Νέα «βουτιά» για το αργό - Πιθανή αύξηση της παραγωγής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα «βουτιά» για το αργό - Πιθανή αύξηση της παραγωγής

Νέα σημαντική πτώση καταγράφουν την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου καθώς άρχισε να διαφαίνεται ότι περίπου 20 χώρες-παραγωγοί μπορεί να αυξήσουν τα όρια παραγωγής που τέθηκαν σε ισχύ πέρσι σε μια προσπάθεια περιορισμού της υπερπροσφοράς πετρελαίου.

Μια πιθανή έξοδο από τη συμφωνία συζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ, οι υπουργοί Ενέργειας της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας που συναντήθηκαν στην Αγία Πετρούπολη.

Ο λόγος που κάποιοι σκέφτονται να εγκαταλείψουν σταδιακά αυτή τη συμφωνία είναι ότι έχει μειωθεί η παραγωγή από τη Βενεζουέλα, ενώ η προσφορά μπορεί να περιοριστεί και άλλο αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν εκ νέου φραγμούς στο εμπόριο με το Ιράν.

«Έρχεται η στιγμή που θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βγούμε από τη συμφωνία και σταδιακά να ελαφρύνουμε τους περιορισμούς στην παραγωγή», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ σύμφωνα με το Reuters.

Τo αμερικανικό αργό υποχώρησε κάτω από τα 69 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας περαιτέρω πτώση από το υψηλό 3,5 ετών που έπιασε αυτή την εβδομάδα. Λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα η τιμή του βαρελιού κατέγραφε πτώση 3,27% στα 68,4 δολάρια.

Στο μεταξύ το Brent υποχωρεί σήμερα Παρασκευή κατά 2,6% στα 76,73 δολάρια. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε φθάσει επίσης σε υψηλό 3,5 ετών στα 80,5 δολάρια το βαρέλι.

Το Reuters σημειώνει πως οι δύο υπουργοί σχεδιάζουν μια σταδιακή αύξηση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. Ο Σαουβάραδας υπουργός εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για τις επιπτώσεις που θα έχει η αυξημένη τιμή του πετρελαίου στις χώρες καταναλωτές πετρελαίου όπως η Κίνα και η Ινδία.

Η συνάντηση των δύο υπουργών έρχεται μετά από την δημοσιοποίηση πληροφοριών που ήθελαν την Σαουδική Αραβία να στοχεύει στα 80 δολάρια το βαρέλι για να χρηματοδοτήσει τις εσωτερικές της μεταρρυθμίσεις.

Όμως, όπως γράφει το CNBC, η άνοδο των τιμών έγινε «πολύ γρήγορα» σύμφωνα με τον Ματ Σμιθ, επικεφαλής αναλύσεων της ClipperData. «Προσπάθησαν να φθάσουν τον στόχο και τώρα πατά τον διακόπτη για να διατηρήσουν τις τιμές στα περίπου 80 δολάρια», σημειώνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider