ανησυχία για τους κατασκευαστές ζαχαρωτών και τους καταναλωτές κατά την περίοδο του Πάσχα. Προς το παρόν, η σοκολάτα φαίνεται να κατοχυρώνει τα κέρδη της από την αρχή της χρονιάς, διατηρώντας υψηλές «βλέψεις» για τους επόμενους μήνες.

Παρόλα αυτά, η σοδειά κακάο του 2023 επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τον καιρό και την έλλειψη χρήσης λιπασμάτων από τους αγρότες. Η υπερβολική βροχόπτωση κατά την περίοδο καλλιέργειας του 2022-23 προκάλεσε προβλήματα, ενώ η τρέχουσα χρονιά (2023-24), εντωμεταξύ, χαρακτηρίζεται από έντονη ξηρασία που προκλήθηκε από τον El Niño με τους θερμούς εποχικούς ανέμους και την σκόνη που εμπόδισαν την εύρυθμη ανάπτυξη των λοβών των φασολιών. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν βλάβες στην καλλιέργεια της τρέχουσας χρονιάς.

Επίδραση στο λιανικό εμπόριο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι καταναλωτές δεν αποκλείεται να δουν άλλη μια αύξηση τιμών στα σοκολατένια γλυκά αυτό το Halloween, δεδομένων των συνθηκών καλλιέργειας και του αυξανόμενου κόστους παραγωγής. Το 2024, με τις σοδειές κακάο να είναι μικρότερες για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είναι πιθανό ότι οι τιμές του κακάο να παραμείνουν υψηλές τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέο ρεκόρ για τον χρυσό - Υψηλό 12ετίας για το ασήμι

Η EBRD επενδύει 24 εκατ. ευρώ στη Famar

Η UBS πουλά το 50% της Swisscard στην American Express

gazzetta
gazzetta reader insider insider