Διεθνείς αναλυτές: Από τα 70 στα 90 δολάρια το πετρέλαιο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διεθνείς αναλυτές: Από τα 70 στα 90 δολάρια το πετρέλαιο

Από τα 70 στα 90 δολάρια το βαρέλι βλέπουν να σκαρφαλώνει η τιμή του πετρελαίου κάποιοι διεθνείς αναλυτές παρά τις εκτιμήσεις των υπουργών Ενέργειας των κρατών της Μέσης Ανατολής οι οποίες τοποθετούν την τιμή κάτω από τα 80 δολάρια. Μάλιστα, η πιο πρόσφατη άποψη, η οποία αντιπροσώπευε αρκετές χώρες, ήταν εκείνη της κυβέρνησης του Ομάν η οποία βλέπει την τιμή να «κάθεται» μεταξύ 70 και 80 δολαρίων καθώς η παραγωγή τόσο από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας όσο και από της Ρωσίας έχει αυξηθεί.

Η Armita Sen, αναλύτρια στην Energy Aspect, έχει μια διαφορετική άποψη. Μιλώντας στο CNBC αναφέρει ότι συγκεκριμένοι παράγοντες θα μπορούσαν να δώσουν ανοδική ώθηση στην τιμή του πετρελαίου. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν, η οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα, η κοινωνική σύγκρουση σε μια πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα περιοχή του Ιράκ, όλα αυτά θα μπορούσαν να συντελέσουν στην εκτόξευση των τιμών του «μαύρου χρυσού».

«Είναι κρίσιμης σημασίας το γεγονός ότι η παραγωγή στη Βενεζουέλα εξακολουθεί να παρουσιάζει καθοδική πορεία, το ίδιο συμβαίνει τελικά και στο Ιράν ενώ δεν μπορούμε να αγνοούμε και την μάλλον πρόωρη αύξηση της παραγωγής από την πλευρά των κρατών του ΟΠΕΚ», αναφέρει.

«Στο Ιράκ, τη Λιβύη, τη Νιγηρία... σε όλες αυτές τις χώρες η κατάσταση είναι πολύ ασταθής και αρκεί ένα στραβοπάτημα για να σταματήσει εντελώς η παραγωγή», προσθέτει.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι κάποιοι υπουργοί Πετρελαίου εμφανίζονται καθησυχαστικοί προς τις αγορές, η Sen εκτιμά ότι τα πράγματα «είναι λίγο διαφορετικά». «Υπάρχουν σημαντικές ανατροπές στις τιμές και υπάρχει αρκετό περιθώριο ώστε οι τιμές να φθάσουν στα 90 δολάρια το βαρέλι».

Τέλος, εκτιμά ότι οι κυρώσεις κατά του Ιράν το Νοέμβριο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πτώση της παραγωγής από τα 3,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στα 2,2 εκατομμύρια βαρέλια.

Με πληροφορίες από το CNBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider