Αθώα η BMW για τις κατηγορίες χειραγώγησης ρύπων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αθώα η BMW για τις κατηγορίες χειραγώγησης ρύπων

Μετά την υπόθεση της χειραγώγησης των ρύπων στους diesel κινητήρες από την VW, η οποία αποκαλύφθηκε στις ΗΠΑ το 2015, πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες μπήκαν στο στόχαστρο περιβαλλοντικών οργανώσεων, σχετικά με τις εκπομπές ρύπων των diesel κινητήρων τους.

Μια από αυτές ήταν και η BMW, η οποία στα τέλη του 2017 δέχτηκε τις κατηγορίες της οργάνωσης Deutsche Umwelthilfe (Περιβαλλοντική Δράση Γερμανίας). Σύμφωνα με αυτές, η οργάνωση πραγματοποίησε δοκιμές σε μια BMW 320d, η οποία, όταν οδηγούταν με ταχύτητες πάνω από αυτές που αντιστοιχούν στις τυποποιημένες εργαστηριακές δοκιμές μέτρησης των ρύπων, εξέπεμπε έως 7 φορές περισσότερα οξείδια του αζώτου (NOx) από το νόμιμο όριο.

Οι κατηγορίες διατυπώθηκαν στις αρχές του Δεκεμβρίου 2017 και αμέσως επενέβη ο εισαγγελέας του Μονάχου, ο οποίος έκανε έρευνα σχετικά. Καθώς από την έρευνα δεν προέκυψε κάτι το μεμπτό, στη συνέχεια ανέλαβε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οδικών Μεταφορών (KBA) της Γερμανίας να δώσει την τεχνική της πραγματογνωμοσύνη.

Η BMW 320d υποβλήθηκε σε όλες τις απαραίτητες μετρήσεις σε πιστοποιημένο κέντρο τεχνικού ελέγχου οχημάτων, όπου όπως διαπιστώθηκε, καμία συσκευή ή λογισμικό παραποίησης δεν εντοπίστηκε, ενώ τα όρια των εκπεμπόμενων ρύπων δεν ξεπέρασαν αυτά που ορίζει η οδηγία Euro 6, την οποία καλύπτει ο συγκεκριμένος κινητήρας του μοντέλου.

Η BMW είχε διαβεβαιώσει εξ’ αρχής πως τίποτα το μεμπτό δεν υπήρχε στο σύστημα διαχείρισης ρύπων του μοντέλου, ενώ είχε επίσης εκφράσει τις επιφυλάξεις της για τις δοκιμές εκπομπών ρύπων που πραγματοποιούνται σε πραγματικές συνθήκες κίνησης, καθώς τόσο το πρωτόκολλο όσο και οι συσκευές των δοκιμών δεν υπόκεινται σε κάποιες συγκεκριμένες αρχές.

Πλέον, η Ε.Ε. έχει εντάξει στο νέο κύκλο δοκιμών κατανάλωσης και εκπομπής ρύπων WLTP τη διαδικασία Real Driving Emissions (RDE), δηλαδή τη μέτρηση ρύπων με φορητές συσκευές σε πραγματικές συνθήκες κίνησης. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, οι δοκιμές αυτές έχουν ένα περιθώριο σφάλματος και χρησιμοποιούνται ως αναφορά για την ορθότητα των εργαστηριακών δοκιμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider