Πέθανε «ο Πατριάρχης» του ομίλου VW, Φέρντιναντ Πιχ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέθανε «ο Πατριάρχης» του ομίλου VW, Φέρντιναντ Πιχ
Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από το ζωή ο Φέρντιναντ Πιχ, στον οποίο οφείλεται η δημιουργία του ομίλου Vοlkswagen με μέλη τις μάρκες VW, Audi, SEAT, Bugatti, Porsche και Lamborghini.

Aπεβίωσε ο πρώην Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ελεγκτικού Συμβουλίου της Volkswagen, Φέρντιναντ Πιχ. Ο Πιχ κατέρρευσε την Κυριακή το βράδυ μπροστά στα μάτια της συζύγου του, ενώ βρίσκονταν σε ένα εστιατόριο. Ο 82χρονος μεταφέρθηκε άμεσα σε μία κλινική στο Ρόζενχαϊμ της Βαυαρίας, όπου εξέπνευσε. Τα αίτια του θανάτου δεν είναι ακόμη γνωστά, ενώ εκπρόσωπος του γερμανικού αυτοκινητιστικού ομίλου δεν θέλησε να προβεί αρχικά σε κανένα σχόλιο.

Ο Πιχ θεωρείτο ο Πατριάρχης του ομίλου Volkswagen, χάρη στον οποίο εξελίχθηκε η εταιρεία σε μία επιχείρηση παγκόσμιου βεληνεκούς. Κατά την περίοδο της προεδρίας του έως το 2002 στο Διοικητικό Συμβούλιο της VW αυξήθηκαν τα μέλη της οικογένειας Volkswagen, η οποία περιλαμβάνει πλέον τις μάρκες Audi, SEAT, Porsche, Bugatti και Lamborghini.

Την άνοιξη του 2015 παραιτήθηκε από την προεδρία του Ελεγκτικού Συμβουλίου του ομίλου Volkswagen, καθώς λίγο νωρίτερα είχε αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς τον τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο της VW, Μάρτιν Βίντερκορν. Ο Πιχ δεν κατάφερε να αποπέμψει τον Βίντερκορν από την ηγεσία του ομίλου και επέλεξε τον δρόμο της παραίτησης.

Ο Πιχ ήταν εγγονός του Φέρντιναντ Πόρσε, μάλιστα ξεκίνησε την καριέρα του στο αυτοκίνητο τον Απρίλιο του 1963 από την εταιρεία που είχε ιδρύσει ο παππούς του, για να μεταπηδήσει το 1972 στην Audi. Το 1993 ανέλαβε τη διεύθυνση της Volkswagen, που βρισκόταν τότε σε δύσκολη θέση, ενώ την εξυγίανε και τη διέσωσε από την πτώχευση, χωρίς να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις. Το 1998 αγόρασε την ιταλική Lamborghini, ακολούθως τα δικαιώματα ονόματος της Bentley και λίγο αργότερα «αναγέννησε» τη Bugatti. Το 2002 έγινε Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συμβουλίου του ομίλου VW, ενώ το 2005 ενσωμάτωσε σε αυτόν την Porsche. Τρία χρόνια αργότερα άρχισε να δημιουργεί έναν αντίστοιχο όμιλο και στον κλάδο των φορτηγών με την εξαγορά της Scania και το 2011 της ΜΑΝ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider