Ό,τι πρέπει να ξέρεις για τη μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου!

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ό,τι πρέπει να ξέρεις για τη μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου!
Η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική για όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στο δρόμο, όπως αυτοκίνητα, μηχανάκια, φορτηγά, κτλ.

Η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική για όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στο δρόμο, όπως αυτοκίνητα, μηχανάκια, φορτηγά, κτλ.

Παρέχει μια ηρεμία στον ιδιοκτήτη του οχήματος και επιπλέον οικονομική προστασία από απροσδόκητα γεγονότα όπως το χτύπημα από άλλο όχημα (καθώς θα αποζημιωθεί από την ασφαλιστική εταιρεία του υπαίτιου) ή το να χτυπήσει με δική του υπαιτιότητα κάποιο τρίτο όχημα (καθώς η ασφαλιστική του θα αποζημιώσει το άλλο όχημα, δίχως δική του συμμετοχή!).

Υπάρχει όμως ένας τύπος ασφάλειας που παρέχει ολοκληρωμένη προστασία και σιγουριά στους ιδιοκτήτες των οχημάτων, προσφέροντας περισσότερες καλύψεις όπως κάλυψη πυρός-κλοπής, καιρικών φαινομένων, βανδαλισμούς καθώς ακόμα και ζημιές που έγιναν στο όχημα, με υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη!

Αυτή είναι η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου και εδώ θα αναλύσουμε τα πάντα γύρω από αυτήν!

Τι είναι η μικτή ή αλλιώς πλήρης ασφάλεια αυτοκινήτου;
Η μικτή ασφάλεια είναι ένας τύπος ασφαλιστικής κάλυψης για αυτοκίνητα που παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη και εκτεταμένη κάλυψη σε σχέση με την απλή και υποχρεωτική βασική ασφάλιση.

Στην ουσία προσφέρει μια οικονομική σιγουριά στον ιδιοκτήτη και συνήθως την επιλέγουμε σε καινούργια οχήματα και αυτοκίνητα με μεγάλη εμπορική αξία.

Η ολοκληρωμένη ασφάλεια αυτοκινήτου καλύπτει από την ασφάλεια τρίτων (βασική ασφάλεια) μέχρι ακόμα και ζημιές που έγιναν με υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη. Αν δηλαδή τρακάρετε το όχημά σας και έχετε εσείς υπαιτιότητα, η ασφαλιστική θα αποζημιώσει τόσο το άλλο όχημα όσο και το δικό σας!

Η μικτή κάλυψη δεν παρέχεται στην ασφάλεια μηχανής αλλά μόνο στα αυτοκίνητα και υπό προϋποθέσεις σε κάποια επαγγελματικά ΙΧ ή φορτηγάκια.

Απαλλαγή – Τι πρέπει να γνωρίζεις
Η απαλλαγή υπάρχει σε όλα τα ασφαλιστήρια μικτής ασφάλειας και είναι στην ουσία η συμμετοχή σου σε κάθε ζημιά που μπορεί να συμβεί και να επιφέρει την ενεργοποίηση της μικτής κάλυψης. Αν για παράδειγμα εμπλακείς σε ατύχημα με δική σου υπαιτιότητα και η ζημιά στο όχημά σου είναι 1000€, τότε αν έχεις απαλλαγή 300€, αυτά θα τα πληρώσεις εσύ και από κει και πάνω θα πληρώσει η ασφαλιστική εταιρεία!

Εξαιρέσεις που πρέπει να προσέχετε
Όπως στα περισσότερα ασφαλιστήρια, έτσι και στη μικτή ασφάλεια υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις που πρέπει να προσέχετε. Ας δούμε τις πιο γνωστές και κοινές:

Μηχανικές φθορές
Φθορές ή ζημιές που έγιναν λόγω παρέλευσης χρόνου ή μηχανικές φθορές, όπως ζημιές στον κινητήρα, δεν καλύπτονται από τη μικτή ασφάλεια. Όμως, αν η μηχανική βλάβη είναι η αιτία του ατυχήματος, τότε οι ζημιές θα καλυφθούν κανονικά (π.χ. αν έσκασε ένα ελαστικό και δημιουργήθηκε ατύχημα).

Οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών
Όπως και με τη βασική ασφάλεια, έτσι και στη μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου δεν καλύπτονται ζημιές όταν αυτές έχουν συμβεί κατά την οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών (ναρκωτικών, αλκοόλ, κ.α.).

Επασφάλιστρο νέου οδηγού
Αν πρόκειται να οδηγήσει το όχημα κάποιος νέος οδηγός (με δίπλωμα κάτω του ενός έτους ή κάτω των 23 ετών), θα πρέπει να ενημερώσετε την ασφαλιστική ώστε να τοποθετηθεί ένα έξτρα επασφάλιστρο στο κόστος της ασφάλισης.

Αυτό συνήθως είναι ένα κόστος της τάξης περίπου του 25% και καλύπτει τον αυξημένο κίνδυνο ατυχήματος λόγω της απειρίας του οδηγού.

Μια μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου μπορεί να είναι αρκετά δαπανηρή, ειδικά σε οχήματα με μεγάλη εργοστασιακή αξία. Όμως, υπάρχουν κάποια κόλπα και κινήσεις που μπορείτε να κάνετε ώστε να εξοικονομήσετε χρήματα και να ασφαλιστείτε σε μια αρκετά πιο χαμηλή τιμή!

Κάντε σύγκριση τιμών σε αρκετές εταιρείες
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μειώσετε την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας είναι η online σύγκριση τιμών στους διάφορους πράκτορες. Συγκρίνοντας τιμές και προσφορές, μπορείτε να βρείτε την ιστοσελίδα που προσφέρει τις χαμηλότερες τιμές αλλά και τις καλύτερες καλύψεις για τις δικές σας ανάγκες.

Μικρότερη απαλλαγή
Όσο μικρότερη απαλλαγή επιλέγεις, τόσο πιο αυξημένο θα είναι το κόστος της ασφάλισής σου.
Συνήθως τη μικτή ασφάλεια τη θέλουμε σε μια δύσκολη και δαπανηρή ζημιά και όχι για ένα μικροτρακάρισμα που μπορεί να επιδιορθωθεί σχετικά οικονομικά.

Μια απαλλαγή του ύψους των 500-1000€ είναι ιδανική σε αυτοκίνητα με μεγάλη εμπορική αξία, για να μειωθεί αντίστοιχα το κόστος ασφάλισης!

Επιλέξτε ετήσια διάρκεια ασφάλισης
Μια μεγάλη διάρκεια ασφάλισης, όπως η 12μηνη ασφάλεια αυτοκινήτου, προσφέρει έκπτωση που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 40% σε σχέση με μια μηνιαία ασφάλιση.

Επιπλέον, αρκετές εταιρείες προσφέρουν άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα στα ετήσια συμβόλαια, άρα στην ουσία πάλι μήνα-μήνα πληρώνεις την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου ενώ έχεις λάβει και την έκπτωση λόγω διάρκειας!

Αφαιρέστε καλύψεις που ίσως σας παρέχονται ήδη δωρεάν!
Αν το αυτοκίνητο που ασφαλίζεται με μικτή ασφάλεια είναι καινούργιο, τότε ίσως η αντιπροσωπεία σας παρέχει δωρεάν οδική βοήθεια για κάποια χρόνια και ίσως κάλυψη για θραύση κρυστάλλων!

Αν έχετε αυτές τις καλύψεις από την αντιπροσωπεία, τότε μπορείτε να τις αφαιρέσετε από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του αυτοκινήτου σας και να εξοικονομήσετε ένα περίπου 5-8% από το τελικό κόστος της μικτής ασφάλειας!

Η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου παρέχει το πιο ολοκληρωμένο πακέτο κάλυψης και επιπλέον σας παρέχει την οικονομική σιγουριά, πως ό,τι κι αν γίνει δεν θα χάσετε το κεφάλαιό σας.

Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στις εξαιρέσεις του κάθε ασφαλιστηρίου ενώ επιπλέον για να μειώσετε το κόστος της ασφάλισης, η καλύτερη επιλογή είναι να συγκρίνετε τιμές και προσφορές από οnline ιστοσελίδες και να προχωρήσετε από εκεί την αγορά της ασφάλειάς σας, καθώς είναι σίγουρο ότι θα βρείτε καταπληκτικές προσφορές!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider