Λόγκαν (Fed): Πρέπει να γίνει σταδιακά η μείωση επιτοκίων λόγω οικονομικής αβεβαιότητας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λόγκαν (Fed): Πρέπει να γίνει σταδιακά η μείωση επιτοκίων λόγω οικονομικής αβεβαιότητας
Με βραδύτερο ρυθμό, μετά την ασυνήθιστα μεγάλη μείωση των επιτοκίων τον περασμένο μήνα, θα πρέπει να μειώσει η Fed τα επιτόκια, δήλωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ντάλας, Λόρι Λόγκαν.

Με βραδύτερο ρυθμό, μετά την ασυνήθιστα μεγάλη μείωση των επιτοκίων τον περασμένο μήνα, θα πρέπει να μειώσει η Fed τα επιτόκια, δήλωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ντάλας, Λόρι Λόγκαν.

Όπως τόνισε, υποστήριξε τη μείωση του κόστους δανεισμού στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο, ωστόσο παραμένει επικεντρωμένη τόσο στη μείωση του πληθωρισμού όσο και στη στήριξη της αγοράς εργασίας ενώ περιέγραψε αρκετούς κινδύνους για την οικονομία που δικαιολογούν μια πιο μετρημένη προσέγγιση για τη μείωση των επιτοκίων, αναφέρει το Bloomberg.

«Μετά τη μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα του περασμένου μήνα στο επιτόκιο, μια πιο σταδιακή πορεία επιστροφής σε μια κανονική πολιτική θα είναι πιθανώς κατάλληλη από εδώ και πέρα για να εξισορροπήσει καλύτερα τους κινδύνους για τους στόχους της διπλής εντολής μας», δήλωσε η Λόγκαν την Τετάρτη σε εκδήλωση στο Χιούστον.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) τον περασμένο μήνα μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, μειώνοντας τα κατά 50 μονάδες βάσης, εν μέσω ενδείξεων αποδυνάμωσης στην αγορά εργασίας και καθώς ο πληθωρισμός υποχώρησε προς τον στόχο του 2% της Fed.

Η στενή πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed προγραμματίζουν άλλη μια μισή μονάδα περικοπών φέτος, υπονοώντας μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας σε κάθε μία από τις δύο εναπομείνασες συνεδριάσεις τους. Επτά αξιωματούχοι υποστήριξαν μόνο μία επιπλέον περικοπή 25 μονάδων βάσης ενώ δύο προέβλεπαν ότι δεν θα χρειαζόταν περαιτέρω μείωση.

Η Λόγκαν, η οποία μίλησε για τελευταία φορά δημόσια για την οικονομία και τη νομισματική πολιτική τον Ιούνιο, επαίνεσε τη συνεχιζόμενη πτώση των πιέσεων στις τιμές, λέγοντας ότι ο αποπληθωρισμός έχει ευρεία βάση. Η αγορά εργασίας, παρά την «ψύξη», παραμένει υγιής, πρόσθεσε. Η νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι περιοριστική, επισήμανε η Logan, και θα πρέπει να συνεχίσει να επιβαρύνει τη ζήτηση για στέγαση και άλλες υπηρεσίες.

Ωστόσο, ανέφερε διάφορες αβεβαιότητες στις προοπτικές ως βασικό λόγο για να μειωθούν τα επιτόκια με πιο μετρημένο ρυθμό.

«Συνεχίζω να βλέπω έναν σημαντικό κίνδυνο ο πληθωρισμός να παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% μας», είπε. Η επικεφαλής της Fed του Ντάλας ανέφερε επίσης ζητήματα μέτρησης που κάνουν την αποκρυπτογράφηση της αγοράς εργασίας πιο περίπλοκη αυτή τη στιγμή. Οι αναθεωρήσεις δεδομένων, η ταχύτερη μετανάστευση, οι φυσικές καταστροφές και οι απεργίες, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης από λιμενεργάτες στις ανατολικές ακτές και τις ακτές του Κόλπου, είναι στοιχεία που θολώνουν την εικόνα του εργατικού δυναμικού.

«Αυτοί οι κίνδυνοι υποδηλώνουν ότι η FOMC δεν πρέπει να βιαστεί να μειώσει τον στόχο των Fed Funds σε ένα «κανονικό» ή «ουδέτερο» επίπεδο, αλλά θα πρέπει να προχωρήσει σταδιακά παρακολουθώντας τη συμπεριφορά των οικονομικών συνθηκών, της κατανάλωσης, των μισθών και των τιμών», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δημοσκόπηση: Η πλειοψηφία των Ρώσων θεωρεί τη Γερμανία εχθρική χώρα

Επιφυλακτικός ο Κάζιμιρ απέναντι σε μία νέα μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ

Προειδοποίηση Fitch: Προχωρά αργά η απαλλαγή από τις εκπομές άνθρακα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider