Πρακτικά Fed: Διχασμένα τα μέλη για τη μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρακτικά Fed: Διχασμένα τα μέλη για τη μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης
Οι αξιωματούχοι της Fed στην τελευταία τους συνάντηση αναγνώρισαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται να επιβραδύνεται και ότι «οι πιέσεις τιμών μειώνονται», αλλά παρόλα αυτά συνέστησαν την υιοθέτηση μιας στάσης αναμονής πριν δεσμευτούν για μειώσεις επιτοκίων, σύμφωνα με τα πρακτικά της διήμερης συνεδρίασης της FOMC πραγματοποιήθηκε στις 11-12 Ιουνίου.

Μπορεί οι αξιωματούχοι της Federal Reserve στη συνεδρίαση τους τον Σεπτέμβριο να συμφώνησαν να μειώσουν τα επιτόκια, ωστόσο δεν ήταν σίγουροι για το πόσο επιθετικά θα έπρεπε κινηθούν, αποφασίζοντας τελικά να τα μειώσουν κατά 50 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης της εμπιστοσύνης στον πληθωρισμό με τις ανησυχίες για την αγορά εργασίας, όπως αναφέρουν τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης συνοψίζουν λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποφάσισαν να εγκρίνουν μια σημαντική μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης για πρώτη φορά σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια και δείχνουν ότι τα μέλη ήταν διχασμένα όσο αφορά τις προοπτικές της οικονομίας.

Οι αξιωματούχοι που ήταν υπέρ της μεγαλύτερες περικοπής την περιέγραψαν ως μία «αναβαθμονόμηση» της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, η οποία θα την φέρει σε καλύτερη ευθυγράμμιση με τα πρόσφατα δεδομένα για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας. Ορισμένοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι υπήρξε περίπτωση η Fed να είχε κινηθεί νωρίτερα και να μείωνε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τα πρακτικά «μια σημαντική πλειοψηφία των συμμετεχόντων» τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης μείωσης, χωρίς να διευκρινίζεται πόσοι ήταν αντίθετοι.

Υπήρξαν ωστόσο και ορισμένα μέλη της Fed που υποστήριξαν μία πιο ήπια μείωση τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας πως «ο πληθωρισμός ήταν ακόμα κάπως αυξημένος», ενώ ανησυχούσαν λιγότερο για την εικόνα των θέσεων εργασίας. «Μερικοί συμμετέχοντες πρόσθεσαν επίσης ότι μια κίνηση 25 μονάδων βάσης θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια πιο προβλέψιμη πορεία ομαλοποίησης της πολιτικής» επισημαίνουν τα πρακτικά.

Τελικά, μόνο ένα μέλος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, η κυβερνήτης Μισέλ Μπάουμαν, ψήφισε κατά της περικοπής κατά 50 μονάδες βάσης, λέγοντας ότι θα προτιμούσε την πιο συντηρητική κίνηση. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μέλος της Fed διαφώνησε στη ψήφιση μείωσης επιτοκίου από το 2005, κάτι πρωτόγνωρο για την Fed που φημίζεται για την ενότητά της στη νομισματική πολιτική.

Υπενθυμίζεται πως η Fed είχε αποφασίσει στις 18 Σεπτεμβρίου να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης, με το εύρος του βασικού επιτοκίου να διαμορφώνεται στο 4,75-5%, επιβεβαιώνοντας την αισιοδοξία που είχε δημιουργηθεί στην αγορά από καιρό. Μετά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η FOMC έκρινε πως είχε έρθει η κατάλληλη στιγμή και να προχωρήσει σε μία «τολμηρή» περικοπή στο κόστος δανεισμού, κηρύσσοντας επίσημα τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής, χωρίς φυσικά να ξεκαθαρίζει εάν τα επόμενα βήματα θα είναι εξίσου «μεγάλα».

«Η Επιτροπή έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται βιώσιμα προς τον στόχο του 2% και κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τις πιέσεις στις τιμές είναι σχετικά ισορροπημένοι», είχε τονίσει τότε στην ανακοίνωσή της η FOMC. Πλέον οι αξιωματούχοι, δεν χάνουν ευκαιρία να επαναλαμβάνουν πως πλέον η προσοχή τους μετατοπίζεται στα δεδομένα για την αγορά εργασίας και στους πολλούς παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην επιβράδυνση της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider