Σε «βαθύ κόκκινο» η Wall Street με ισχυρές απώλειες: Η χειρότερη εβδομάδα για Nasdaq από το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε «βαθύ κόκκινο» η Wall Street με ισχυρές απώλειες: Η χειρότερη εβδομάδα για Nasdaq από το 2022
Ο Dow Jones υποχώρησε 1,01% στις 40.345 μονάδες, ο S&P 500 απώλεσε 1,73% στις 5.408 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε 2,55% στις 16.690 μονάδες.

Σε βαθύ «κόκκινο» ολοκλήρωσε την Παρασκευή και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η Wall Street, επαναφέροντας μνήμες από το άγριο sell off στις αρχές του προηγούμενου μήνα με αφορμή και πάλι την αδύναμη αγορά εργασίας. O Nasdaq είχε την χειρότερη εβδομαδιαία πτώση του από το 2023 (-5,77%), ενώ ο S&P 500 βίωσε την πιο απογοητευτική επίδοση από τον Μάρτιο του 2023 και την κατάρρευση της Sillicon Valley Bank (-4,25%) που προκάλεσε φόβους για τραπεζική κρίση και ο Dow Jones στερήθηκε -2,93%.

Ο κύριος λόγος που έφερε σημαντικές απώλειες στους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, είναι τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που επιβεβαιώνει τους φόβους τους πως η αμερικανική οικονομία οδεύει προς επιβράδυνση. Στα ταμπλό, η Broadcom κατρακύλησε κατά 10,36% μετά την πρόβλεψη για τα έσοδα τέταρτου τριμήνου του οικονομικού έτους, η οποία υπολείπεται από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στα κόκκινα βάφτηκαν και οι megacaps, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν τα περιουσιακά στοιχεία με υψηλό ρίσκο. Amazon και Alphabet υποχώρησαν κατά περίπου 4% έκαστη, ενώ η Meta σημείωσε απώλειες άνω του 3%. Η Nvidia και η Advanced Micro Devices κατρακύλησαν 4% αντιστοίχως, ενώ το VanEck Semiconductor ETF αποδυναμώθηκε επίσης 4% στη χειρότερη εβδομάδα του από τον Μάρτιο του 2020.

«Οι αγορές κλυδωνίζονται καθώς οι φόβοι για ύφεση αυξάνονται μετά την αδύναμη έκθεση για την αγορά εργασίας» τόνισε ο Χοσέ Τόρες της Interactive Brokers. «Τα στοιχεία για την απασχόληση τον Αύγουστο συνέχισαν να σκιαγραφούν μια οικονομία που αποδυναμώνεται, κοντά σε σημείο μόλυνσης. Το αν η μόλυνση αυτή εξελιχτεί σε ύφεση, ή κάτι λιγότερο αρνητικό, θα εξαρτηθεί από το πόσο επιθετικά θα αντιδράσει η Fed στο τωρινό αρνητικό momentum» τόνισε από την πλευρά του ο Στίβεν Μπλιτζ της TS Lombard.

Πολλοί αναλυτές, οικονομολόγοι και επενδυτές, χρεώνουν το sell off στην καθυστερημένη έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από την Fed, τονίζοντας πως δεν θα μπορέσει να ανακόψει το κύμα ρευστοποιήσεων στην αρχή. Παράλληλα, εκφράζουν αμφιβολίες πως το ΔΣ της FOMC ίσως προχωρήσει σε δυναμική πρεμιέρα με γενναία περικοπή των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση στις 18 Σεπτεμβρίου.

Οι νέες θέσεις εργασίας, με εξαίρεση τον γεωργικό κλάδο, διευρύνθηκαν κατά 142.000 κατά τη διάρκεια του μήνα, από 89.000 τον Ιούλιο και κάτω από την πρόβλεψη των 161.000, σύμφωνα με την έκθεση από το Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 4,2%, όπως αναμενόταν. Το εργατικό δυναμικό διευρύνθηκε κατά 120.000 άτομα για το μήνα, συμβάλλοντας στη μείωση του επιπέδου των ανέργων κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα

«Τα στοιχεία μισθοδοσίας Αυγούστου υποδεικνύουν ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται καθώς η αγορά εργασίας χάνει δυνάμεις και η Fed πρέπει να παρέμβει για να περιορίσει τις απειλές», τονίζει ο Σόνου Βαργκίς, στρατηγικός αναλυτής μακροοικονομικών στον Όμιλο Carson. «Η έκθεση δίνει σήμα για μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι πραγματικά αν η Fed θα προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό (με περικοπή 50 μ.β.) για να αντιμετωπίσει τους αυξανόμενους κινδύνους» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Σε χαμηλό 15 μηνών το αμερικανικό αργό

Τα αμερικανικά μάκρο στοίχισαν στον χρυσό το ιστορικό ρεκόρ

Ευρωαγορές: Με απώλειες «μπήκαν» στον Σεπτέμβριο - Πτώση 2,5% για τον Stoxx

gazzetta
gazzetta reader insider insider