Πήρε «τα πάνω του» το πετρέλαιο λόγω Νορβηγίας

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πήρε «τα πάνω του» το πετρέλαιο λόγω Νορβηγίας

Σε ανοδική τροχιά κινείται η τιμή του «μαύρου χρυσού» λόγω των ανησυχιών που πυροδοτεί στην αγορά η ανακοίνωση για προβλήματα στην παραγωγή της Νορβηγίας από το κλείσιμο μονάδας λόγω απεργίας των εργαζομένων. Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα και στη Λιβύη της οποίας η παραγωγή εμφανίζεται συρρικνωμένη κατά 50% το τελευταίο διάστημα ενώ ως ανασταλτικός παράγοντας σε οποιαδήποτε πτώση της τιμής λειτουργεί και το εμπάργκο των ΗΠΑ στο Ιράν. Μειωμένη είναι και η παραγωγή στη Βενεζουέλα με αποτέλεσμα όλοι αυτοί οι παράγοντες συνδυαστικά να δημιουργούν προβληματισμό στον ΟΠΕΚ για την σχεδιαζόμενη αύξηση της παραγωγής.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του καρτέλ και υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ, Suhail al-Mazrouei, «Ο ΟΠΕΚ κάνει ότι μπορεί για να αντισταθμίσει τις διακοπές στην παραγωγή που σημειώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά δεν θα το παρακάνει». Παράλληλα, σχολιάζει ότι «είναι άδικο να ειπώνεται ότι ο ΟΠΕΚ δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του», στέλνοντας έτσι σαφή απάντηση στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε γράψει στο Twitter ότι ο οργανισμός δεν κάνει αρκετά για να επιφέρει ισορροπία στην αγορά.

Τον Ιούνιο ο ΟΠΕΚ αύξησε την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα και όπως σημειώνει το καρτέλ, αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για να καλύψει το έλλειμμα στην αγορά.

Την Τετάρτη η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται άνω του ενός δολαρίου. Ειδικότερα, για τα προθεσμιακά συμβόλαια αργού πετρελαίου τύπου Brent η τιμή ενισχύεται κατά 1,3 δολ. και διαμορφώνεται σε 79,20 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό ελαφρύ ενισχύονται κατά 53 σεντς με την τιμή τους να ορίζεται σε 74,38 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider