Η αποτυχία του «Trumpcare» προκαλεί αναταράξεις στις αγορές

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η αποτυχία του «Trumpcare» προκαλεί αναταράξεις στις αγορές

Απογοήτευση επικρατεί στις αγορές μετά την αποτυχημένη προσπάθεια κατάργησης και αντικατάστασης του προγράμματος ασφάλισης υγείας στις ΗΠΑ που πέρασε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Η κατάργηση του «Obamacare» τείνει να γίνει το μεγάλο Βατερλό του πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ αλλά και του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων που περίμεναν οχτώ χρόνια για αυτή την στιγμή και τώρα φαίνεται πως δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην εναλλακτική ενός σχεδίου που είχαν καταπολεμήσει από την αρχή του.

Οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά σε αυτήν την εξέλιξη, καθώς όπως εκτιμούν οι αναλυτές, οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους για την ικανότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να προχωρά σημαντικά ζητήματα που έχει προαναγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ. Το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε σημαντικά μετά από τα νέα της απόσυρσης του νομοσχεδίου. Πτωτική πορεία ακολούθησαν και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Τέλος στο «κόκκινο» βρίσκεται η Wall Street με τον Dow Jones να σημειώνει πτώση 0,43% και τον S&P να καταγράφει απώλειες 0,18%.

Η εκτίμηση που επικρατεί στις αγορές είναι ο Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε μια μεγάλη ήττα το βράδυ της Δευτέρας όταν οι Ρεπουμπλικάνοι εγκατέλειψαν τις προσπάθειες για την αντικατάσταση του Obamacare. Οι Financial Times σημειώνουν πως ο Τραμπ είχε βασίσει μεγάλο κομμάτι της προεκλογικής του καμπάνιας στην κατάργηση του συστήματος Ομπάμα. «Μετά από έξι βασανιστικούς μήνες οι Ρεπουμπλικάνοι που απέκτησαν τον έλεγχο της Ουάσινγκτον φέτος παραδέχθηκαν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση», σημειώνει ακόμη η εφημερίδα.

Η επίσημη ανακοίνωση από τον αρχηγό του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ έγινε το βράδυ της Δευτέρας, αφού φάνηκε ότι δεν θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν οι 50 ψήφοι που απαιτούνταν για να περάσει το νέο νομοσχέδιο. Το βασικό πρόβλημα των Ρεπουμπλικάνων είναι ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι ακραίοι συντηρητικοί του κόμματος με τους πιο μετριοπαθείς. Οι μεν θέλουν να σταματήσει οποιαδήποτε παρέμβαση στην ασφαλιστική αγορά από το κράτος, ενώ οι δε φοβούνται ότι η αντικατάσταση του Obamacare θα αφήσει ανασφάλιστους εκατομμύρια ανθρώπους. Το νομοσχέδιο που απέτυχαν να περάσουν οι Ρεπουμπλικάνοι θα άφηνε ανασφάλιστους περίπου 23 εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ, όπως εκτίμησε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.

Πλέον οι επικεφαλής του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων προσανατολίζονται στην κατάργηση του Obamacare και την αντικατάσταση του με ένα μελλοντικό νομοσχέδιο σε συνεννόηση με το Δημοκρατικό Κόμμα. Κάτι τέτοιο υποστήριξε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, φυσικά μέσω twitter. «Οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να καταργήσουν το αποτυχημένο Obamacare τώρα και να δουλέψουν σε ένα νέο σχέδιο από την αρχή. Οι Δημοκρατικοί εντέλει θα ακολουθήσουν», έγραψε στο αγαπημένο του μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Ντόναλντ Τραμπ. «Ένα τέτοιο σχέδιο δεν έχει καμία πιθανότητα να περάσει, καθώς θα μπορούσε να αφήσει εκατομμύρια Αμερικάνους χωρίς ασφάλιση και να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην ασφαλιστική αγορά», εκτιμούν οι New York Times.

Το Κόμμα των Ρεπουμπλικάνων έχει καταπολεμήσει πολύ σκληρά το Obamacare εδώ και οχτώ, ενώ η κατάργηση του και η αντικατάσταση του με «κάτι πολύ καλύτερο» ήταν βασική προεκλογική υπόσχεση του Ντόναλντ Τραμπ. Τώρα και ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν και τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο δεν μπορούν να επιλύσουν ένα θέμα που οι ίδιοι δημιούργησαν και αυτό, όπως εκτιμούν τα διεθνή ΜΜΕ, θα κοστίσει πολύ ακριβά τόσο στον Τραμπ όσο και στους Γερουσιαστές. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της Washington Post και του ΑΒC η δημοτικότητα του Τραμπ έχει πέσει στο 36%, γεγονός το οποίο οφείλεται και στους κακού χειρισμούς του θέματος της κοινωνικής ασφάλισης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider