Καθηλωμένο το Χρηματιστήριο - Αρνητικό 3/3

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καθηλωμένο το Χρηματιστήριο - Αρνητικό 3/3
Αδυνατεί να δώσει κίνηση το Χρηματιστήριο. Πιέσεις σε Κύπρου.

Ούτε η είδηση ένταξης του ΧΑ σε watch list για αναβάθμιση από τον οίκο FTSE Russell είναι ικανή προς ώρας να σηκώσει την αγορά που συνεχίζει να διολισθαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Στην ετήσια ανασκόπησή του ο ισχυρός index provider έκανε την αρχή θέτοντας το ΧΑ σε watch list για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά από αναδυόμενη. Με αυτή την κίνηση ο οίκος FTSE προηγήθηκε του MSCI που δεν έδωσε πριν από μερικούς μήνες το «πράσινο φως».

Σημαντική συμβολή στη επίτευξη του συγκεκριμένου ορόσημου έχει όπως φαίνεται η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες (διατηρεί μόνο το 8,39% της Εθνικής) και τα πρόσφατα placements σε ΕΛΠΕ, Jumbo, Metlen, που έχουν συμβάλει στην αύξηση της κεφαλαιοποίησης των μετοχών που είναι σε ελεύθερη διασπορά (free float) ενώ και το IPO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αναζωογόνησε το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets αποτελώντας τη μεγαλύτερη εισαγωγή από το 2000.

Ωστόσο, η αγορά δεν ακούγει τίποτα. Καθηλωμένο στη στασιμότητα το ΧΑ επιζητά κεφάλαια και φρεσκάδα ώστε να δώσει κίνηση, τη στιγμή που οι διεθνείς αγορές βρίσκονται με το πόδι στο γκάζι.

Το κλίμα στην αγορά δεν είναι καλό εδώ και αρκετούς μήνες, με τη γκρίνια και τη δυσαρέσκεια να παίρνουν τη μορφή εξόδου κεφαλαίων από την αγορά. Η υπομονή ακόμη και των πιο αισιόδοξων επενδυτών εξαντλείται και υπό αυτό το πρίσμα οδηγούνται στο ταμείο, είτε με περιορισμένες αποδόσεις είτε ακόμη και με ζημιές.

Τα αλλεπάλληλα placements και οι ΑΜΚ έχουν στραγγίξει την ρηχή αγορά που μέσω ενός διαρκούς rotation προσπαθεί κάπως να κρατηθεί. Φρέσκο χρήμα δε μπαίνει φυσικά ούτε για δείγμα, ασχέτως αν η διοίκηση της ΕΧΑΕ πραγματοποιεί το ένα roadshow μετά το άλλο, με απολύτως μηδενικά αποτελέσματα σε επίπεδο flow. Η απαξίωση στην αγορά είναι έκδηλη εδώ και μήνες και μένει να φανεί πόσο ακόμη θα κρατήσει αυτή η συσσώρευση σε ένα εύρος τιμών 50-100 μονάδων.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει νέες απώλειες 0,38% στις 1.421,89 μονάδες, με τον τζίρο στα 5,08 εκατ. Ο FTSE 25 σημειώνει απώλειες 0,06% και ο τραπεζικός διολισθαίνει κατά 0,48% στις 1.211,06 μονάδες.

Στις τράπεζες, απώλειες 8,45% καταγράφει η Κύπρου στα 4,45 ευρώ, με την Alpha να υποχωρεί περαιτέρω στο -1,37%, την ΕΤΕ στο -0,69% και την Πειραιώς στο -0,35%. Ανοδικά η ΕΥΡΩΒ στο 0,46%.

Συνέχεια στο αρνητικό σερί για τη Metlen που φτάνει πλέον στα 33,22 ευρώ με τη ΔΕΗ σταθερή στα 11,51 ευρώ. Χαμηλότερα ΜΟΗ και ΕΛΠΕ, ενώ απώλειες 1,87% και 0,98% καταγράφουν ΟΤΟΕΛ και ΕΛΧΑ.

Στο κόκκινο Lamda, ΕΥΔΑΠ και Ελλάκτωρ. Ήπια ανοδικά ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΠΕΛΑ και ΕΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider