Πετρέλαιο: Κατρακυλά χωρίς τέλος το... βαρέλι

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Κατρακυλά χωρίς τέλος το... βαρέλι

Κοντά σε χαμηλά 11ετίας βρέθηκαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα σημειώνοντας νέα υποχώρηση κατά 4%, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για τον «πόλεμο τιμών» που έχουν ξεκινήσει οι χώρες-μέλη του OPEC εναντίον των εκτός OPEC παραγωγών.

Η τιμή του Brent σημείωσε πτώση 4% και έφτασε χαμηλότερα των 36,40 δολαρίων το βαρέλι για πρώτη φορά μετά από τον Δεκέμβριο του 2008. Πτώση 3% σημείωσε και το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) με την τιμή του να φτάνει τα 34,60 δολάρια το βαρέλι.

Μάλιστα το Brent έφτασε να διαπραγματεύεται μόλις 14 cents από τα χαμηλά του 2008 καταμεσής της οικονομικής κρίσης όπου η τιμή του είχε υποχωρήσει στα 36,20 δολάρια το βαρέλι. Αν τελικά η τιμή πέσει κάτω από αυτά τα επίπεδα τότε θα φτάσει τα χαμηλά του 2004.

Οι τιμές του Brent και του WTI που αποτελούν δείκτες για την αγορά πετρελαίου, σημειώνουν καθημερινά απώλειες έπειτα από την απόφαση της 4ης Δεκεμβρίου των χωρών-μελών του OPEC να εγκαταλείψουν το «ταβάνι παραγωγής» που είχαν θέσει.

Ο OPEC ξεκίνησε από πέρσι να αντλεί ποσότητες-ρεκόρ πετρελαίου σε μια προσπάθεια να πετάξει εκτός αγοράς τους ανταγωνιστές του όπως οι αμερικανικές εταιρείες, για τους οποίους η άντληση πετρελαίου είναι πιο ακριβή.

Ακόμη μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η προσφορά πετρελαίου τους πρώτους μήνες του 2016, καθώς το Ιράν ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή του αναμένοντας μετά την συμφωνία του Ιουλίου για το πυρηνικό της πρόγραμμα, την άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στη χώρα. Οι εξαγωγές του ιρανικού αργού αναμένεται να χτυπήσουν υψηλό έξι μηνών τον Δεκέμβριο.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του επικεφαλής της κεντρικής υπηρεσίας πετρελαίου του Ιράν Salbali Karimi που μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Shana, ότι το κόστος άντληση πετρελαίου για το Ιράν ανέρχεται στα περίπου 1 με 1,5 δολάρια το βαρέλι. Δήλωσε, δηλαδή, εμμέσως ότι το Ιράν θα προχωρήσει στην παραγωγή ανεξαρτήτως του πόσο θα υποχωρήσει η τιμή του πετρελαίου.

Εξάλλου τόσο οι παραγωγοί του Περσικού Κόλπου όσο και η Ρωσία έχουν δηλώσει ότι δεν θα μειώσουν την παραγωγή τους ακόμη και αν η τιμή του πετρελαίου πέσει στα 20 δολάρια το βαρέλι.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2016 και αναμένει νέες πιέσεις στις τιμές. Αντίστοιχη είναι και η εκτίμηση των αναλυτών της Morgan Stanley που αναμένουν την παραγωγή να αυξηθεί κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider