Ευρωαγορές: Σε πράσινο έδαφος οι δείκτες με φόντο την Κίνα - «Βουτιά» σχεδόν 7% της Bayer

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Σε πράσινο έδαφος οι δείκτες με φόντο την Κίνα - «Βουτιά» σχεδόν 7% της Bayer
Υψηλότερα κινήθηκαν οι δείκτες την Τετάρτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους traders να προσπαθούν να μη χάσουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον λόγω της αστάθειας στην αγορά της Κίνας

Υψηλότερα κινήθηκαν οι δείκτες την Τετάρτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους traders να προσπαθούν να μη χάσουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον λόγω της αστάθειας στην αγορά της Κίνας που για δεύτερη ημέρα προχώρησε σε κύμα ρευστοποιήσεων, καθώς τα μέτρα στήριξης της κινεζικής οικονομίας από την Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) δεν ήταν εκείνα που ήθελαν να ακούσουν τα παγκόσμια χρηματιστήρια. Την απαραίτητη ώθηση έδωσε η προσμονή για τα πρακτικά της Fed και τα μηνύματα που θα στείλουν στην αγορά για τις πιθανές επερχόμενες μειώσεις των επιτοκίων.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,66% στις 520,06 μονάδες, η καλύτερή του επίδοση εδώ και δύο μήνες, με όλους τους κλάδους να βρίσκονται σε πράσινο έδαφος, με την τεχνολογία να ηγείται των κερδών με1,3%. Ο Eurostoxx 50 κέρδισε 0,67% στις 4.982 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 1% στις 19.261 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με άνοδο κατά 0,52% στις 7.560 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 κινήθηκε στο +0,65% τις 8.243 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 0,59% στις 33.933 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ολοκλήρωσε με ήπια κέρδη 0,07% στις 11.743 μονάδες.

Στο ταμπλό η μετοχή της Bayer «βούτηξε 6,79%» αφού το ανώτατο δικαστήριο της Ουάσιγκτον δήλωσε ότι θα επανεξετάσει μια υπόθεση που ισχυρίζεται ότι άτομα υπέστησαν βλάβη από την έκθεση σε χημικές ουσίες σε προϊόντα που κατασκευάζονται από τη μονάδα Monsanto της εταιρείας. Η Bayer τόνισε ότι «δεν υπάρχει βάση για διαφορετικό αποτέλεσμα στην έφεση» και ότι πιστεύει ότι μια προηγούμενη απόφαση του Εφετείου της Ουάσιγκτον - που είχε αποφανθεί υπέρ της - είχε εντοπίσει τρία λάθη στην αρχική υπόθεση. Η Bayer εξαγόρασε την αμερικανική εταιρεία παραγωγής αγροχημικών Monsanto το 2018 και έκτοτε έχει εμπλακεί σε χιλιάδες νομικές προκλήσεις σχετικά με βλάβες που φέρεται να προκαλούνται από τα προϊόντα της.

Στα επιχειρηματικά, η βρετανοαυστραλιανή εταιρεία Rio Tinto θα αποκτήσει την αμερικανική εταιρεία παραγωγής λιθίου Arcadium έναντι 6,7 δισ. δολαρίων, καθώς οι συζητήσεις για το mega deal που έγιναν γνωστές πριν από μερικά 24ωρα φαίνεται πως ευδοκίμησαν. Με την εξαγορά, η Rio Tinto γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές λιθίου, πίσω μόνο από την Albemarle και την SQM. Παράλληλα, αποκτά πρόσβαση σε ορυχεία και εργοστάσια επεξεργασίας σε 4 ηπείρους.

Σχετικά επιφυλακτικός απέναντι σε μια νέα μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίαση της 17ης Οκτωβρίου, ήρθε από τον κεντρικό τραπεζίτη της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ, την ώρα που οι περισσότεροι ομόλογοί του είτε τάσσονται ανοιχτά υπέρ μιας περικοπής είτε δεν αντιτίθενται σε μία τέτοια κίνηση.

Από την άλλη, ο επικεφαλής της γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό εξέφρασε την άποψή του πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα μειώσει εκ νέου τα επιτόκιά της στη συνεδρίαση στις 17 Οκτωβρίου καθώς η οικονομική ανάπτυξη είναι αδύναμη, αυξάνοντας τον κίνδυνο ο πληθωρισμός να ξεπεράσει τον στόχο του 2%.

«Ναι, πολύ πιθανόν (σσ: να μειώσουμε τα επιτόκια)», επεσήμανε ο κ. Βιλερουά ντε Γκαλό ερωτώμενος εάν πρόκειται να υπάρξει περικοπή στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας. «Τα τελευταία δύο χρόνια ο βασικός κίνδυνος για μας ήταν να ξεπεράσουμε τον στόχο του 2% στον πληθωρισμό», έσπευσε να συμπληρώσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καθηλωμένο το Χρηματιστήριο - Αρνητικό 3/3

Bloomberg: Τα χρόνια που οδήγησαν στη «δημοσιονομική δολοφονία» της Γαλλίας

Metlen: Άντλησε 750 εκατ. ευρώ, μεγάλη ζήτηση για το πράσινο ομόλογο - Στο 4% το επιτόκιο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider